Neděle 27. září 2020
Svátek slaví Jonáš, zítra je Den české státnosti / Václav
Oblačno 12°C

Oživte Velikonoční kuchyni: Pestré barvičky vám zlepší náladu

/
  • Oslavte jaro barvami...
    Oslavte jaro barvami... (profimedia)
    1. dubna 2018 ● 17:44

    Milujeme Velikonoce. Svátky jara a znovuzrození, to nejsou jen pomlázky a pašije, ale také výborné jídlo plné svěžích chutí a barev. Na jaře, s prvními slunečními paprsky, přestáváme mít chuť na hutné zimní polévky a raději si dáváme odlehčené, čerstvé potraviny. Na sváteční velikonoční tabuli najdeme samozřejmě mnoho skvělých tradičních specialit, jako jsou beránek, mazance, nebo jehněčí, ale jaro nám nabízí i spoustu jiné, neotřelé inspirace. Pojďte se na ně spolu s námi podívat!

  • 1.

    Odlehčete tradiční kuchyni

    Velikonoční dekorace

    Velikonoční stravování bylo dříve vázané celou řadou zvyků: na Zelený čtvrtek se vařilo z jarní zeleně, na Velký pátek se dodržoval poměrně přísný půst. Zato na Bílou sobotu se lidé pořádně „nadlábli“ nádivkou, nedělní Boží hod velikonoční patřil skopovému, jehněčímu nebo kůzlečímu masu a Velikonoční pondělí se neslo ve znamení vajec.

     

     „I když třeba nedodržujete všechny velikonoční zvyky, je příjemné vnést do kuchyně trochu jarního vánku a přípravu jídla osvěžit. Po dlouhé zimě tak nastartujete metabolismus a ti, kteří stále ještě drží novoroční předsevzetí a snaží se shodit do plavek, se nemusí svátků děsit“, říká Kristýna Hrubčíková z  Receptyschuti.cz


    Oživení přináší čerstvé bylinky a barevná zelenina

    Pokud chcete klasické vaření trochu oživit, sáhněte po čerstvých bylinkách, například klasické nádivce dodá šmrnc medvědí česnek nebo petrželka. Velikonoční kuchyně by měla hrát barvami, k tomu vám pomůžou pestré suroviny. Například krásně žlutou barvičku má kukuřice.

     

    Zázrak jménem kukuřice:

    -          Není zelenina, ale obilovina.

    -          Pochází ze Střední Ameriky.

    -          Má vysoký obsah vlákniny, která podporuje zažívání.

    -          Je velmi bohatá na vitamíny skupiny B, které mimo jiné zlepšují také stav vlasů, nehtů a pleti.

    -          Obsahuje významné množství draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku, kyseliny listové a niacinu.

    Svěží zelenou barvičku zase vašim pokrmům dodá hrášek. Polévka z něj je jednoduchá a lehká a skvěle se hodí na Zelený čtvrtek. Navíc je doslova vitamínovou bombou: půl hrníčku zeleného hrášku pokryje celou pětinu denního příjmu vitamínu C!

  • 2.

    Jarní lasagnové košíčky

    ...

    Igredience:

    Na lasagnové těsto

    350 g hladké mouky

    4 vejce

    hrst baby špenátu

    lžička kurkumy

    100 ml oleje

    sůl

     

    Na náplň

    lžíce oleje

    500 g mletého hovězího

    ½ cibule

    sklenice Znojmia Picantky

    ricotta

    sůl a pepř

    lžička sušené bazalky

    lžička oregana

    hrst strouhaného cheddaru

    Na ozdobu

    hrst jarní cibulky

     

    Postup:

    1. Nejprve si připravíte žluté těsto. Rozkvedlejte 2 vejce s kurkumou a vlijte do 175 g hladké mouky a spolu s 50 ml oleje a špetkou soli vypracujte nelepivé těsto. Na druhé – zelené těsto smíchejte dvě vejce s lístky špenátu a rozmixujte tyčovým mixérem. Vlijte do zbylého množství hladké mouky, přidejte zbylý olej a špetku soli. Vypracujte druhé těsto. Nechte obě těsta 30 minut odležet v chladu.
    2. Mezitím si připravte masovou směs. Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso, osolte a přidejte koření. Jakmile je maso hotové, přidejte zeleninovou směs  Pikantka a vařte zhruba 5 minut.
    3. Obě těsta rozválejte na tenké placky (cca 4 mm) a vykrájejte čtverce (zhruba 10x10 cm). Dejte na 2 minuty do vroucí osolené vody.
    4. Připravte si formu na muffiny. Vymažte ji olejem a každý košíček vrstvěte následovně. Formičku vyložte zeleným plátkem lasagní, přidejte masovou směs, lžičku ricotty, překryjte žlutým plátkem lasagní, přidejte opět masovou směs a posypte strouhaným cheddarem.
    5. Připravené košíčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12–15 minut.
    6. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.

     

     

  • 3.

    Kolednické rolky

    ...

    Ingredience:

    1 rozválené listové těsto

    ½ lžíce provensálského koření

    ½ lžíce sušené bazalky

    100 ml pasírovaných rajčat

    1 vejce

    50 g krájených žampionů

    340 g  Pražské šunky

    100 g strouhaného sýru cheddar

    jarní cibulka na zdobení

    kus zubní nitě na krájení

     

    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
    2. Pasírovaná rajčata promíchejte s kořením a bazalkou. Rozprostřete si listové těsto a jemně potřete jeho plochu rajčatovou omáčkou. Následně posypte sýrem.
    3. Otevřete konzervu se šunkou, vyklopte na prkénko a nakrájejte na tenké plátky. Ty vyskládejte na připravený základ na rolky. Na závěr rozmístěte na listové těsto nakrájené žampiony.
    4. Od delší strany začněte těsto pomalu rolovat a snažte se jej co nejvíc utáhnout.
    5. Aby se rolky při krájení nožem nesplácly, použijte zubní nit a s její pomocí odkrajujte zhruba 3-4 cm kousky. Vyskládejte je na připravený plech a potřete rozkvedlaným vejcem.
    6. Dejte péct dozlatova zhruba na 15 minut. Poté nechte vychladnout a podávejte ozdobené nakrájenou jarní cibulkou.

     

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy