„Limitovaná série piva Litovel Moravan bude zahalena do retro kabátu, který přenese milovníky zlatavého moku do roku 1982, kdy naše jedenáctka vznikla. I chuť tohoto piva bude stejná, protože při výrobě Moravanu stále používáme tradiční receptury a jeho poznávacím znamením jsou i po 35 letech lahodně chmelová hořkost, střední plnost a hustá bílá pěna,“ popisuje Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel. V ručně baleném multipacku bude osm půllitrových lahví, speciální edice vznikne jako sběratelský unikát pro partnery a věrné zákazníky, samostatně nebude prodejná.

Moravan začínal jako „obrázkové pivo

První várku jedné z prvních jedenáctek uvařil v historické varně tehdejší sládek pivovaru Miroslav Koutek. „Na pultech obchodů byla tehdy zpravidla jen světlá neetiketovaná desítka a výjimečně etiketovaná dvanáctka. Desítka se na Hané pila běžně, dvanáctka zase spíš jen o svátcích. My jsme však uvařili jedenáctku, která tehdy v nabídce rozhodně nebyla běžná. Navíc Moravan jako ležák měl etiketu a v pivovaru jsme takováto piva nazývali ‚obrázkovými‘. V uniformním prostředí tehdejších obchodů budil pozornost,“ vzpomíná nynější emeritní sládek a předseda představenstva Pivovaru Litovel Miroslav Koutek.

Litovel Moravan, jako lahvové i čepované pivo, se mezi konzumenty prosadil a později uspěl i na volném trhu, na kterém už byla po roce 1989 velká konkurence. Lidé si nejprve na Hané, a poté i mimo region postupně zvykli pít raději jedenáctku než desítku. Kvality Moravanu oceňují i odborníci na mnoha prestižních degustačních soutěžích u nás či v zahraničí. „Jenom vloni se Moravanu podařilo získat zlato v kategorii světlé výčepní pivo v soutěži České pivo 2016, letos byl zase korunovým králem soutěže Zlatá pivní pečeť 2017 a stříbro obdržel v soutěži o Zlatý pohár PIVEX 2017,“ přibližuje Miroslav Koutek.  

Pivovar Litovel – tradice trvající již přes 125 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci Pivovaru Litovel, jenž vznikl v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží. V letošním roce si Pivovar Litovel odnesl především Zlatý pohár PIVEX 2017 z Brna za druhý místo v kategorii Pivovar čtvrtstoletí.

Na stejné soutěži získal šest dalších ocenění 1. místo Zlatý pohár PIVEX 2017 z Brna v kategorii tmavých výčepních piv za Litovel Dark a v kategorii míchaných piv za Litovel Pomelo, dále 2. místo Zlatý pohár PIVEX 2017 z Brna v kategorii světlých výčepních piv za Litovel Moravan a třikrát 3. místo Zlatý pohár PIVEX 2017 z Brna v kategorii tmavých piv za Litovel Premium Dark, v kategorii světlých ležáků za Litovel Premium, v kategorii míchaných piv za Litovel Červený pomeranč. Úspěch slavil i na soutěži Zlatá PIVNÍ PEČEŤ 2017 v Českých Budějovicích v kategorii světlých výčepních piv, kde byl oceněn Litovel Moravan. Portfolio Pivovaru Litovel tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost a také pivní speciály či pivní mixy. Spolu s pivovary Zubr a Holba dnes patří Pivovar Litovel do skupiny PMS.

Fotogalerie
3 fotografie