Případ I.: Telefon pro Nostradama

Pan Matěj si koupil nový smartphone a rovnou si ho pojistil proti náhodnému poškození. Když mu pak za několik měsíců telefon vypadl z ruky v MHD, pojišťovna namítla, že pád telefonu mohl předvídat, a nejedná se tudíž o náhodu, kterou by jeho pojištění krylo. „Pojišťovny se velmi rády vymlouvají na výluky. Když dojde na pojistnou událost, nevzdávejte se. Kvalitní argumenty mohou mnohé zvrátit,” doporučuje Mgr. Vanda Pecháčková, specialistka právní ochrany D.A.S. 

Autor: Shutterstock

Případ II.: Pět let „nová” sedačka

Paní Zuzana si objednala z e-shopu novou sedací soupravu. Po týdnu používání se zhroutila vnitřní kostra a roztrhala potahová látka. Prodejce reklamaci zcela odmítl a obvinil paní Zuzanu z nevhodného zacházení. Posléze se však ukázalo, že souprava ležela více než pět let ve skladu a ztrouchnivěla. „U každé reklamace, a to zejména zboží z internetu, je důležitá poctivá dokumentace. Fotografie, záznamy, účtenky - to vše se může hodit během vymáhání práva,” radí Pecháčková. O případu jsme informovali také v naší reportáži.

Autor: Archiv paní Zuzany

Případ III.: Mravenčí práce na dovolené

Pan Radim vyrazil se svou ženou na svatební cestu. Namísto zaplaceného luxusního apartmá s výhledem na moře dostal přízemní pokojík s oknem do dvora a hnízdem mravenců v posteli. Delegát tvrdil, že jiný pokoj nemá a mravence si novomanželé přivezli v kufru. „Reklamace dovolených patří k nejčastějším případům, které řešíme,” vzpomíná Pecháčková. A dodává: „Velmi často nám volají klienti přímo z místa dovolené, v rámci telefonátu jim pomáháme při jednání s delegátem a  především jim doporučujeme,  jaké si mají zajistit důkazy pro další jednání s cestovní kanceláří.“.

Autor: Shutterstock

Případ IV.: Kalhoty a kila

Paní Sandra léta poctivě cvičí a na její postavě je to znát. Za odměnu investovala zhruba třetinu svého platu do značkových džínových kalhot. Přestože si je paní Sandra šetřila, objevila se během tří měsíců v rozkroku džínů díra. Prodejce prohlásil, že si za poškození může paní Sandra sama, protože je tlustá. „Některé reklamační spory rozhodnou až znalecké posudky. S nimi však už ale většinou zákazník uspěje rychle. Problémem může být jejich cena, a proto je dobré sjednat si právní ochranu soukromí, která v těchto případech znalecký posudek uhradí za klienta,” připomíná Pecháčková.

Autor: Shutterstock

Případ V.: Čivava, dcera jezevčíka

Paní Andrea si pořídila čivavu. Kvůli svému novému domácímu mazlíčkovi jela až do sto kilometrů vzdálené chovatelské stanice a zaplatila za něj nemalé peníze. Velice se proto divila, když jí veterinář po několika měsících sdělil, že se nejedná o čivavu, ale křížence jezevčíka a neznámé rasy. Chovatelská stanice trvala na svém - pes je čivava a reklamace se nekoná. „Prověření solidnosti prodejce je alfou omegou každého nákupu. Nejde přitom jen o hezké webové stránky - pročtěte si recenze, ptejte se v komunitě. Paní Andree nakonec pomohl k vítězství posudek veterináře, upozorňuje Pecháčková.

Autor: Shutterstock