ONLINE CHAT
Dobrý den, jsem krátce otcem. Od kolika let má smysl děti pojistit a jak?(Filip M.)
Foto
Dobrý den, co se týče pojištění dětí, tak je to velice citlivá otázka. Nikdo nechce, aby se zrovna jeho dítěti něco přihodilo. Na druhou stranu když se něco stane, pak se vždy hodí mít rozumnou sumu, aby se člověk o svého „prcka“ mohl postarat a nemusel prodávat byt či auto. Takže bych doporučoval začít pojištěním těch závažných oblastí – závažná onemocnění, pojištění bezmocnosti či dlouhodobé péče a pojištění trvalých následků úrazu. Jako takové bonbonky, které lze přidat k základnímu pojištění jsou nejrůznější drobné úrazy, pojištění hospitalizace, vybraných diagnóz nemocí, úrazové denní dávky, bolestného apod. Ty drobnější pojištění slouží spíše k tomu, aby děti měly jako „bolestné“ třeba hezkého nového plyšáka nebo krabici lega, případně nadstandardní pokoj v nemocnici – řeší to tedy menší věci, které se mohou častěji opakovat. Všem čtenářům bych chtěl poděkovat za podnětné dotazy. Doufám, že vám moje odpovědi byly alespoň trochu k užitku a všem vám přeji klidné a pokojné dny volna okolo Vánoc.
Dobrý den, přští rok budu nově pracovat jako OSVČ. Jsem zvyklí, že v případě nemoci mi pořád nějaké peníze chodí. Doporučujíte mi nějaké pojištění, abych se nemusel bát mizerné nemocenské? Díky(P.K.)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě bych si nechal dát nabídky na pojištění pracovní neschopnosti z jakékoliv příčiny. Většina pojišťoven nabízí volbu, od kterého dne nemoci je vám sjednaná denní dávka vyplácena (většinou je to od 15. nebo 29. dne nemoci, lze najít i konstrukci, že je vám denní dávka vyplácena třeba od 60. dne nemoci, ale zpětně od prvního dne). Volba, od kterého dne nemoci budete dostávat peníze má přímou souvislost s cenou pojištění – čím dříve je vyplácena denní dávka, tím více pojištění stojí. Nicméně k jistému zhoršení komfortu zde oproti hlavnímu pracovnímu poměru dojde. Proto doporučuji si odkládat peníze bokem, abyste alespoň jeden měsíc byl schopen platit své náklady. To je naprosté minimum. Ideálně si nechte bokem rezervu na 3 – 6 měsíců a na tu nesahejte :-)
Dobrý den, pokud bych si zřídil penzijní pojištění (je mi 28 let), je možné si ho potom vybrat dřív, kdyby bylo potřeba? chápu správně, že to lze, ale že pak přijdu o všechny možné příspěvky od státu?(Vašek)
Foto
Dobrý den, ano, máte pravdu, pokud byste toto penzijní spoření vybral dříve, což produkt umožňuje, tak přijdete o státní podporu a musíte zdanit příspěvky zaměstnavatele srážkovou 15% daní. Na druhou stranu Vám zůstávají Vaše výnosy (opět zdaněny). Nicméně pořád je lepší mít nějakou finanční rezervu než nemít žádnou a produkt doplňkového penzijního spoření se díky všem výhodám od státu pro tyto účely přímo nabízí. Více informací naleznete na www.nn.cz.
Dobrý den, jaké pojištění doporučujete před letošním výjezdem na hory? Pojedeme s rodinou nejspíš jen po Česku. Díky(Kuba S.)
Foto
Dobrý den, kromě standardního pojištění automobilu (pokud ho vlastníte) a pojištění odpovědnosti za škodu (při lyžování se nehody stávají) bych rozhodně doporučoval si sjednat úrazové pojištění v dostatečném rozsahu – trvalé následky úrazu, úrazová invalidita, hospitalizace. Zvážil bych i pojištění drobnějších úrazů, hlavně pro děti – nejrůznější zlomeniny apod. Nicméně v dlouhodobějším horizontu bych doporučil si sjednat životní pojištění, které by krylo širší paletu Vašich potřeb, a to včetně zimního lyžování.
