Vypadáte zkrátka skvěle a stále dokola se vás nejspíš každý ptá na „tajné“ recepty. Tajné asi úplně nebudou, sportujete, zdravě jíte, hodně spíte. Nás ale zajímá druhá stránka věci – dá to hodně práce, vypadat takhle báječně?

Děkuji za poklonu! Rok od roku je to náročnější, ale já tímhle způsobem žiju poměrně dlouho, takže o tom ani nepřemýšlím.

A není to někdy přemáhání, žít zdravě? Nebo je to už zcela přirozená součást vašeho života? Nepřepadají vás chutě nebo lenost se ráno nalíčit, vydat se v dešti na procházku…?

Samozřejmě, že mě občas přepadne ,,líná“ anebo ,,žravá“ a zahřeším si nebo zalenoším, ale ono se to okamžitě vrátí. Třeba vánoční týden, kdy opravdu nepřemýšlím nad nějakým zdravým životním stylem, potom shazuji dva měsíce. (smích) Ale mám to tak každý rok. A líčení? Na chalupě na něj zapomenu, v posilovně mě znají s ,,nahatým“ obličejem, ale jakmile jsem za zpěvačku, tak se nalíčit musím. Už jen proto, aby mě lidé poznali! (smích)

Možná nějaký trik na skvělý vzhled přece jen máte – když si odmyslíme kosmetické přípravky všeho druhu, barvy na vlasy, jídelníček a pohyb – je potřeba i energie a optimismus. Kde je čerpáte? Ze zpěvu, z koncertů? Zbývá vám čas i na jiné záliby?

Mám to obrovské štěstí, že dělám celý život to, co mě baví… Pravda je, že hudba a publikum mě ze všech mých trablů vždy dostaly. A po koncertě, i když jsem unavená, jsem zároveň nabitá energií. Další obrana proti špatné náladě je pro mě pravidelný pohyb, i proto, abych vydržela v pohodě dvouhodinový koncert. Také si dávám cíle, které zvládnu a mám z nich radost. Konečně, rozčiluji se jen věcmi, které můžu ovlivnit… A moje záliba je chalupa, čím jsem ,,dospělejší“, tím víc mě baví se třeba jen projít po lese nebo si něco vypěstovat.

Před svými loňskými kulatými narozeninami jste prohlásila, že svůj věk byste nejraději zapomněla. Přemýšlíte o číslech, která stojí ve vašem rodném listě, často? Mají podle vás vůbec výpovědní hodnotu?

Nelámu si s tím hlavu, kdyby mě na to každou chvíli někdo neupozornil, nevzpomenu si na to. Hlavně teď, když jsem se vrátila na svůj začátek, k rockové muzice, a mám kolem sebe mladou – no mladou, proti mně ano – kapelu. Mám kolem sebe v podstatě jen samé mladší lidi, takže je mi fuk, co mám v rodném listě. (smích)

Jistě se často vidíte i v televizi, v záběrech z dob, kdy vám bylo dvacet, třicet, čtyřicet… Co se vám v takových chvílích honí hlavou?

Víte, já se nedívám zpátky, všechno, co jsem zažila, mělo svůj smysl, nic bych neměnila. Zpívám pětačtyřicet let, baví mě to čím dál víc a moc si vážím toho, že mé publikum to baví taky. Takže, žiju tady a teď a těším se na všechny projekty, které mě čekají!

Všichni známe velký hit To máme mládež!, duet váš a Věry Špinarové. Používáte někdy tuhle větu? Zdá se vám, že dnešní mládeži něco chybí, nebo naopak přebývá?

Dnešní mládež mě baví, jsou sebevědomí, nebojí se říct vlastní názor, mají spoustu možností, a pokud chtějí, můžou dokázat všechno, co je napadne. Jasně, že jsou občas na zabití, ale to přece k mládí patří. (smích)

A je také něco, co byste bývala ve svých „mládežnických“ letech vítala, ale nebylo to tehdy k mání? Třeba technické vymoženosti, volnost cestování, komunikace s celým světem a tak dále. Řeknete si zkrátka někdy: Kdybych já byla tehdy mohla to a to…?

Co na to říct? Já, protože jsem do Prahy přišla ze Sekerkových Louček v Podkrkonoší, jsem byla vykulená už jen z toho, že jsem v Praze. (smích) A všechno, co potom přišlo, jsem vítala, všechno bylo nové. Získala jsem spoustu zkušeností, párkrát si parádně rozbila čenich, ale i to bylo správně. Takže, protože nic, na co se mě ptáte, nebylo, ani mi to nescházelo. Všechno mělo tak nějak logický vývoj.

Když jsem zmínila Věru Špinarovou, vaši kamarádku a zároveň fantastickou zpěvačku – jak se vyrovnáváte s odchodem člověka, jako je ona? Člověka ve stejném věku, přítele…

Bylo to moc brzy, byla úžasná.  A, bohužel, se zařadila do skupiny lidí, které nahoře mám. Je to prvotřídní společnost, můj muž Michal, Ota Petřina, Zdeněk Rytíř, Pavel Vrba, Karel Svoboda… Tam musí být velký mejdan…

A teď zpátky k veselejšímu, zdravějšímu a krásnějšímu tématu: Jste jedna z mála známých žen, které se nestydí hovořit o zákrocích plastických chirurgů, které podstoupily. Proč si myslíte, že to jiné ženy tají?

Nevím, proč bych měla. Vystupuji na veřejnosti, potřebuji vypadat dobře. Když ty možnosti, které pomáhají ,,plout proti proudu času“, existují, nevím, proč bych je nevyužila. A proč to některé ženy tají? Možná proto, že se na estetické zákroky pořád kouká trochu skrz prsty, a to opravdu nevím proč.

Co vám tyto zákroky přinesly? Třeba tím navnadíme ženy či dívky, které váhají a kterým by možná takový zásah pomohl nejen fyzicky, ale i psychicky…

Cokoli, co vám podpoří sebevědomí, je v pořádku! Je mi úplně jedno, co si kdo myslí, já se cítím dobře a to je hlavní.

Své poslední kulaté narozeniny jste oslavila narozeninovým turné, jehož součástí byl i velký koncert v Lucerně. Budou fanoušci čekat na další podobnou událost až do dalších vašich kulatin?

Určitě ne, mám připravené nové projekty, na které se moc těším, a doufám, že jimi udělám radost i publiku!

A kde vás můžeme my, vaši fanoušci, v nejbližší době vidět? Nechystáte nějaké překvapení?

Všechno najdete na mých webových stránkách. Už se na vás těším a mám vás ráda!