Co je to kartel

Kartely představují jakoukoliv formu koordinace mezi konkurenty, kteří se namísto vzájemného férového soupeření, které spotřebitelům zásadně přináší širší nabídku zboží a služeb vyšší kvality za nižší ceny, dohodnou na společném postupu a prospěšné působení hospodářské soutěže tak vyloučí.

Co je leniency program

Program leniency tedy v zásadě spočívá v závazku soutěžního úřadu, že pokud jej některý kartelista informuje o kartelu, o kterém neměl povědomí, případně neměl dostatek důkazů k jeho prokázání, předloží potřebné důkazy a v průběhu celého řízení se soutěžním úřadem spolupracuje, nebude mu uložena pokuta.

Na jedné straně je tak zvažován zájem společnosti na tom, aby byl kartel odhalen a jeho negativní důsledky odstraněny, na straně druhé zájem potrestat pachatele. Vzhledem k tomu, že bez spolupráce pachatele je v dnešní době prakticky nemožné kartel odhalit, mají soutěžní úřady za to, že zájem na ukončení kartelového jednání převažuje nad potřebou potrestat konkrétního jednotlivce.

Program leniency v EU a ČR

 V Evropě byl program leniency poprvé zaveden Evropskou komisí v roce 1996; následně byl výrazně modernizován v roce 2002 a dnešní podobu získal v roce 2006. Zatímco úspěšnost první verze byla spíše nízká, od roku 2002 již program leniency na unijní úrovni funguje skutečně efektivně.

„Odhaduje se, že kartely průměrně trvají 8 let, v jejich důsledku se ceny zvyšují až o 20 % a v rámci EU působí spotřebitelům škodu téměř 70 miliard EUR. Odhalování kartelů je nicméně mimořádně náročné, neboť dohoda mezi konkurenty nebude mít prakticky nikdy podobu psané smlouvy, ale zpravidla se bude jednat o neformální komunikaci mezi nimi, ze které teprve vyplyne jejich srozumění na společném postupu. Soutěžní úřady proto vedle rozsáhlých vyšetřovacích oprávnění používají i další nástroje, které mají odhalování kartelů usnadnit. Mezi nejúčinnější z nich se řadí právě program leniency,“ říká předseda ÚOHS Ing. Petr Rafaj

„Ačkoliv je vstup do kartelu vědomým rozhodnutím určitého soutěžitele, s odstupem času se může motivace změnit. Ke změně přístupu často dochází při změně vedení, např. v souvislosti s fúzí nebo akvizicí, kdy noví představitelé soutěžitele již z nejrůznějších důvodů nechtějí pokračovat v porušování zákona. Bez programu leniency je vzhledem k riziku odhalení, skutečně nejlepší strategií pravidla kartelu dodržovat. Pokud však existuje bezpečná „úniková strategie“, nadto pouze pro prvního, který se rozhodne ji využít, stává se nejlepší strategií kartel opustit dříve, než se k tomu odhodlá někdo jiný; členové kartelu si tedy přestanou důvěřovat. Jedná se v zásadě o praktickou aplikaci klasického „vězňova dilematu“, vysvětluje Rafaj.

„Poslanecká sněmovna by měla v příštích dnech schválit novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže, která dá programu leniency základ přímo v zákoně. Ačkoliv se na základních principech jeho fungování nebude nic měnit, smyslem zákonné právní úpravy je poskytnout uchazečům o leniency vyšší právní jistotu, a tedy zajistit, aby bylo fungování tohoto programu ještě účinnější,“ uzavírá Rafaj.