České zastoupení značky mobilních telefonů Honor přináší 7 tipů, jak se kvalitou snímků z mobilu co nejvíce přiblížit těm, které produkují zrcadlovky.

1)    Čočky vyčistit

Ať už svůj telefon nosíte v kapse, v tašce nebo ho jen často držíte v ruce, běžnému zašpinění se zkrátka nevyhnete. I drobná špína, prach, mastnota, nebo otisky prstů na čočce mají na kvalitu vašich fotografií velký vliv – blokují světlo, zanechávají šmouhy nebo skvrny. Jen čistý objektiv vám zajistí jasné a ostré snímky.

Autor: Huawei Honor

2)    Zakázaný zoom

To, co využívají mobilní telefony, není zoom optický, ale digitální, který obrázek zvětší a ořízne. Pokud je takový výsledek žádoucí, dosáhnete ho v každém grafickém editoru pro úpravu fotek a vyhnete se zrnitým, deformovaným snímkům, k nimž využívání zoomu v mobilu vede. Úplně nejlepším řešením je samozřejmě dojít k objektu blíž.

3)    Snímků pořiďte hned několik

A to z různých úhlů pohledu i vzdáleností. V době digitální technologie už množství fotek není ničím omezováno. Na větší obrazovce počítače pak v klidu vyberete ty nejlepší snímky. Možná budete sami překvapeni, jaký mezi nimi může být rozdíl, přestože vznikly jen pár sekund po sobě.

Autor: Huawei Honor

4)    Používejte editory, s rozumem

Na výše zmíněném počítači můžete fotky upravit k obrazu svému. Obdobné funkce však zastanou i editory pro mobilní zařízení. Bezpočet šikovných aplikací, z nichž mnohé jsou zdarma, může vylepšit vaši fotku přímo v telefonu. I zde ovšem platí, že nic se nemá přehánět, alespoň pokud plánujete zůstat v žánru fotografie a ne abstraktního umění.

5)    Prokleté osvětlení

Osvětlení je nedílnou součástí každé kvalitní fotky. Pokud je ho příliš, scéna bude přepálená, pokud je světla nedostatek, bude snímek trpět velikým šumem. Ve zhoršených světelných podmínkách, například na večírku, je tak třeba hledat jakékoliv náznaky světla a využít je ve vlastní prospěch. Záře lamp, reflektorů, výloh či neonů může posloužit k osvětlení vaší scény. Fotografovat ve slabém osvětlení je jedna z nejsložitějších věcí, a to i s lepší technikou než jakou je mobilní telefon, nicméně na trhu již existují telefony s dvojitými objektivy, jako například novinka Honor 6+, které umožní snímkům získat dvojnásobek světla a nežádoucí šum tím eliminují.

Autor: Huawei Honor

6)    Seznamte se s nastavením a buďte vždy připraveni

Ačkoliv právě jednodušší ovládání je pro laiky u mobilních telefonů výhodou, hodí se věnovat nastavení trochu času a trpělivosti. Kvůli úspoře vnitřní paměti telefonu může být tovární nastavení kvality snímků na nižší úrovni. Vyplatí se přenastavit na nejvyšší rozlišení s nejlepší kvalitou obrazu. Všechny funkce, které váš mobil při fotografování nabízí, si vyzkoušejte předem. Vyhnete se zdržování se od možná zásadních momentů a zbytečnému zklamání z nefunkčnosti či špatného nastavení.

7)    Rozostření pozadí snímku

Zvláště při focení portrétů umožňuje optika zrcadlovek dokonalé zaostření na tvář a naopak rozmazání pozadí za fotografovaným. Díky tomuto efektu (hloubky ostrosti) ještě více vystoupí fotografovaný objekt do popředí a výsledná kompozice dovoluje upoutat pozornost přesně tam, kam fotograf zamýšlí. Zatímco fotoaparáty běžných chytrých telefonů podobného efektu nedocílíte, duální kamera smartphonu Honor 6+ dává uživatelům možnost si s hloubkou ostrosti pohrát, a to i po pořízení snímku. Více o unikátním smartphonu Honor 6+ naleznete zde: www.honor6plus.cz.