1. Zubní kaz

Asi nikoho nepřekvapí, že mezi trojku nejčastějších nemocí zubů patří právě zubní kaz. Tato dvě slůvka ježí vlasy v zátylku nejednomu z nás. Zubní kaz postihuje přibližně 80 % české populace, pravidelnou péčí o svůj chrup se mu ale můžete vyhnout. Nejlepším receptem proti zubnímu kazu pak je snížení cukrů v jídle a nápojích.

Pokud už máte podezření, že se ani vám zubní kaz nevyhnul, vyhledejte co nejdříve svého lékaře. Neléčený zubní kaz vám v ústech umí natropit pěknou paseku, od bolestivých zánětů a infekci až po rozpad zubu a závažnější zdravotní komplikace. Tomuto kazu už možná nezabráníte, ale můžete eliminovat všechny další!

2. Zánět dásní a paradentóza

Máte nateklé, bolavé dásně, jejichž běžnou narůžovělou barvu vystřídala červená, hnědá nebo dokonce šedá? Pravděpodobně už se u vás objevil zánět dásní. Také s tímto onemocněním se někdy v životě setká drtivá většina populace. Zánět dásní je ale možná nebezpečnější, než jiná onemocnění ústní dutiny. Často totiž ani nemusíte tušit, že ho máte, dokud u vás nenastanou pokročilejší obtíže. Od neléčeného zánětu dásní už je jen krůček k paradentóze, po které můžete zuby ztratit docela.

3. Odhalené zubní krčky

Odhalené zubí krčky je onemocnění, při kterém ustupuje dáseň a odhaluje zubní kořen. Kořen, na rozdíl od zbytku zubu, není krytý zubní sklovinou a snadněji se v něm proto zabydlí zubní kaz. Zuby s odhalenými krčky jsou navíc mnohem citlivější a snadněji se poškodí. Odhalené zubní krčky se někdy pojí s narůstajícím věkem, z větší části je ale má na svědomí nevhodná technika čištění zubů nebo nedostatečná zubní hygiena.

Autor: Shutterstock

Základem zdravých zubů je pravidelná péče

Víte, co mají všechny tyto nemoci společného? Můžete jim předejít správnou a pravidelnou péčí o svou ústní dutinu a úpravou svého životního stylu. Kromě jídelníčku se na vašich zubech podepíše především to, jak přistupujete ke své ústní hygieně.

Pokud chcete, aby vám zuby dlouho vydržely, pravidelnému čištění se zkrátka nevyhnete. Čištění zubů byste na svůj program měli zařadit alespoň dvakrát denně po dobu dvou minut. Nicméně většina lidí si nečistí zuby dostatečně dlouho, proto si zkuste dobu čištění ze začátku měřit. Určitě si zuby ale nečistěte bezprostředně po jídle, mohli byste jim spíše ublížit, stačí počkat půl hodinky nebo si ústa alespoň vypláchnout čistou vodou.

Elektrický kartáček chrání vaše zuby

Samotnou kapitolou je volba vhodného kartáčku na zuby. S příliš měkkým kartáčkem si budete muset zuby čistit poctivěji a déle, příliš tvrdý kartáček nebo drsná technika čištění by zas mohla porušit vaši zubní sklovinu. Opravdu čisté zuby a šetrné čištění za vás obstará elektrický zubní kartáček.

Elektrický kartáček Oral-B využívá moderní technologii k tomu, aby vás co nejúčinněji zbavil veškerých zbytků jídla a dalších nečistot. Kulatá kartáčková hlava dokonale obejme celý zub a kombinací různých pohybů nejprve rozruší a následně odstraní nahromaděné bakterie zubního plaku. Díky tomu elektrický kartáček odstraní až o 100 % více zubního plaku než běžný manuální. S téměř 50 000 pohyby za minutu bude vaše čištění mnohem efektivnější a zlepšení pocítíte už po prvním týdnu pravidelného čištění.

Elektrické kartáčky většinou nabízí více čisticích programů, se kterými si účinně vyčistíte i dásně, jazyk či mezizubní prostory, bělejší zuby pak obstará bělicí režim nebo speciální kartáčková hlava na bělení zubů. Podle potřeby můžete vybírat ze širokého spektra kartáčkových hlav. O zdraví ústní dutiny vašich dětí se postará elektrický zubní kartáček pro děti. Díky tomu se nemusíte bát, že by vaše děti zanedbávaly ústní hygienu špatnou technikou čištění, ušetříte si rodinné výdaje a trápení s léčbou zubních kazů a dalších nemocí a ušetřené peníze můžete využít mnohem příjemněji.