Mýtus č. 1: Tmavá pleť nepotřebuje ochranu před sluncem

Nezáleží na tom, jak tmavá je vaše pleť. Paprsky slunce na ni mají stejně nebezpečný účinek jako na tu světlou. Nechráněnou pokožkou pronikají sluneční paprsky do hlubších vrstev, způsobují její stárnutí, pigmentové skvrny a zvyšují nebezpečí rakoviny kůže. Žádný typ pokožky byste neměli zbytečně vystavovat nebezpečí, bez ohledu na její barvu.

Mýtus č. 2: Opalovací krémy jen na konkrétní části těla

Jakákoliv část těla vystavená slunečním paprskům potřebuje ochranu. Nezapomeňte proto na uši, pěšinku ve vlasech či pleš u pánů, nárty nohou a kůži u lemů oblečení. Jinak by to mohlo hodně bolet – možná jste už taky zažili doruda spálené boltce uší nebo zarudlé nárty.

Mýtus č. 3: Voděodolný opalovací krém není třeba znovu aplikovat

Krémy s krycím faktorem označené jako voděodolné vytváří na vaší pokožce krycí štít pouhých 40 až 80 minut po dobu koupání. Potom je nutné aplikaci zopakovat. Mažte se krémy alespoň každé 2 hodiny. Jacquie Carter ze společnosti Herbalife radí mít krém vždy po ruce na viditelném místě. Při vodních či jiných letních radovánkách na něj můžete snadno zapomenout. Nastavte si do telefonu připomínku na každé dvě hodiny. Nepropásnete tak správný čas další aplikace krému či mléka s ochranným faktorem, čímž se vyvarujete spálení pokožky.

Mýtus č. 4: Krémy pro dospělé nejsou tak účinné jako dětské

Jakmile opalovací krém obsahuje stejné ochranné číslo, má také stejnou ochrannou vlastnost. Nehraje proto roli, zda je určen pro děti nebo dospělé. Jediný rozdíl spočívá ve složení krému. Dětské ochranné krémy jsou svým složením pouze šetrnější k pokožce. To znamená, že jsou obvykle bez parfemace a chemikálií. Mnohé z krémů také neobsahují látky, které by po zásahu očí způsobily slzení.

Mýtus č. 5: Loni zakoupený krém postačí

Loňský krém nebo mléko raději vyhoďte. Obvykle už ztratil své účinné složky a je prakticky bezcenný. Chcete raději ušetřit peněženku, nebo své zdraví? To je snad jasné. Každou sezonu raději nový ochranný krém.

Jaký jste fototyp?

Pokožka každého člověka se opaluje jinou rychlostí – někdo je ihned spálený, jiný se opaluje naopak pomalu. Míra opálení zaleží i na typu kůže. Abyste zvolili vhodnou dobu pobytu na slunci a opalovací krém, musíte znát svůj fototyp. V Evropě se rozlišují 4 základní kategorie:

Jaký jste fototyp?
Autor: Foto: scom, archiv