Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jako za Masaryka: ochutnejte vánoční dobroty z doby první republiky!

/
  • Sníte o prvorepublikových vánocích? Můžete je ochutnat.
    Sníte o prvorepublikových vánocích? Můžete je ochutnat. (archiv)
    19. prosince 2018 ● 12:00

    Rok 2018 se pomalu chýlí ke konci. Právě letos jsme si připomínali stoleté výročí od založení československé republiky, které provázely mohutné oslavy. Co se takhle vrátit v čase do dob našich prababiček a vyzkoušet si tradiční, dnes už pozapomenuté pokrmy z dvacátých a třicátých let? Přinášíme vám retro vánoční recepty.

  • 1.

    Prvorepublikové Vánoce

    Jak slavili naši předci Vánoce v meziválečné době? Poměrně krátké období první republiky bylo ovlivněné politickými i ekonomickými zvraty, což se projevilo také na podobě svátků i sváteční tabule. Například první Vánoce, v roce 1918, byly poměrně chudé: lidé se potýkali s nedostatkem potravin, uhlí a vysokými cenami. Zároveň ale byly euforické, převládala radost z konce války, těsně před svátky se do země vrátil prezident Masaryk a celkově se věřilo, že mladičké Československo čeká krásná budoucnost. Postupem času se situace zlepšovala, lidé si mohli dopřát nejrůznější delikatesy, exotické ovoce, jedlé ozdoby na stromeček nebo speciální vánoční kolekce. Velkým zásahem každopádně byla hospodářská krize, nejhorší byla situace v roce 1933, kdy bylo na 700 000 nezaměstnaných, kterým se stát snažil pomáhat prostřednictvím speciálních vánočních akcí. Těžká byla i doba po roce 1938, kdy české vnitrozemí zaplavili lidé prchající z odtrženého pohraničí. Na Vánoce v roce 1938 se proto pro ně pořádaly štědrovečerní večeře a do pomoci se zapojil arcibiskup nebo Červený kříž.

     

    Na Štědrý den rybí i telecí


    A jak vypadaly kulinářské Vánoce ve dvacátých a třicátých letech? V této době se začaly objevovat a upevňovat některé tradice, které máme spojené s Vánocemi v současnosti. Tak třeba dnesnepostradatelný kapr s bramborovým salátem. Na vánoční tabuli se tato ryba dostala už dříve, nebyla ale všeobecně rozšířená, jedli ji především lidé z rybníkářských oblastí. Recepty na smaženého kapra najdeme už v ikonických kuchařkách od Rettigové a Sandtnerové, každopádně není zde uveden jako vyloženě štědrovečerní specialita. Santnerová k němu dokonce jako přílohu doporučuje bramborový salát. Na sváteční tabuli se kapr začíná objevovat právě za první republiky, což je dané také dalším rozvojem rybníkářství. Kromě ryby si lidé pochutnávali také na telecích řízcích. „Telecí je výborná štědrovečerní alternativa, zejména pokud zrovna kapra nemáte v lásce. Řízek by ideálně měl být z kýty a krásně do teňoučka rozklepaný. Pokud chcete mít jistotu opravdu dobrého masa, sáhněte po tom od českých chovatelů. Máme je i v našich obchodech,“ doporučuje Vít Morkus z Pražského řeznictví.

     

    Styloví šneci a luštěniny pro bohatství


    Kapr tehdy nebyl samozřejmě jedinou štědrovečerní pochoutkou. Lidé zejména z vyšších vrstev si pochutnávali na šnecích, kteří se sem dostali z Francie.  Mnohem obvyklejší byly ale pokrmy z běžných surovin: tedy luštěnin a obilovin. Právě luštěniny měly rodinám zajistit finanční prosperitu v budoucnosti, jsou vynikající, i pokud si chcete od vánočního hodování trochu odlehčit. V některých domácnostech přicházela nejdřív na řadu hrachovka, hlavním chodem byl potom černý kuba. Jde o zapečené kroupy s houbami, tmavou barvu, která mu dala jméno, mu dodávala houba stroček trubkovitý, jež se ale už dnes téměř nepoužívá. „U kuby je důležité kroupy dobře promastit, protože jinak se pečením vysuší a nebudou vám příliš chutnat. Výborné na to je kvalitní sádlo,“ radí Vít Morkus z Pražského řeznictví.

