Ochuceným vodám dáváme často přednost před limonádami ve víře, že jsou pro nás zdravější alternativou. Je to možná i kvůli tomu, že ochucené vody nejsou zabarvené, a tak máme pocit, že vlastně pijeme vodu. Realita je však taková, že většina ochucených vod je doslazována cukrem, a tak jejich konzumací přijímáme zbytečně velké množství energie. Pokud tedy nejste vrcholový sportovec nebo nemáte fyzicky velmi náročnou práci, není takový pitný režim pro vás příliš zdravý.

Ochucené vody vs. klasické limonády

Nejnovější test nezávislé iniciativy Vím, co jím zaměřený právě na ochucené vody. Autorka testu, Ing. Hana Málková, která je zároveň výživovou odbornicí společnosti STOB  a odborným garantem Vím, co jím, vysvětluje: „Ochucené vody obsahují nejčastěji kolem 4-5 g cukru na 100 ml. Pro srovnání, limonády typu Coca Cola, Fanta apod. obsahují dvojnásobné množství cukru, tedy kolem 10 g na 100 ml. Jistý rozdíl tu tedy je, ale to neznamená, že je obsah cukru v ochucených slazených vodách zanedbatelný. Pokud vypijeme celou 1,5litrovou láhev, což pro mnohé není vůbec žádný problém, přijmeme nejčastěji 60-70 g cukru, což odpovídá přibližně 15 kostkám cukru."

Denně bychom však měli přijmout maximálně 50 g přidaného cukru, ideálně ještě méně, takže už jednou lahví ochucené slazené vody překročíme celý denní limit. Pokud se neobejdeme bez sladké chuti, můžeme si ještě vybrat z vod slazených nekalorickými sladidly. 

Která je úplně bez cukru?

Jaké nápoje tedy vybírat, pokud nám pití většího množství čisté vody nevyhovuje a zároveň se chceme vyhnout zvýšenému příjmu cukru?

Podívat se můžete na výsledky již zmiňovaného velkého testu ochucených nápojů. Do testu bylo zařazeno 12 vzorků ochucených vod, které jsou v našich hyper- či supermarketech běžně dostupné. Konkrétněji šlo o vody s citrónovou příchutí v PET lahvích. Hodnotil se nejen obsah cukru, ale i obsah sodíku a celkové složení.
Vítězem testu se stala Toma Natura Neslazená s příchutí citronu a máty, která je ochucená pouze přírodními složkami, neobsahuje cukr ani žádná jiná sladidla, je bez kalorií, konzervantů a éček.
Pokud chcete vědět, která ochucená voda dopadla naopak nejhůře, můžete se podívat webové stránce vimcojim.cz na kompletní výsledky testu a inspirovat se pro svůj pitný režim, který vám bude nejen "chutnat", ale bude i zdravý.