Na každého z 72 soutěžících čekalo v Dolních Dunajovicích 25 keřů rulandského šedého. Na jejich ořezání měli soutěžící limit čtvrt hodiny.

Osmičlenná porota hodnotila kvalitu řezu a u nerozhodných výsledků i čas vinohradníků. „Podmínky, a nejen ty mrazivé, byly letos hodně drsné. Tvrdým oříškem bylo hlavně zdolání dvanáct let staré vinice,“ upozornil Martin Chlad ze Svazu vinařů.

Nejšikovnější »řezačkou« mezi ženami byla Marie Fornůsková z Bzence. Mezi juniory se nůžkami nejlépe oháněl Štěpán Tesařík z Mendelovy univerzity.

Limit nezvládl v mrazu každý

Letos se podařilo ve stanoveném limitu ořezat všechny keře pouze čtyřem pětinám soutěžících. Za správné ořezání keřů bylo možné získat 5 bodů, celkem tedy 125 bodů. Janu Polehňovi se podařilo ostříhat všech 25 hlav, jeho zisk dosáhl 121 bodů. Šampion má každopádně značnou praxi. Doma v rodinném vinařství musí totiž v zimě ostříhat na 12 000 keříků.

Zájem o mistrovství se mezi vinohradníky rok od roku zvyšuje a jeho prestiž roste. Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů, která má zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru.

„Letos jsme opět zaznamenali rekordní počet přihlášených účastníků. Zájem narůstá i mezi mladými řezači, kterých se přihlásilo letos dvacet,“ pochvaluje si organizátor soutěže Miloš Balga.

VIDEO: Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu Jiří Nováček