Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přírodní elixír zdraví? Kozí a ovčí mléko!

/
  • Kozí mléko obsahuje mnoho prospěšných látek
    Kozí mléko obsahuje mnoho prospěšných látek (iStock)
    25. června 2021 ● 08:00

    Mléko je nedílnou součástí našeho jídelníčku. Dnešní doba přináší velké množství možností, jaké mléko si vybrat a také velké množství potravních alergií. Právě ty jsou nejčastějším důvodem, proč se mnoho lidí rozhodně nekonzumovat kravské mléko, které může způsobovat zánětlivé reakce zažívacího traktu.

  • 1.

    Proč pít kozí mléko

    Kozí mléko je svým složením podobnější mléku mateřskému než kravskému, a je tak lépe stravitelné. Díky této vlastnosti je často doporučováno malým dětem a hodí se také jako kojenecká strava. Zejména pro děti je kozí mléko nesmírně užitečné při vývoji, obsahuje totiž nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B a další stopové prvky, které podporují správný vývoj mozku. Stejně tak zamezuje vývoji kožních onemocnění a ekzémů u dětí i dospělých, můžete se v něm dokonce i vykoupat.

     

     

    Z benefitů kozího mléka těží nejen děti, ale také dospělí, kteří mají problémy s trávením kravského mléka, a jejichž počet každoročně narůstá. Má také vysoký obsah taurinu a tryptofanu, který je důležitý pro tvorbu hormonů dobré nálady serotoninu a hormonu dobrého spánku – melatoninu.

    Postupně se do české republiky vrací chov koz, to potvrzuje MVDr. Lukáš Hlubek, majitel gurmánské minimlékárny Bon Lait: „Koza je velice citlivá na jakost a čistotu jednotlivých krmiv, což se přímo promítá do kvality mléka. Ne nadarmo se říká ‚být mlsný jako koza‘.“

  • 2.

    I ovčí mléko získává na oblibě

    Ovčí mléko je méně obvyklá alternativa toho kravského. Populární jsou zejména ovčí sýry, jelikož samotné ovčí mléko je velmi cenné a méně dostupné.

    Rozhodně však stojí za vyzkoušení, je totiž plné vitamínu D, jehož nedostatek je v našem podnebním pásu poměrně častý a neřešený problém. Může projevit špatným psychickým stavem, oslabeným svalstvem a kardiovaskulárními poruchami.

    Ovčí mléko obsahuje i další vitamíny rozpustné v tucích – A, E a K a je významným zdrojem železa, zinku a vápníku.

    Stejně jako kozí mléko, je to ovčí lépe stravitelné, je podstatně tučnější, nicméně se jedná o tuky, které jsou zdraví prospěšné.

Dnešní horoskopy