Nic nám přeci nehrozí

Číselný kód napsaný na papírku hned vedle počítače nebo platební karty, jedno heslo pro všechny internetové i e-mailové účty. Jednoduché kombinace, hlavně aby se vše snadno pamatovalo. Nepřipomíná vám to něco? Pro většinu starších lidí je právě toto jejich běžná vstupní brána do online světa, ke kterému přistupují bez pocitu ohrožení – co by si na nich přeci kdo vzal. Přitom internet a sociální sítě, které jsou pro většinu mladších ročníků druhou realitou, mohou pro některé skupiny vedle nových příležitostí představovat i velké riziko. Předcházet mu pomáhá projekt společnosti Huawei s příznačným názvem #vbezpeci.

Našlapujte opatrně

Lidé ve věku nad 65 let pravděpodobně nemuseli ve své práci používat moderní technologie. Ve svém volném čase je však využívá většina z nich. I proto, že si starší generace spojuje internet především se zábavou a chvílemi odpočinku, přichází o svou ostražitost mnohem více než mladší generace, která například v rámci zaměstnání vnímá důležitost zabezpečení a potenciálních hrozeb. „Internet umožňuje seniorům zůstat ve spojení s rodinou, vnoučaty i přáteli, což mělo zejména s ohledem na pandemii Covid-19 úžasný přínos. Je důležité, aby se senioři internetu nebáli, ovšem stejně tak je důležitá digitální gramotnost a obezřetnost,“ vysvětluje Pavel Košek.

Autor: Shutterstock

Povídejte si a vzdělávejte

Není radno očekávat, že si naši starší rodiče či prarodiče se svou digitální bezpečností intuitivně poradí sami. Namísto toho by k nim měly i ty nejvíc samozřejmé informace přicházet od nás. „Největší nebezpečí spočívá v tom, že digitální svět a jeho rizika podceňujeme. Podle údajů Českého statistického úřadu tvoří senioři již pětinu české populace a do internetového prostředí jich vstupuje čím dál více,“ uvádí Košek.

Největší služba, kterou tak našim blízkým v této situaci můžeme prokázat, je být jim v tomto světě průvodcem. Mluvte spolu o podvodných e-mailech, důležitosti hesel, o způsobech ověřování informací. A pokud nevíte kde začít, mrknout můžete například na osmero pravidel digitálního seniora.