Dobrý den, proč dle ČSSZ předdůchod vyplácený NN penzijní společnostní k 1. 12. 2017 nesplnuje státní kategorii a nadále musím platit plné zálohy na sociální pojištění jako OSVČ a zálohu nelze nastavit z výpočtu přehledu. doposud jse mi nedostalo konkřétní odpovědi od Vašich spolupracovníků Děkuji za odpověd.(Vladislav)
Foto
Dobrý den, v této fázi bych zopakoval odpovědi, kterou jste již v posledních dvou dnech dostal. Pokud během předdůchodu vyděláváte jako OSVČ, není váš výdělek brán jako vedlejší činnost, ale jako hlavní činnost. Ze svého podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti tedy musíte měsíčně platit sociální pojištění, a to alespoň na úrovni minimální zálohy. Obecně je dotaz je určený spíše na ČSSZ a Vaši zdravotní pojišťovnu – týká se placení záloh na zdravotního a sociální pojištění. Klient musí splnit všechny zákonné podmínky, které mu plynou z jeho podnikání. Pokud pracuje jako OSVČ (vykazuje nějakou činnost), musí odvádět zálohy, i když čerpá předdůchod. Předdůchod se jako vyloučená doba (jako státní zaměstnanci) počítá jen v případě, že by klient neměl vykázanou žádnou činnost - OSVČ. Jinak obecně, být OSVČ a čerpat předdůchod se navzájem nevylučuje. Konkrétní paragrafy a zákony, na základě kterých se to děje, se Vám pokusíme dohledat a odpovědět Vám ještě mimo chat.
Dobrý den, na penzijní pojištění si dávám měsíčně 1 000 Kč. Jsem zaměstnaná na HPP. Jsou zde možné nějaké daňové úlevy? Vím, že kolegové, co jsou na IČO, něco takového řešili, ale nevím, jak je to s HPP. Děkuji(Věra)
Foto
Dobrý den, podle aktuálních pravidel platných pro penzijní spoření můžete čerpat daňové úlevy na částku převyšující 1 000 Kč měsíčně, a to až do 3 000 Kč měsíčně. Tedy ve Vašem případě na placených 1 000 Kč měsíčně daňové úlevy čerpat nemůžete. Maximální daňový odpočet za rok je 24 tisíc korun, a pokud byste na něj ještě chtěla dosáhnout, možnost tu stále je. Jak jsem odpovídal níže, stačí si sjednat službu daňového optima nebo navýšit Váš měsíční příspěvek na měsíc prosinec na celkovou částku 25 tisíc korun (1 000 Kč 24 tis. Kč) a tuto celou uhradit do 31. 12. 2017.
Dobrý den , ráda bych se ptala na spoření, ale šetřit neumím, když jsem vydělávala kolem 16 000/měsíc, skončila jsem před výplatou se stejným obnosem, jako ted, když vydělávám téměř dvojnásobek. Máte pro mě nějakou radu? Lze se to nějak naučit? Je mi třicet a mám naspořeno 20 000, což je fakt ostuda. děkuji(neřeknu :))
Foto
Dobrý den, jsme jenom lidé a občas podléháme pokušení uspokojit své touhy ihned a spoření nám moc nejde. Osobně bych doporučoval si uzavřít nějaký produkt dlouhodobého investování či spoření, například doplňkové penzijní spoření nebo produkt pravidelných investic a nastavil bych si na účet trvalý příkaz, tak aby peníze odcházely do dvou dnů poté, co je připsána Vaše výplata. Někteří zaměstnavatelé jsou také schopni strhávat příspěvky na tyto produkty rovnou ze mzdy. Částku bych volil mezi 1 000 – 2 000 Kč měsíčně. Tím pádem se Vám peníze budou odkládat bokem tak trochu samy a Vás to nebude tolik svádět je hned proměnit za rychlé potěšení. Věřte, že Vás pohled na našetřené peníze jednou potěší ještě víc :-)
Která pojišťovna poskytuje nejvýhodnější životní pojištění?(Hana)
Foto
Dobrý den, tohle je jednoduchá otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Vždy totiž záleží na Vašich konkrétních potřebách, životní situaci a účelu, za jakým se chcete pojistit. Podle toho se pak dá doporučit nejvhodnější produkt na řešení Vašich potřeb. Každá pojišťovna se snaží mít nejrůznější akce a zvýhodnění pro různé typy krytí rizik a podle toho a Vašich preferencí se dá najít nejvhodnější produkt.
Dobrý den, prý je možné získat příspěvek od zaměstnavatele na důchodové spoření. Díky za zprávu(Mirka S.)
Foto
Dobrý den, ano, dnes už stejně jako v jiných západních zemí bývá i v Česku standardem, že zaměstnavatelé přispívají svým zaměstnancům na důchodové spoření. Doporučuji se podívat do interních směrnic nebo se zeptat na personálním oddělení Vašeho zaměstnavatele, kde vám řeknou, zda, v jaké výši a za jakých podmínek váš zaměstnavatel tento benefit poskytuje. Pak vám stačí mít sjednanou smlouvu na důchodové spoření s libovolnou z penzijních společností a můžete příspěvek zaměstnavatele čerpat. Příspěvek od zaměstnavatele na penzi navíc nepodléhá žádnému zdanění, vyplatí se tedy víc, než zvýšení platu o stejnou částku. Pokud spoření na penzi ještě nemáte nebo chcete vědět víc, podívejte se na www.nn.cz.
