Kamil o své zkušenosti píše na svém blogu na webu mojezkusenostsinvisalign.cz, kde zjistíte vše, co nošení rovnátek Invisalign obnáší.

Kamile je ti 26 let, proč jsi se rozhodl až nyní, že budeš nosit rovnátka?

Jako dítě ani jako dospívající jsem rovnátka nenosil, protože to rodiče nepovažovali za nutné. Je pravda, že moje zuby byly relativně rovné, až na mezeru mezi horními jedničkami. Pro někoho jiného je to maličkost, ale mně to docela dost vadilo.

Vždycky jsem si říkal, že s tím chci jednou něco udělat. O neviditelných rovnátkách jsem věděl, nicméně jsem je nějak extra nezkoumal. Až jsem si jednoho dne zkrátka řekl, že není na co čekat a udělal první krok. A tak jsem se objednal na konzultace na 3 klinikách.

Proč jsi zvolil zrovna neviditelná rovnátka Invisalign?

Nejdůležitější pro mě byl fakt, že nejsou vidět, lze je kdykoliv vyndat, nemusíte je mít v puse nonstop a nehrozí vznik kazů díky snadnému čištění zubů. Zároveň nešišláte a nezůstávají vám na nich kusy jídla.

Původně jsem ještě zvažoval lingvální rovnátka, která nejsou vůbec vidět, protože jsou napevno uchycena na zubech z druhé strany. Nicméně dle zkušenosti ostatních jsou velmi nepohodlné, navíc šišláte, špatně vyslovujete, máte odřený jazyk a jsou nejdražší ze všech.

Kterou kliniku jsi nakonec zvolil?

Nakonec jsem si vybral Svět rovnátek. Upřímně jsem byl až překvapen, jak šlo vše hladce a nemusel jsem čekat ani minutu. V rámci úvodní konzultace jsem se potkal hned s několika lidmi a každý věděl, co má dělat, kam mě má vzít, co se mnou probrat, atd. Dlouho jsem něco takového nezažil. Navíc je k dispozici občerstvení.

Jak konzultace probíhá?

V rámci konzultace mi byly naskenovány moje zuby a vytvořena vizualizace toho, jak by mohl vypadat výsledek. To se mi velmi líbilo. Ve vizualizaci je posuvník, kterým můžete sledovat pokrok po jednotlivých týdnech. Video s ukázkou naleznete zde

Rozhodnutí je následně na vás. Buď se můžete rozhodnout rovnou, případně si nechat čas na rozmyšlenou. Nikdo na vás nebude tlačit. Jen vezměte v potaz, že výroba rovnátek trvá několik týdnů, takže čím dříve se rozhodnete, tím dříve budete moct začít.

Přestože v rámci konzultace získáte scan vašich zubů a vizualizaci případné léčby, je vše zcela zdarma.

Na kolik Tě léčba přišla?

Cena se odvíjí od verze, kterou potřebujete. Pro lehčí vady, jako jsem měl já, postačí verze Lite, která mě přišla na cca 70 000 Kč. V případě vážnějších vad se nasazuje verze Comprehensive, která vyjde na cca 90 000 Kč. Ač já osobně jsem to nepotřeboval, sluší se říct, že klinika Svět rovnátek nabízí možnost splátek. Díky tomu si rovnátka může dovolit prakticky každý.

Všichni, kteří o rovnátkách přemýšlí, se mohou objednat na konzultaci zdarma do Světa rovnátek na mém blogu zde a v případě, že léčbu podstoupí, získají slevu 2 000 Kč, což je myslím fajn.

Jak dlouho jsi nakonec rovnátka nosil?

V rámci Lite verze máte k dispozici 3 x 14 formiček. Jednu formičku nosíte 7 – 10 dní, to vám určí lékařka. Chodíte na pravidelné kontroly a po 14 formičkách se rozhoduje, zda-li potřebujete dalších 14. Pokud ano, nechají se vyrobit a vy normálně pokračujete. Mně stačilo 2 x 14 formiček a jsem s výsledkem nadmíru spokojen. Ale znovu opakuji, že má vada byla lehčího charakteru.

Jak jsi spokojen s výsledkem?

Velmi. Jsem až překvapen, jak dobře zuby teď vypadají. Jak jsem viděl již ve zmíněné vizualizaci, nebylo to jen o těch mých horních jedničkách, ale celkově se posunuly všechny zuby a zlepšil se mi i skus. Za mě tedy jednoznačně výsledek splňuje má očekávání.

Co následuje po ukončení léčby?

Období po ukončení léčby je velmi důležité, nazývá se tzv. retenční fáze. Zuby jsou již srovnané a je důležité je tak udržet. K tomu slouží tzv. retenční dlahy, které dostanete po léčbě. První 3 měsíce se nosí celé dny jako rovnátka a postupně se frekvence jejich nošení snižuje.

Jak Tě rovnátka Invisalign omezovala v každodenním životě?

Ne nijak zásadně. Je pravdou, že se s rovnátky nedá jíst a pít lze pouze vodu, jinak hrozí jejich zabarvení. V případě domova žádné omezení nevidím. V případě restaurace jsem si vždy odskočil, rovnátka sundal a následně zase nasadil. V případě, že jsem se chystal na nějakou party nebo tak, tak jsem si je jednoduše nebral. To by se teda nemělo, nicméně nebylo to každý týden, a tak to moji léčbu neovlivnilo.

O své kompletní zkušenosti s rovnátky Invisalign píšu na svém blogu www.mojezkusenostsinvisalign.cz, kde naleznete spoustu dalších informací a odpovědí na případné dotazy, na které nezbyl prostor v tomto rozhovoru.

Všem, kteří mají o léčbu zájem, nabízím slevu 2 000 Kč na případnou léčbu. Stačí se přes můj blog objednat na konzultaci ve Světě rovnátek (Praha a Brno) a v případě, že se léčbu nakonec rozhodnete podstoupit, získáte slevu 2 000 Kč. Objednat se můžete zde.