Počítačové viry jsou čím dál nebezpečnější. Mohou vás připravit o spoustu peněz, číst vaši firemní i soukromou poštu, zjišťovat hesla, likvidovat vaše webové stránky a bohužel toho umí ještě mnohem víc. Stejně jako lidské nemoci je lze roztřídit do několika základních skupin.

Jaké jsou nejběžnější druhy virů?

„Počítačových virů je celá řada,“ upozorňuje Vladimír Šandera, manažer společnosti Servispočítače.cz.  Nejčastěji se však podle něj dělí do následujících skupin:
Keylogger – vir, který monitoruje stisk kláves na klávesnici a tak zjistí, co člověk píše. Používá se např. ke zjišťování hesel, která se poté dál prodávají na černém trhu.
Blue Screen of Death – na monitoru se Vám zobrazí modrá obrazovka s chybovou hláškou, často nutí k opakovaným restartům počítače.
Backdoor – využívá chyb v systému, aby se dostal do PC. Důležité jsou proto aktualizace systémového softwaru.

servis počítače
Autor: servispocitace.cz

Trojský kůň – používá sociální inženýrství, kdy se snaží navenek tvářit jako užitečný program, který si sami nainstalujete na své PC.
Spyware – vyskakující „otravná okna“, která na něco upozorňují.
BotNet – z počítače udělá tzv. zombie – infikuje počítač, který začne ovládat např. k rozesílání spamu.
Phishing – falešné emaily, které se snaží simulovat nějakou instituci, často např. banku. Obsahují odkazy, které vás přesměrují na falešnou stránku, kde se vyplněné údaje odešlou podvodníkovi.
Worm – do PC nainstaluje škodlivý software a po síti se rozesílá na další počítače.

Odhalit virus v počítači není pro laika snadné. Pomoci vám mohou odborníci, aniž byste museli vstát ze židle
Autor: istock.com

Jak se virům vyhnout? Používejte jen jeden antivirák!

„Úplně nejzákladnější je provádět pravidelné aktualizace systému i programů,“ doporučuje Vladimír Šandera. Ty fungují jako „záplaty“, které virům znemožňují proniknout do vašeho počítače. Dále mějte nainstalovaný JEDEN antivirus se zapnutým rezidentním štítem. Je vcelku jedno jaký si vyberete, ale určitě nemějte zapnutých více antivirů zaráz – navzájem jsou konfliktní a nepracují tak, jak by měly.
Pokud máte pocit, že váš počítač u nějakou „infekci“ chytil, pak je nejlépe obrátit se co nejdříve na odborníky. Jen tak můžete zabránit nebezpečným hrozbám. Nejrychlejší cestou je využít internet. Stačí například kliknout na portál Servispocitace.cz, a okamžitě se vám začnou věnovat specialisté na slovo vzatí.

Příště: Kde získat antivirové programy zdarma?