Češi a dlouhý život

V Česku si podle průzkumu NN skutečnost, že budeme žít déle než naši prarodiče, dobře uvědomujeme. Lidé u nás odhadují, že se dožijí až 85 let, někteří dokonce 93 let. Třetina dotazovaných se na takový věk těší a zhruba 40 % má z delšího života obavy. S přibývajícím věkem se totiž v životě stupňují i určitá rizika, zvlášť ta zdravotní a finanční, což s sebou nese nutnost dodatečných příprav a promyšlených kroků. Jak jsme na tom tedy s přípravou na delší stáří?

Z čeho máme největší strach

Největší strašák stáří? Ne, vrásky to nejsou, ale samozřejmě finance. Více než polovina z nás myslí v souvislosti s podzimem života na nutnost finančního zajištěni, ale spousta lidí v průzkumu zároveň uvedla, že je do budoucna moc nezajímá otázka finanční gramotnosti. Nejspíš proto, že si to ze strachu nechceme umět spočítat. 58 % lidí tvrdí, že by s penězi do dlouhého věku nevystačila. Co teď? Pomůže stát?

Je na stát spoleh?

Třetina lidí se už sice aktivně na bohatší stáří připravuje, ale zbylé dvě třetiny tuto otázku zatím vůbec neřeší a 16 % z nich stále pevně spoléhá na to, že se o ně ve stáří postará stát. „To však nelze s takovou jistotou tvrdit. Ať už kvůli tomu, že se zvyšuje zátěž na sociální systém nebo kvůli nákladným výdajům v případě nesoběstačnosti, která postihne každého čtvrtého jedince nad 80 let,“ upozorňuje Petr Němeček, ředitel externí distribuce NN Životní pojišťovny.

Dobrou zprávou je, že slabší půlka Čechů už si spoří na penzi s podporou státu, ale často ani to nestačí. Proč? Průměrně si Češi spoří tak málo, že ani nedosáhnou na plnou státní podporu, která je od 1000 Kč za měsíc. Ještě méně ale myslí na krytí rizik, která s sebou život přináší.

Ach, ty zlozvyky!

K tomu, že poměrně podceňujeme vlastní finanční zabezpečení se nám nechce otevírat ani otázka zdravého životního stylu a měnit zlozvyky, které negativně ovlivňují naše zdraví.

„Vedle spoření na penzi je velmi důležité i zajištění rizik jako jsou například invalidita, závažné nemoci nebo nesoběstačnost. Ta představují největší ohrožení našeho rozpočtu v jakémkoli věku. Jistotu, že o nás bude v takové situaci postaráno, poskytne dobře nastavená pojistná smlouva,“ radí Petr Němeček z NN Životní pojišťovny. „Navíc pojištění dlouhodobé péče, třeba u nás v NN, trvá až do 85 let s případnou výplatou pojistného plnění až do 95 let,“ dodává s ohledem na prodlužující se věk.

Kolik to stojí?

Češi sice mají určitou představu o nákladech na zdravotní péči, ale realita je mnohdy až o desítky tisíc vyšší. „V první řadě bychom měli myslet na to, že vedle všech pojistných produktů a spoření je na prvním místě naše rodina a blízcí. To jsou jistoty, které jsou zdarma. Když s nimi udržujeme zdravé a pevné vztahy, budeme se vždy mít na koho obrátit,“ říká Němeček.

A když se trochu pojistíme, nebudeme jim v případě, že nás potká nějaký zdravotní neduh přítěží, jak se spousta Čechů obává. Nástroje tu tedy jsou. A čím dříve se připravíme, tím levněji nás to vyjde. „Ačkoli nejvýhodnější podmínky pojištění získáte, když si životní pojištění sjednáte co nejmladší, není to nutnost. U většiny pojištění můžete začít klidně až v 70,“ uvádí Petr Němeček z NN Životní pojišťovny. Nikdy není pozdě udělat něco pro svou budoucnost, stačí převzít vlastní odpovědnost. Dlouhý a krásný život už na nás čeká…

S čím vším vám v životě může pomoci životní pojištění? Přesvědčte se sami.