20. listopad 2019
Svátek slaví Nikola, zítra Albert

Vánoce letos trochu jinak: Netradiční slavnostní recepty pro experimentátory i dietáře

/
  • Co bude u vás letos o Vánocích na stole?
    Co bude u vás letos o Vánocích na stole? (shutterstock.com)
    20. prosince 2018 ● 12:00

    Vánoce jsou i v dnešní době spojené s mnoha tradicemi a zvyky. Co se týká trávení svátků, jsme stále poměrně konzervativní, nejčastěji si je užíváme spolu s rodinou, vánoční dobroty připravujeme podle stále stejných, časem prověřených receptů. Na tom není nic špatného, ale co když je chceme letos trochu oživit, případně se nám nechce trávit spoustu času u plotny? Přinášíme vám tipy na netradiční a vynikající slavnostní pohoštění.

  • 1.

    Vánoční vaření jinak

    Vánoce jsou nejen svátky klidu a míru, bohužel ale také konzumu. Během svátečních dní se naše stoly prohýbají pod tíhou nejrůznějších laskomin, které máme tendenci ujídat, proto můžeme být nepříjemně překvapení, když si po Novém roce stoupneme na váhu. „Jeden z hlavních trendů, který hýbe přípravou cukroví i jiných pokrmů, snaha potraviny odlehčit a těžké a kalorické přísady nahradit zdravějšími.

     

    Při přípravě sladkostí se například místo másla využívá kokosový olej, místo bílého cukru se sladí třtinovým nebo rostlinnými sirupy, případně se vytváří raw cukroví, které je nejčastěji připravované z datlí a různých ořechů,“ doporučuje Kristýna Hrubčíková z portálu Receptyschuti.cz. U štědrovečerní tabule se majonéza v bramborovém salátu nahrazuje jogurtem, případně se připravují lehounké bramborové saláty se zálivkou z vinného octa a olivového oleje. Pokud si k tomu místo kapra v trojobalu dáte rybu na přírodno, budete mít takřka fitness pokrm.

     

  • 2.

    Klasický bramborový salát a pečená treska v sezamové krustě

     

    ....

    Salát

    600 g brambor

    3 ks vajec uvařených natvrdo

    1 lžíce plnotučné hořčice

    Pepř a podle chuti

    300 g směsi do bramborového salátu Znojmia

    5 lžic Poctivé majonézy

    Sůl dle chuti

     

    Maso

    4 filety tresky

    1 hrnek strouhanky

    1 lžíce másla

     

    1 lžíce omáčky sriracha

    1 lžíce sezamových semínek

    Olej na smažení

     

     

    Zvolte stejně velké brambory vhodné na salát a uvařte je ve slupce v osolené vodě. Nejlépe den dopředu. Nechte úplně vychladnout a teprve potom oloupejte a nakrájejte na kostky. Vajíčka uvařte natvrdo a také nakrájejte. Přidejte okapanou zeleninovou směs, majonézu a hořčici a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.

    Na pečenou tresku si připravte plech s pečicím papírem a zlehka ho potřete trochou oleje. Troubu si nastavte na 180 oC a nechte ji předehřát.

    V misce smíchejte majonézu s omáčkou sriracha. Do talíře s vyššími okraji nasypte strouhanku a promíchejte ji se sezamovými semínky.  Rybí filety osolte a opepřete z obou stran. Horní stranu tresky potřete ochucenou majonézou potom položte do strouhankového talíře namazanou stranou dolů. Přitlačte, aby se strouhanka dobře chytla.

    Na pánvi rozehřejte máslo, opatrně vložte tresku obalenou stranou dolů a opečte pouze na této jedné straně. Po 2–3 minutách vyjměte a přesuňte na plech, tentokrát strouhankou nahoru. Dejte do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut. Upečené filety podávejte s hotovým bramborovým salátem.

     

  • 3.

    Vánoční polévka štědračka

     

    ....

    1 balení směsi Bramborová s hříbky

    50 g másla

    1 lžíce hladké mouky

    100 g pohanky lámanky

    1 l vody nebo vývaru

    Majoránka

    mletý kmín

    sůl

    pepř

     

    V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme ho hladkou moukou a připravíme světlou jíšku.

    Jíšku zalejeme vodou nebo vývarem a dobře ji rozšleháme.

    Přidáme zeleninovou směs, majoránku, mletý kmín, sůl, pepř a pod poklicí vaříme cca 10 minut.

    Po deseti minutách přidáme spařenou a propláchnutou pohanku a ještě chvilku vše provaříme.

    Podle potřeby polévku dochutíme a podáváme.

     

  • 4.

    Vinná klobása s lehkým bramborovým salátem

     

    ....

    800 g vinných klobás

    1 lžíce sádla

     

    Na salát:

    500 g uvařených brambor ve slupce

    1 červená cibule

    350 g zeleninové směsi Exclusive Julienne

    3 vejce

    3 lžíce slunečnicového oleje

    1 lžíce dijonské hořčice

    1 lžička jablečného octa

    hrst nasekané pažitky

    sůl

    pepř

     

    Sladkokyselý nálev:

    1 l vody

    2 lžíce vinného octa

    1 lžíce cukru

    ½ lžičky soli

     

     

    Zeleninovou směs krátce povaříme ve sladkokyselém nálevu.

    Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do misky. Přidáme na jemné proužky nakrájenou červenou cibuli, povařenou vychladlou zeleninovou směs, hrst nasekané čerstvé pažitky a na půlkolečka nakrájená vajíčka. Vše osolíme, opepříme a promícháme se zálivkou z hořčice, oleje a octa. Necháme minimálně hodinu odležet.

    Vinné klobásy stočíme, spíchneme párátkem a opékáme na troše sádla z obou stran do zlatova.

    Vinné klobásy podáváme s bramborovým salátem.

     

  • 5.

    Ovesné košíčky s pudingem a borůvkami

    ....

     

    50 g jemných ovesných vloček

    lesní borůvky 

    2 lžíce arašídového másla

    1 lžíce medu

    1 lžíce kokosového oleje

    vanilkový puding

     

    V misce smícháme ovesné vločky, arašídové máslo, med a kokosový olej.

    Vzniklou směs namačkáme do silikonových formiček na muffiny a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 10-15 minut.

    Upečené košíčky necháme vychladnout.

    Vanilkový puding připravíme dle návodu a ještě teplý ho vlijeme do upečených košíčků.

    Hotové košíčky ozdobíme borůvkami.

     

  • 6.

    Malinový punč

     

    ....

    150 g mražených malin Dione

    Šťáva z jednoho citronu

    3 sáčky malinového čaje

    Třtinový cukr (dle chuti)

    Badyán, skořice, hřebíček

    Rum

    Bílé nebo červené víno

     

    Do vroucí vody vhoďte sáčky s čajem, přidejte citronovou šťávu, cukr a koření.

    Ztlumte plamen a do hrnce vlijte rum a červené nebo bílé víno.

    Nakonec ke směsi přidejte mražené maliny a punč prohřejte.

    Horký punč nalijte do vyhřátých sklenic a podávejte.

     

    Recepty vytvořila Romana Böhmová, autorka blogu Na skok v kuchyni. Zdroj: Vitana/ Dione

     

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy