Zvažte, jestli máte dost času
Psi jsou smečková zvířata, takže samotu snášejí těžko. Dokážou být doma sami, ale může to být náročné pro jejich psychiku i zdraví. Pokud máte psa například z útulku, musíte ho na samotu učit postupně, mohla by se u něj rychleji vybudovat tzv. separační úzkost. Pokud máte štěně, tak zde ho také musíte učit samotě postupně, mladé zvíře také často neudrží moč.

Pozor na zadržování moči
Rozhodně není dobré, aby pejsek byl sám více než 7 či 8 hodin. Je to špatné, jak pro jeho psychiku, tak i ze zdravotního hlediska, protože se nemůže vyprázdnit. Dlouhodobé zadržování moči může psům způsobit nemoci ledvin i oslabení svalů močového měchýře, což vede k pozdější inkontinenci.

„Dramatické“ loučení i vítání může být chyba
Pokud odcházíte nebo se naopak po mnoha hodinách vracíte, zkuste se vyhnout velkým gestům. Psi jsou citlivá stvoření, a pokud se s nimi emocionálně loučíte, budou mít pocit, že se „něco děje“. Dobré je také psům těsně při odchodu říkat, aby šli na své místo. Jakmile přijdete domů, je nutné vzít pejska hned ven. Platí to, i když máte psa a zahradě.

Voda vždy po ruce
Pes potřebuje přístup k vodě celý den, není ale vhodné nechávat mu po celý den krmivo. Krmte ho vždy až po venčení, ne hned po návratu domů.

Zabavte ho
Psi jsou pozorovatelé. Jsou rádi, pokud mají přístup k oknu, případně na zabezpečený balkon, poslouchají a sledují ruch ulice, což je zaměstná i mentálně. Můžete také nechat zapnuté rádio nebo televizi, především pokud je běžně pouštíte, když jste doma. Například na You Tube najdete mnoho kanálů, kde jsou k dispozici zvukové mixy pro psy.  Než odejdete, dejte psovi pamlsek, který ho zabaví. Dobré jsou také hračky, do kterých se dají pamlsky ukrýt, psi se zaměstnají tím, že se je snaží získat.

Pomohou moderní vychytávky
Můžete využít nejrůznější vybavení, které vám umožní na dálku (např. pomocí mobilního telefonu a připojení k internetu) sledovat, co doma Váš pejsek dělá, nebo na něj dokonce i skrze kameru s mikrofonem mluvit. To se může hodit např. u zvířat, se kterými odloučení teprve trénujete. Navíc můžete zasáhnout, pokud se pes dostane do problémů.

Přepravka je dobrým řešením
U psů, kteří mají sklon k demolování, je dobrým pomocníkem přepravka či klec dostatečně velká, aby se v ní zvíře mohlo postavit a protáhnout. Na začátku nácviku ji nezavíráme, dáváme do ní pamlsky, přikrývku, nasáklou naším pachem, zvíře v ní krmíme. Zmenšení prostoru může na psa působit uklidňujícím dojmem, vytvoříte mu vlastně doupě, noru.

Co radí Tomáš Nushart, trenér pozitivní výchovy psů z psichologie.cz?

Jak zabránit štěkání u psa, který po nějaké době zůstává opět doma sám?
Nejdůležitější je začít opět odcházet postupně. Zkusit odejít na 10 minut do obchodu, pak na půl hodiny do obchodu. A pokud tohle všechno pes zvládá, tak pak už třeba zkusím odejít na hodiny 3. Důležité ale je, že čas mohu zvyšovat pouze tehdy, když je se samotou pes v pohodě. Pokud by nebyl, a to na jakékoliv délce pobytu o samotě, tak tuhle délku trénovat nemůžu, musím zkoušet kratší časový úsek. Důležité pravidlo je, pokud je pes ve stavu, že je nešťastný, tak už netrénuji, ale naopak situaci zhoršuji.

 Jak se vyhnout demolování bytu, případně jestli je přijatelné, aby pes, kdy je doma sám, byl v kleci?
 Demolování bytu, stejně jako štěkání nebo vytí, je jen projev samotné separační úzkosti. To znamená, primárně je pro nás důležitý ten stav pejska, který je v takovém případě opravdu špatný a opravdu se hodně bojí. Vyhnout se tomu dá jedině tréninkem. Trénink s pejskem, který už separační úzkost má, přitom patří k jednomu z vůbec nejtěžších. První pravidlo, kterému se člověk na několik týdnů nevyhne, je, že nemůžeme pejska o samotě nechávat vůbec, pokud je při tom nešťastný. Protože když bychom trénovali a zároveň by ale nastávaly i chvilky, kdy je pes nešťastný, točili bychom se stále v kruhu. Klec nám v tréninku pomoct může, ale musí být dobře a pozitivně natrénovaná, nemůže se využívat stylem - zavřu psa do klece, aby nezdemoloval byt. Využívat se dá jen v případě, že ji pesek považuje za svoje nejoblíbenější místo v bytě, do kterého sám odchází. Pak pro nás ale její zavírání není vůbec důležité.

Jaká je maximální doba, po kterou může být pes doma sám, aby se to na něm negativně nepodepsalo?
To záleží, pokud separační úzkostí netrpí, tak tu dobu určuje nejvíce asi to, jak dlouho zkrátka vydrží se nevenčit. Pokud ale nějakou separační úzkostí již trpí, tak tu dobu určuje pes, ne my. To znamená vždycky to bude jen tak dlouho, dokud nezačne být nešťastný. A tato doba se pak tréninkem prodlužuje. Kdykoliv by zůstal sám doma a byl nešťastný, tak se u něj bude separační úzkost zhoršovat.