Co číst? Zeptej se ďábla!

Michal Vrba vydává román, jehož příběh mohl být součástí jeho předchozí knihy oceňovaných povídek Kolem Jakuba. Nakonec si ale vyžádal větší samostatný a sevřený prostor. Jeho děj se vrací do minulosti, podstatná část se ale odehrává v nedávné době. „Do společenské debaty jsem knihou vstoupit nechtěl. Snažím se o odstup bez hodnotícího stanoviska. I v předchozích knihách jsem se snažil nemontovat do nich vlastní postoje,“ říká autor.

Zeptej se ďábla od Michala Vrby (nakladatelství Host)
Autor: HOST

Kniha Zeptej se ďábla čtenáře zavede do roku 1989 prostřednictvím postavy zástupce náčelníka krajské správy StB Františka Horáka, kterému se říkalo Rudej vztek. Jeho vyšetřovacích metod se všichni báli. Režim se ale změnil a z Horáka se stal obyčejný důchodce, který v Ústí nad Labem doufá, že už ho nikdo nepoznává. Je součástí náboženského společenství vedeného Pastorem a vede nenápadný život. Jenže i to se má změnit. Den zúčtování se blíží.

Aby podzim nebyl Čekání na spoušť

Lidmila Kábrtová vydává svou třetí knihu, román Čekání na spoušť. Jeho děj se odehrává během sedmdesáti let a každý z osmi příběhů vnáší do děje vlastní náhled a příspěvek k celkovému vyznění, který knihu mění v kroniku míjení. Román ohledává, jak zdánlivě nedůležitá rozhodnutí jedněch působí na životy druhých a jak i zdánlivě nenápadné události mohou ovlivnit někoho, o kom to vůbec netušíme.

Čekání na spoušť spisovatelky Lidky Kábrtové (nakladatelství Host)
Autor: HOST

„Dívám se na život jako na mozaiku. Skládačku z nahodilých setkání, událostí… Protože přesně takový je život nás všech. S tím souvisí i míjení perspektiv — každý člověk může vnímat události jinak, vidět je v jiném světle. Co pro jednoho může vyznívat jako šílenost, je pro druhého denní chleba. Je v tom zakomponovaná výchova, zkušenost, vzdělání, nastavení společnosti i doba, v níž člověk vyrostl. Tuhle mnohotvárnost, nejednoznačnost vidění mám ráda,“ říká Lidmila Kábrtová.

Exotický výlet na Tchaj-wan

Dita Táborská ve své třetí knize zúročuje své dlouholeté zkušenosti s prací na zastupitelském úřadě v Tchaj-peji. V románu Černé jazyky prostřednictvím pohledu různých postav ukazuje vratkost našich představ o hodnotách, jako jsou pravda, povinnost, čest či láska, a nesmírnou obtížnost se navenek opravdově a upřímně projevit. V charakteru hlavní postavy a příběhu jeho rodiny se odráží osud těžce zkoušené země a traumata předků, sahající hluboko do minulosti.

Černé jazyky od Dity Táborské (nakladatelství Host)
Autor: HOST

Tchajwanec Bao se snaží mít celý život pevně v rukou. Má skvělou kariéru, děti s prestižními školami, a dokonce se zdá, že jej netíží ani nefunkční vztah s bývalou manželkou Sedrikou. Vše se ale náhle změní, když Sedrika onemocní nevyléčitelnou chorobou a syn David se rozhodne sejít se strýcem Taem, s nímž se Bao rozhádal údajně kvůli dědictví. Vrstvy nevyřčených rodinných křivd a lží se od té chvíle postupně drolí a zásadně mění životy všech v Baově okolí. Nic není takové, jak se zdá, a nic nedopadne tak, jak by si hrdinové románu přáli.