     

    Dnes už zapomenuté cukroví


    Za první republiky se také začalo dělat cukroví, které připomíná to dnešní, s jeho mnoha rozmanitými druhy. Některé recepty, které pekly naše prababičky, se ale postupem času z našich kuchařek vytratily. Hitem dvacátých a třicátých let bylo třeba jednoduché, ale výborné Masarykovo cukroví (nebo také Masarykovy knoflíky), jehož hlavní složkou byly vlašské či lískové ořechy. O Vánocích u našich babiček nebo prababiček jsme si mohli pochutnat také na sádlovkách: sladkém kulatém pečivuz mouky, cukru, sádla a kakaa, uvnitř kterého se nachází marmeláda. Oblíbené byly také třeba ischelské dortíčky, drobné vykrajované pečivo z mandlí, náplní z marmelády, velkorysou čokoládovou polevou a polovinou vlašského ořechu na ozdobu, případně sacher dortíčky.

     

  • 2.

    Prvorepublikové telecí řízky s bramborovým salátem

     

    ...
    Autor: archiv

    Ingredience:

    na salát:

    1 kg brambor na salát

    sůl a pepř

    2 červené cibule

    3 lžíce octa

    1 lžíce oleje

    2 uvařená vejce

     

    na řízky:

    800 g telecí kýty

    4 ztvrdlé housky

    30 g mouky

    2 vejce

    200 g sádla

     

     

    Postup:

    1. Brambory uvařte ve slupce (ne zcela doměkka, aby šly dobře krájet na plátky). Nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Dejte do větší mísy. Přidejte nakrájená vejce, přimíchejte olej a ocet a dochuťte solí a pepřem. Nechte uležet (nejlépe přes noc).
    2.  Z odblaněné kýty nakrájejte a naklepejte řízky. Osušte a osolte.
    3.  Ze ztvrdlých housek připravte strouhanku. Řízky obalte moukou, rozmíchanými vejci a strouhankou. Tu pořádně přitlačte a zbylou oklepejte.
    4. Řízky z obou stran prudce osmahněte na rozpáleném sádle.
    5. Podávejte s bramborovým salátem.

     

  • 3.

    Staročeský kuba

     

    ...
    Autor: archiv

    Ingredience:

    220 g ječných krup

    sůl a pepř

    ½ lžičky mletého kmínu

    2 stroužky česneku

    50 g vepřového sádla

    50 g sušených hub

    hrst čerstvé petrželky

     

    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 175 °C. Kroupy uvařte se solí podle návodu na obale. 
    2. Česnek prolisujte, smíchejte se solí, pepřem a kmínem a spolu se 35 gramy sádla zamíchejte do uvařených krup.
    3. Houby namočte na 10 minut do vody a zamíchejte do krup
    4.  Vymažte pekáč troškou sádla, přendejte do něj kroupy a poklaďte zbylým sádlem.
    5. Dejte zapéct na 25 minut, poté nechte 5 minut vychladnout a posypte nasekanou petrželkou.

     

     

  • 4.

    Sváteční hrachovka

     

    ...
    Autor: archiv

    Ingredience:

    450 g hrachu

    0,5 l zeleninového vývaru

    20 g másla

    špetka majoránky

    špetka mletého zázvoru

    sůl a pepř

    1 nožička lehce pikantní klobásy

    1 houska

    1 stroužek česneku

    2 hrsti mraženého hrášku

     

    Postup:

    1. Hrách namočte alespoň 6-8 hodin před vařením polévky. Slijte vodu, přilijte studenou tak, aby byl hrách ponořený, a vařte doměkka. V půlce varu osolte.
    2. Jakmile je měkký, rozmixujte hrách dohladka a přidejte nakrájenou klobásu.
    3.  Přidejte zázvor, pepř, majoránku a prolisovaný česnek a povařte. Ke konci přidejte hrášek.
    4.  Na pánvičce na másle osmahněte na kostičky nakrájenou housku.
    5. Polévku nandejte, posypte houskou a ihned podávejte.
    6.  
  • 5.

    Sýrové tyčinky

     

    ...
    Autor: archiv

    Ingredience:

    200 g polohrubé mouky

    100 g másla

    100 g parmazánu

    špetka mleté papriky

    špetka soli

    1 vejce + 1 žloutek na potření

    1 lžíce zakysané smetany

    30 g strouhaného sýru

    1 ztvrdlá houska

     

    Postup:

    1. V míse smíchejte mouku, nastrouhaný parmazán, sůl a papriku. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a přidejte vejce a zakysanou smetanu. Vypracujte těsto a dejte na půl hodiny do ledničky.
    2. Mezitím si z housky připravte strouhanku.
    3. Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto vyválejte na placku a nakrájejte na tyčinky. Jejich spodní stranu obalte ve strouhance a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
    4. Žloutek rozkvedlejte a potřete jím tyčinky, které následně posypte sýrem.
    5. Dejte péct do trouby na 15-20 minut.

     

    Troubu předehřejte na 175 °C. Kroupy uvařte se solí podle návodu na obale. 

Dnešní horoskopy