Dobrý den, lze udělat penzijní spoření v ČR pro mého vnuka který žije v zahraničí? Děkuji(Jana Nováková)
Foto
Dobrý den, doplňkové penzijní spoření lze rozhodně sjednat i pro Vašeho vnuka. Důležitá je ale informace, zda bude mít vnuk nárok na získání státního příspěvku. Zákon definuje podmínky pro nárok na získání státního příspěvku a to je trvalý pobyt na území České republiky nebo bydliště na území členského státu EU a zároveň musí být vnuk účasten veřejného zdravotního pojištění v České republice nebo důchodového pojištění.
Dobrý den, jaké bude v příštím roce daňové zvýhodnění v rámci životního pojištění? předem děkuji(Tonda)
Foto
Dobrý den, pro příští rok zůstávají limit daňově uznatelného pojistného stejné jako v roce letošním, tedy 24 000 Kč pro pojistné zaplacené majitelem smlouvy a až 50 000 Kč pro daňově uznatelné příspěvky zaměstnavatele.
Dobrý den, plánuji si zařizovat hypotéku, jak je to prosím s nutností životního pojištění. Je to podmínkou? Budu mít zástavu ve formě domu. Děkuju(Markéta)
Foto
Dobrý den, fakt, zda vůbec a konkrétně v jakých případech je životní pojištění povinné, je v rukou banky, která vám hypotéku poskytuje. Standardem bývá, že životní pojištění nutné k uzavření hypotéky není, nicméně v případě, že si zdravotní rizika takto kryjete, tak banky nabízejí jisté výhody. Nejčastěji ve formě snížené úrokové sazby. Když se na to podíváte pohledem klienta, tak mít k hypotéce životní pojištění dává smysl, protože když vám na nějakou dobu vypadne příjem, ať již následkem nemoci nebo úrazu, tak se extra peníze z pojištění velice hodí. Proto bych doporučoval sjednání životního pojištění minimálně zvážit i v případě, že by to Vaše banka přímo nevyžadovala.
Dobrý den, dávám si na penzijní připojištění tisícikorunu měsíčně. Kolik můžu ještě v prosinci doposlat, abych získala další státní podporu?(Dana H.)
Foto
Dobrý den, Dano i ostatní čtenáři Blesku, pokud si dáváte na penzijní připojištění 1 000 Kč měsíčně, máte nárok na maximální výši státního příspěvku (230 Kč). Pokud byste měla zájem získat i maximální daňové odpočty za rok 2017 ve výši 24 tisíc korun, je třeba si sjednat službu daňového optima nebo navýšit Váš měsíční příspěvek na měsíc prosinec na celkovou částku 25 tisíc korun (1 000 Kč 24 tis. Kč) a tuto celou uhradit do 31. 12. 2017. Když budete chtít vyčerpat všechny výhody spoření na penzi, které nabízí stát, také příští rok, máte nejjednodušší nastavit si rovnou pravidelný měsíční příspěvek na 3 000 Kč.
Dobrý den, chci se zeptat, od kolika let byste doporučoval začít spořit na důchod.(Malina)
Foto
Dobrý den, v obecném duchu bych odpověděl tak, že v libovolném věku je správné si odkládat v průměru 10 procent svých příjmů stranou, aby v případě, že Vám na nějaký čas vypadne příjem, jste byl schopen pokrýt běžné náklady po dobu minimálně tří, spíš šesti měsíců. Co se týče samotného důchodu, tak podle všech sociodemografických studií už generace dnešních čtyřicátníků bude mít velké problémy v důchodovém věku, protože na jejich důchody nemá kdo vydělávat – máme příliš málo dětí. Za sebe bych tedy doporučoval již od první výplaty si odkládat okolo desetiny příjmů stranou, investovat je – produkt doplňkového penzijního spoření je na to přímo uzpůsoben, tak aby Váš důchod mohl být veselejší a důstojnější.
Dobrý den, změní se pro mě něco příští rok, když mám životní pojistku a spořím si na penzi nebo můžu vše dát do daňového přiznání jako loni?(Josef)
Foto
Dobrý den, v příštím roce by k žádným změnám v oblasti daňové uznatelnosti soukromého životního pojištění, penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření nemělo dojít. Stejně jako v letošním roce by mělo jít od daňového základu odečíst až 24 000 Kč zaplacených za zmíněné produkty a využít až 50 000 Kč nezdanitelného příspěvku zaměstnavatele.