Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoční rizika: Hořící stromek, žlučníkový záchvat, osamění

/
  • Katastrofy se Vánocům nevyhýbají
    Katastrofy se Vánocům nevyhýbají (profimedia)
    22. prosince 2020 ● 12:00

    Vánoce a konec roku automaticky nazýváme svátky klidu, míru a pohody. Spousta z nás ale určitě pamatuje na ročníky, kdy tyto dny měly ke klidu a pohodě velmi daleko. Řeč není jen o hektických přípravách štědrovečerní večeře a nevolnosti na Nový rok. Svátky konce roku jsou tradičně časem, kdy voláme o pomoc záchranáře a hasiče a třeba i psychoterapeuty. Na co bychom si tedy i letos měli dávat pozor a jaké nové hrozby nám rok 2020 na Vánoce nadělil? Dozvíte se v následujících 5 bodech.

  • 1.

    1. Požáry

    Hospic lehl popelem.
    Autor: Vkontakte.ru

     

    Svíčky a dřevo uvnitř domu nebo bytu zadělávají na katastrofu a v nejhorším případě na tragédii. Byť si nebezpečí vznícení adventního věnce nebo stromku všichni uvědomujeme a někteří situaci dokonce i zažili, jen loni museli hasiči vyjet k 605 požárům. Pokud se bez svíček, prskavek a františků na Vánoce neobejdete, Generální ředitelství hasičského záchranného sboru na svém webu vyzývá, abyste je nikdy nenechávali bez dozoru a při odchodu z místnosti je vždy všechny řádně uhasili. Adventní věnce plněné pilinami a bez nehořlavých podložek jsou určeny pouze k dekoraci a svíčky na nich bychom nikdy neměli zapalovat. Rizikové jsou i věnce, kde není dostatečně připevněný držák pod svíčku nebo je kolem svíčky příliš mnoho chvojí. Měli bychom ji vždycky umisťovat na stabilní nehořlavou podložku a dbát na to, aby stála v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, jako jsou záclony a potahy. Rizikovým faktorem jsou malé děti a zvířata, které mohou hořící svíčku převrhnout.

  • 2.

    2. Úrazy

    Muž se postřelil pistolí na hřebíky
    Autor: Profimedia

     

    Když je řeč o svátcích a úrazech, asi nejčastěji si vzpomeneme na třaskavou kombinaci alkoholu a zábavní pyrotechniky. Pravidelně totiž média referují o divokých silvestrovských oslavách, ze kterých někdo Nový rok vítá v tom lepším případě popálený a v tom horším bez oka nebo prstů. To by ovšem letos hrozit nemělo, protože všichni musí dodržovat bezpečnostní opatření 4. stupně PES. Podle šéfa online pojištění Mutumutu Jindřicha Lenze jsou ale velmi rizikové i ostatní svátky: „Spousta úrazů, dokonce i závažných, se přihodí například během vánočního úklidu a příprav štědrovečerní hostiny. Lidé padají ze štaflí při zdobení stromečku nebo fasády. Znám případy, kdy si někdo při zametání omylem poranil oko o násadu koštěte,” vysvětluje Lenz. „Příčinou bývá spěch, stres a zbrklost. Pokud to jde, zkuste zpomalit, lépe si vše promyslet a třeba požádat okolí o pomoc.”

  • 3.

    3. Nemoci

    Vývar je lepší než 10 doktorů!
    Autor: istockphoto.com

     

    Svátky konce roku si asi jen málokdo spojí s odříkáním a zdravým životním stylem. Bohužel lékaři na pohotovostech se každoročně ve zvýšené míře setkávají například se žlučníkovými záchvaty, bolestmi břicha a dalšími střevními obtížemi. „Letos k těmto hrozbám přibyl ještě covid-19,” upozorňuje tiskový mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. „Doporučoval bych tedy dávat pozor nejen na rybí kosti, ale hlavně na omezování mezilidských kontaktů, jinak hrozí, že svým blízkým nadělíme pobyt na JIP,” upozorňuje s tím, že rizikovým faktorem je i obezita. Podle průzkumu Mutumutu přitom Češi už během pandemie přibrali v průměru 6,5 kilo.  „Obezita je příčinou celé řady závažných onemocnění, rádi bychom proto vyzvali všechny, kdo u sebe v uplynulém roce zaznamenali zhoršení životosprávy, aby to letos s jídlem, alkoholem a cukrovím nepřeháněli a do nového roku si předsevzali, pokud ne pravidelný pohyb, tak alespoň preventivní prohlídku u svého lékaře, až to epidemiologická situace dovolí.” uzavírá Sojka.

  • 4.

    4.Psychika

    Stres zabraňuje tvorbě testosteronu.
    Autor: Profimedia.cz - ilustrace

     

    Na Vánoce mají tradičně více napilno i psychoterapeuti a pracovníci linek důvěry. „Prosinec obvykle patří k "silnějším měsícům" co se týká počtu hovorů. Svátky mohou být náročné například pro osaměle žijící, bez kontaktu s blízkými, což může být v tomto roce ještě výraznější, než jindy. Už v předchozích měsících jsme zaznamenali nárůst počtu kontaktů cca o 20 procent,” popisuje Vedoucí Pražské linky důvěry Jitka Gryga Medřická s tím, že konec roku bývá často spojen s bilancováním, které nemusí pro volajícího vycházet vždy pozitivně. „Současná situace je nějakým způsobem zátěžová pro každého z nás a je tedy zcela v pořádku, říct si o podporu, pokud to bude třeba. Není to žádná ostuda,” říká Medřická.

  • 5.

    5. Stres

    ...
    Autor: istock.com

    Na závěr nutno napsat, že asi všechny předešlé body mají jednu společnou příčinu, a tou je stres. Pro mnohé se Vánoce každoročně proměňují ve svátky spěchu a starostí. Shánění dárků, jídla, úklid, vaření, pečení a pro rodiče navíc ještě starání se o blaho dětí… Ve snaze zvládnout všechno na jedničku často zapomínáme na svou pohodu, anebo ještě hůř, děláme více či méně závažné chyby. Řešení? Stačí jen nelpět na tom, aby bylo na Vánoce vše dokonalé, ale dát si taky nohy nahoru.

Dnešní horoskopy