Na nečistoty s vysavačem

K pohodlnému a rychlému odstraňování různých nečistot ze dna i stěn bazénu se výborně hodí bazénový vysavač. Zvolit si můžete některý z poloautomatických vysavačů, které jsou vhodné pro jakýkoliv bazén a napojují se přes skimmer na pískovou filtraci. Pořídíte ho už za přibližně 2500 korun. Do větších bazénů se hodí spíš vysavače automatické, které jsou nezávislé na pískové fi ltraci, díky programovatelné řídicí jednotce budou samy pracovat i v době vaší nepřítomnosti, a když dočistí, samy se vypnou.

Poloautomatické vysavače

  • Pracují bez vaší přítomnosti. Samy se nedokážou jen vypnout a zapnout.
  • Zapojují se přes skimmer k pískové filtraci a využívají její sací sílu k pohybu po bazénu.
  • Vysávané nečistoty se usazují v pískové filtraci.
  • Čistí nejen dno, ale i stěny bazénu.

Automatické robotické vysavače

  • Pracují zcela bez vaší přítomnosti. Pomocí časovače se dokážou zapnout i vypnout.
  • Ke své práci nepotřebují pískovou filtraci. Pohybují se vlastní silou a v těle mají zabudovaný i vlastní kontejner na nečistoty.
  • Mají vlastní mozek (řídicí jednotka), který si sám zmapuje a změří bazén a zvolí čisticí cyklus na míru čištěného bazénu. Cyklus si můžete podle aktuální potřeby zvolit i sami.
  • Když je nastavíte na práci v noci, ráno se probudíte, vysavač je vypnutý a bazén dokonale čistý. 
  • Lepší modely mají i dálkové ovládání, kterým můžete vysavač nasměrovat ke nejznečištěnějším místům.

Před koupáním sprchu

Nechcete, aby se vám do bazénu splachovaly opalovací krémy a pot? Pak se neobejdete bez zahradní sprchy. Do ní se voda přivádí běžnou hadicí a shromažďuje se v zásobníku o objemu až 35 litrů.

Ten zároveň plní funkci solárního kolektoru, který vodu zadarmo ohřeje až na 60 °C. Lepší modely mají také mísicí baterii, na které si můžete nastavit teplotu vody, a mohou mít ve spodní části i zabudovaný ventil pro opláchnutí chodidel. Když se budete sprchovat před každým koupáním, nezanesete si do bazénu zbytečně nečistoty a ušetříte i na spotřebě bazénové chemie.

Solární sprcha

  • Voda se do sprchy přivádí běžnou hadicí. Ke sprše se připojí klasickou rychlospojkou.
  • Sluneční paprsky ohřívají zásobník solární sprchy a tím vodu až na 60 °C.
  • Přenosná sprcha má stabilní stojan a můžete ji přenášet po zahradě i odvézt kamkoliv jinam.
  • Sprchu s pevným ukotvením přišroubujete hmoždinkami k betonovému podkladu (třeba k dlaždici), ke keramice nebo speciálními hřeby hluboko do země. 
  • Kvalitní sprchy z odolných plastů a nerezu nevyžadují během sezony žádnou údržbu.
  • Na zimu sprchu vypusťte a uložte na suché místo.

Ruční práce

Chcete udělat co nejvíc práce ručně? Se základní očistou bazénu vám pomůže hladinová a dnová síťka, kterými vyberete ty největší nečistoty. Speciálním kartáčem vyčistíte stěny a vysávací hlavou připojenou na filtraci ručně vysajete všechny přebytečné nečistoty. Vakuové vysávací hlavy pořídíte za přibližně 400 až 500 korun. K základnímu ošetření vody pak budete potřebovat plovák na chlorové tablety.

Síťky, kartáče, houbičky

Hodí se k rychlé očistě bazénu od největších nečistot, jako je spadané listí nebo klacíky.

 Ani ty nejlepší vysavače si často neporadí s ryskou, která vznikne v úrovni hladiny z prachu, pylu a zbytků kosmetiky. Bez houbičky a speciálního přípravku se ho téměř nemáte šanci zbavit.

Konec kalů a řas

Při výběru bazénové chemie se poohlédněte po specializovaných přípravcích. Nejen že zničí kaly, bakterie a řasy, ale zaručují i zdravotní nezávadnost. Kupříkladu jedna z nejoblíbenějších značek bazénové chemie Azuro nabízí komplexní řadu 33 špičkových přípravků pro péči o vodu.

Vadí vám chlor? Zvolte nechlorové přípravky, které fungují na bázi aktivního kyslíku a jsou vhodné i do malých dětských bazénků.

Automatická dávkovací stanice průběžně vyhodnocuje stav a složení bazénové vody a přesně dávkuje optimální množství přípravků.

Nemusíte vodu přeměřovat s lakmusovými papírky a složitě dopočítávat, kolik mililitrů čeho do vody přidat, aby byla perfektní.

Technika nahradí chlor

Doporučují se, když chcete omezit spotřebu chloru, ale jsou tak účinné, že při dokonalé údržbě můžete zavrhnout chlor úplně. Řeč je o UV lampách, ionizátorech a salinátorech.

  • UV lampy – elektrické zařízení, které pomocí ultrafialového světla dezinfikuje vodu.
  • Ionizátor – elektrolyticky dávkuje do bazénové vody ionty mědi a stříbra. Představuje alternativu k chlorovému čištění. 
  • Salinátor – vytváří méně agresivní přírodní formu chloru. Do vody se přidává speciální sůl, z níž salinátor elektrolyticky vytváří kyselinu chlornou, která ničí bakterie, viry a řasy v bazénu.

Jak se starat o vodu, aby byla dokonalá? Odborník: Proměnlivé počasí kazí vodu rychleji

Střídání teplých a deštivých dnů a teplotní výkyvy kazí vodu v zahradním bazénu. Co dělat, aby zůstala perfektní, radí bazénový odborník Jaroslav Pištěk z Mountfieldu.

Co dělat, když se mění počasí?

„Určitě častěji kontrolujte úroveň pH. Při normálním průběhu léta se pH kontroluje a případně upravuje na požadované hodnoty jednou týdně. Během střídavého počasí ale raději dvakrát i třikrát týdně. A také vždy po prudším teplotním zvratu, třeba po bouřce. Po každé aplikaci přípravků pH nebo další bazénové chemie je třeba i zapnout pískovou filtraci, aby se ve vodě dobře promíchala.“

Co když odjíždíme na týden dva na dovolenou?

„Je dobré překontrolovat a řádně propláchnout filtrační náplň v pískové filtraci a vyčistit filtrační košíčky ve skimmeru. Písková filtrace by měla po dobu nepřítomnosti alespoň jednou za den přefiltrovat celý objem vody. Máte-li souseda kamaráda, poproste ho, aby se obden zašel podívat, zda filtrace běží, jak má. Samotné ošetření vody bych shrnul do dvou bodů:

● Pomocí testerů překontrolujte hodnotu pH a obsah chloru ve vodě, v případě odchylek je upravte na doporučené hodnoty.

● Je vhodné aplikovat přípravek na prevenci proti tvorbě řas. Pak ještě zajistěte, aby voda měla stálý přísun správného množství chloru, který ji dezinfikuje. Nakonec bazén zakryjte plachtou.“

Fotogalerie
6 fotografií