Krátce po skončení korejské války zajišťovali klid na hranicích zahraniční vojáci. Zájmy Jižní Koreje zastupovali Švédové a Švýcaři, jeho severního souseda Čechoslováci a Poláci.

„Nás Čechoslováků odjíždělo v první várce 300, pak následovaly ještě dvě takto početné skupiny. Později našich vojáků ubylo. Odjížděl jsem tam jako čerstvý otec, kterému se narodil syn. Když jsem se vracel, už chodil. Tříměsíční mise se totiž protáhla na rok,“ zavzpomínal.

Propůjčená hodnost

Malach odjížděl na druhou stranu zeměkoule s hodností kapitána. Jako pobočník vedoucího československé delegace OSN generála Františka Bureše, měl ale dočasně propůjčenou hodnost majora. Díky tomu byl i u důležitých jednání. „Jednou jsem tak seděl například u jednoho stolu s Kim Ir-Senem (severokorejský vůdce té doby – pozn. red.), který na mne tehdy působil velmi dobře,“ zavzpomínal na dobu před 64 lety.

Mnohem více mu ale v hlavě utkvěla tehdy všudypřítomná bída obyvatel na obou stranách tehdejších hranic. Jako člen delegace OSN totiž mohl do obou států.

Rozdělené rodiny

„Válka a rozdělení země znamenaly obrovskou tragédii. Vytvořením hranice se tehdy rozdělily rodiny, které se najednou nesměly znát. Nesly to opravdu velmi těžce. Kdyby to bylo na nich, určitě by se spojily dávno, ale brání jim v tom bohužel politici,“ upozornil.

Pohled na zničenou krajinu ho provází dodnes. „Pocházím z venkova a v mé době každý kousek látky či každý kousek dřeva se zužitkoval. S ničím se neplýtvalo, jako teď. Když jsem tehdy viděl to množství zničených věcí a zmrzačených lidí válkou, tak mne to moc bralo,“ přiznal Malach.

Válku odmítá

Veterán si díky zážitku z Koreje uvědomil, že války nejsou řešením sporů. „Své rozvětvené rodině, přátelům a studentům říkám, že války rozpory prohlubují a přinášejí obrovské lidské i materiální ztráty. Současná doba potřebuje více přátelství nebo alespoň tolerance mezi národy a mezi lidmi,“ zdůraznil.

Demarkační čára na 38. rovnoběžce vznikla jako výsledek korejské války mezi nově vzniklými státy Jižní Korea a Korejská lidově demokratická republika. Konflikt trval od 25. června 1950 do 27. července 1953. Jen na bojišti zemřelo více než půl milionu lidí. Válka v Koreji je známá zejména díky seriálu M.A.S.H.