Kolik stojí lyžařská výbava?

První, co musíte vyřešit předtím, než se postavíte na svah, je kompletní lyžařská výbava. Lyže i s vázáním pořídíte ve slevách už od 4000 Kč. K tomu potřebujete lyžáky, u těch počítejte s minimální cenou okolo 2000 Kč. Nezapomeňte na hůlky, ty vás vyjdou na pár stovek. Lyžařskou výbavu v podobě rukavic, bundy a kalhot pořídíte už od 3000 Kč.

Nezapomeňte na bezpečnost

Pro děti doporučujeme minimálně lyžařskou helmu a lyžařské brýle. V Česku není helma povinná, ale třeba na Slovensku a v některých spolkových zemích Rakouska jsou přilby povinné pro děti do 15 let. Za novou dětskou přilbu dáte okolo 1000 Kč (dospělácká varianta stojí zhruba o 500 Kč dráž), lyžařské brýle vás vyjdou na pár stovek. A bezpečnost by neměli podceňovat ani dospělí, vždyť zdraví a větší jistota za to jistě stojí.

Vyplatí se půjčit si lyžařskou výbavu?

Pokud pravidelně lyžujete, je lepší investovat do výbavy vlastní. U malých dětí, které rok co rok rostou, se ale nevyplatí kupovat nové vybavení. Můžete ho koupit z druhé ruky, nebo zapůjčit. Půjčení lyží, bot i hůlek pro děti vás vyjde na celou sezonu okolo 2000 Kč a je dobré ho řešit v předstihu.

Náš tip: Pokud v práci dostáváte benefit poukazy, pak poptejte půjčovnu, ve které jimi můžete zaplatit. Pokud byste půjčovali vybavení přímo „na svahu“, očekávejte samozřejmě vysokohorskou přirážku. A v zahraničí počítejte s tím, že některé půjčovny akceptují jen kreditní karty, nikoli karty debetní.

Lyžovačka v zahraničí nabízí lepší poměr ceny a výkonu. Za trochu dražší skipas dostanete násobně více kilometrů sjezdovek. Dovolenou ale mohou prodražit cestovní náklady.
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

Kolik stojí týdenní lyžovačka v Česku vs. v Rakousku?

Výbavu už máte a teď musíte vybrat to nejlepší místo na lyžování. V ČR se průměrná cena celodenního skipasu pohybuje okolo 550 Kč.  Nejméně zaplatíte v Jizerských nebo Orlických horách, nejdražší jsou pak Krkonoše a Jeseníky.

Pojďme ale porovnat cenu za skipas v ČR a v oblíbeném Rakousku. Za 6denní skipas v Krkonoších ve skiareálu Malá Úpa přes e-shop zaplatíte za dospělého 4280 Kč, za dítě 3000 Kč. Pro dítě do 6 let je skipas zdarma. Pokud se vydáte do Rakouska do oblíbeného střediska Zillertal Arena, za dospělý skipas zaplatíte okolo 7175 Kč, za dítě od 6 let 3066 Kč.

A jak je na tom ubytování? V horském penzionu, který se nachází zhruba 1 km pěšky od skiareálu Malá Úpa, zaplatíte pro celou rodinu v hlavní sezoně za týden okolo 25 000 až 30 000 Kč. Dostanete čtyřlůžkový pokoj s vlastní koupelnou a snídaní v ceně. Obědy a večeře pak musíte vyřešit zvlášť.

V Rakousku v lokalitě Zell am Ziller jsme našli ve stejném termínu hotel, který se nachází zhruba 1,5 km od první lanovky Zillertal Arena. Za čtyřlůžkový pokoj se snídaní zaplatíte na týden okolo 23 000 Kč. K lanovce se díky skipasu svezete speciálním autobusem, který je zdarma. Obědy a večeře v ceně nejsou.

A co obědy a večeře? V Rakousku obecně zaplatíte více než v Malé Úpě. V Alpách běžně lyžaři jí na velkých chatách uprostřed sjezdovek. Pokud si nebudete dávat dvouchodový oběd, který zapijete Aperolem, můžete se dostat pod 15 euro pro každého. To, kolik utratíte za jídlo (je jedno, jestli v ČR, nebo v Rakousku), vždy záleží na tom, jak velký je váš rozpočet.

Do nákladů ještě nezapomeňte připočítat pohonné hmoty a případně i dálniční známku. U lyžovačky v zahraničí počítejte i s cestovním pojištěním. U něj pak nezapomeňte i na (při)pojištění zodpovědnosti. Mimochodem, od ledna 2022 musíte mít sjednané pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě při lyžovačce na italských sjezdovkách – a potvrzení o tomto pojištění pak nosit neustále u sebe.

V některých rakouských střediscích lyžují děti do 10 lez zdarma. Pokud jsou vaši potomci mladší, zvažte, zda nebudete destinaci vybírat podle tohoto parametru.
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

Jak ušetřit na zimní dovolené?

  • Ušetřit se dá už na výbavě. Nekupujte lyže nebo lyžařské bundy pod stromeček. Počkejte si na výprodeje ve velkých sportovních obchodech. Ty přicházejí hned po Vánocích.
  • Chcete výrazně ušetřit na zimní dovolené? Vyrazte v méně frekventované termíny. Zkuste vyrazit na lyže už na začátku prosince, nebo si počkejte na druhou polovinu března. Ušetříte na ubytování i na skipasech. Mimo hlavní sezonu se můžete dočkat cenového poklesu i o 20 až 40 %.
  • Při výběru ubytování myslete také na to, že čím více je ubytování blíže sjezdovce, tím více si připlatíte. V zahraničí už běžně nabízejí lyžařská střediska svoz lyžařů na první lanovku zdarma.
  • Místo dovolené na klíč si zkuste sami najít lokalitu, ubytování i skipasy. Ušetříte tak na provizi, kterou by z vás měla cestovní kancelář.
  • Pokud vyrážíte na lyžovačku s dětmi, zvolte takový areál, který nabízí lyžování pro děti zdarma. V Česku lyžují zadarmo většinou děti do 6 let. V Rakousku najdete lokality, kde mají děti zdarma skipas až do 10 let.
  • Chcete ušetřit na jídle a pití? Připravte celé rodině obložené housky k obědu a zabalte každému do lyžařské bundy tyčinku, když je chytí mlsná. Nezapomeňte také na termosku s čajem.