Profesionální trenéři stále častěji doporučují svým svěřencům proteinové doplňky bez ohledu na věk či pohlaví. Přestože byl tento typ suplementace donedávna považován za typicky mužský rozmar, tento trend se změnil o 180 stupňů a také ženy velmi touží sáhnout po proteinu před nebo po tréninku. Chcete vědět, jak je správně užívat a co to vašemu tělu vlastně dává? V tomto článku najdete vše, co potřebujete vědět o proteinech pro cvičení! Podle Dagensfokus je nejlepší nenahrazovat proteinový prášek běžnou stravou. Spíše by měl být doplňkem

Co je protein a kdy ho užívat?

Proteinové koktejly jsou mezi sportovci velmi oblíbené. Jsou založeny na potravinách bohatých na bílkoviny, jako je mléko a mléčné výrobky, nebo dokupitelné proteinové doplňky. Do proteinových koktejlů po tréninku lze přidat ovoce, obiloviny nebo zeleninu. Takové složení dělá z koktejlů cenný zdroj nejen bílkovin, ale také sacharidů , vitamínů a minerálů, které příznivě působí na tělo sportovce.

Protein je živina a stavební kámen, který potřebujeme ke správnému fungování. Dodáváte je tělu jídlem každý den. Otázka však zní: jsou ve správném množství?

Pokud intenzivně trénujete a chcete zvýšit svalovou hmotu (a je o co bojovat, protože více svalů znamená rychlejší spalování tuků), měli byste zvážit další suplementaci bílkovin.

Autor: Pexels

Co dělá proteinová suplementace?

Protein nejen zrychlí váš metabolismus, ale také vám pomůže zhubnout, protože je to jediná živina, která spotřebuje tolik energie na trávení (energie = spálené kalorie). Jeho zvýšený podíl v jídelníčku se vyplatí lidem, kteří bojují o vysněnou postavu a těm, kteří se chtějí po hubnoucí dietě vyhnout jo-jo efektu . To je důvod, proč vás trenéři často vyzývají k pití proteinových koktejlů místo například tradiční večeře.

Na tomto místě se však sluší zdůraznit, že přebytek bílkovin ve stravě může vážně poškodit vaše zdraví, proto byste se o každé změně jídelníčku měli vždy poradit s odborníkem!

Pokud cvičíte pod dohledem trenéra a jídelníček vám připravoval dietolog (samozřejmě po konzultaci s instruktorem!), další suplementace často není vůbec potřeba. K dosažení vašeho cíle stačí dobře vyvážený jídelníček s tréninkovými a netréninkovými dny.

Zcela odlišná je situace v případě lidí, kteří „jí na cit“ a zároveň hodně cvičí. Věnují se jim proteinové doplňky. Je dobré si připomenout, že suplementace této složky je prospěšná pouze tehdy, když nejsme schopni tělu dodat odpovídající množství bílkovin z potravy, například z důvodu překročení denního kalorického limitu při redukční dietě nebo z důvodu prostého nedostatku času.

Kdy pít proteinové koktejly – před nebo po tréninku?  

Protein, jehož zdrojem jsou proteinové koktejly, hraje důležitou roli v reakci na cvičení. Použijte jej, když nemáte možnost sníst plnohodnotné jídlo (např. po cvičení spěcháte do práce, zapomněli jste si vzít jídlo s sebou).

Během tréninku je nutné opravit poškozené tkáně a vybudovat nové, včetně svalové tkáně. Při dlouhodobé zátěži se zvyšuje katabolismus (rozklad) tělesných bílkovin. Pro pokrytí ztrát bílkovin způsobených fyzickou aktivitou se proto doporučuje jejich konzumace ihned po cvičení, nejlépe do 30 minut po tréninku, nejpozději do 2 hodin. Tato doba se nazývá anabolické okno, tedy období, ve kterém je tělo schopno nejúčinněji vstřebávat živiny ztracené při cvičení.

Autor: pexels.com

Ihned po vytrvalostním tréninku se doporučuje zkonzumovat 10 až 20 g bílkovin. To přispěje k opravě poškozené svalové tkáně a zvýší adaptaci na další trénink. Na druhou stranu siloví sportovci by měli ihned po cvičení zkonzumovat 20 až 40 g bílkovin. To umožní regeneraci, růst a údržbu svalové tkáně. Navíc přidání sacharidů do proteinových koktejlů urychlí obnovu glykogenu a bílkovin ve svalech a urychlí regeneraci organismu.

Proteinové koktejly jsou oblíbené, protože lidé věří, že pomáhají napravovat svaly, snižují bolest a obnovují výkon. Existuje však mnoho problémů odpovědných za nepřesnosti. Skromná výzkumná skupina nemůže reprezentovat širokou veřejnost. To ve skutečnosti znamená, že proteinové koktejly nemusí nutně fungovat, takže protože všechny nápoje měly podobné účinky, včetně čtvrté skupiny, která ve studii pila pouze vodu, mohla přinést zajímavější výsledky.