Česká republika je už řadu let koloběžkářskou velmocí. A nemáme teď na mysli ty prťavé koloběžky s malinkými kolečky, na kterých teenageři zdolávají u-rampy a prckové zkouší první koordinované pohyby. Čím dál větší oblibě se totiž těší ty velké „dospělácké“ koloběžky s koly, které jsou někdy velká jak ty u dětského bicyklu. Po naší zemi jich jezdí už více než sto tisíc.  A není divu.  Málokterý sport má totiž tak komplexní zdraví prospěšný dopad na lidské tělo a je přitom tak zábavný, společenský a přitom „do jisté míry“ nenáročný.

Koloběžka pomáhá zejména zádům, ideální je i po úraze

Výzkumy a prohlášení řady lékařů a fyzioterapeutů nejen od nás, ale také např. z Německa potvrzují, že koloběh je velmi prospěšný při léčbě bolesti zad a rekonvalescenci řady úrazů. Zatímco za jízdu na kole vám záda a některé další „citlivé“ partie moc nepoděkují, u koloběžek je to právě naopak. Koloběh totiž zapojuje rovnoměrně celé tělo. „Jízda na koloběžce je velmi vhodná na posílení a tvarování svalů dolních končetin, zpevnění hýžďových a bočních zádových svalů. Navíc ji lze efektivně využít při aktivním snižování nadváhy,“ potvrzuje specialista na léčebnou a sportovní rehabilitaci MUDr. Kamil Ramík. Současně dodává, že při jízdě dochází k celkové stabilizaci kyčlí a trupu.

Na koloběžce si zasportujete, ale i popovídáte

Češi tak právem považují koloběh za „sobě vlastní“ sport a s radostí se do něj vrhají celé rodiny. Na rozdíl od cyklistiky je totiž taková výprava na koloběžkách mnohem více „kontaktní“, lidé spolu ve skupince víc komunikují a sdílejí radost z okolní krajiny a neujíždějí si. Navíc spadnout z koloběžky se jen tak někomu nepodaří! A pak tu máme to již zmiňované zdraví. Syn zakladatele  koloběžkářské firmy Kostka a současný ředitel Marek Kostka ml. říkáí: Kvůli zdravotních aspektům se snažíme koloběh podporovat a propagovat, a máme širokou paletu speciálních modelů vhodných od dětí až po seniory.  

Koloběžkou spálíte 2 x více než na kole, formuje se „core“ těla

Koloběh je tedy velmi vhodný pro formování hýždí, stehen či břicha, neklade zároveň tak vysoké nároky na klouby, srdce i plíce jako jiné sporty. Základní výhodou je ale komplexní pohyb, který zapojí všechny velké svalové skupiny včetně hlubokého stabilizačního systému páteře. Tím dochází k ovlivnění a kompenzaci svalových dysbalancí. Jiné zdroje dokonce uvádějí, že 50 minutová jízda na koloběžce hravě nahradí až 2 hodinovou jízdu na kole. V počtu spálených kalorií koloběh vítězí i nad chůzí, během nebo veslováním.