Nejprve si rozmyslete, kde a jak budete jezdit, podle toho volte kategorii helmy. „První kategorií jsou silniční helmy, které se dají používat i na horských kolech, konstrukčně se snaží o co nejnižší váhu a co nejlepší odvětrání. MTB helmy se oproti nim liší přítomností štítku proti slunci, robustnější konstrukcí, případně tvarem, který víc kryje týl hlavy. I u nich je snaha o co nejlepší odvětrání a poměr hmotnosti a odolnosti a jsou použitelné v terénu i na silnici,“ vysvětluje Karel Studnička ze specializované prodejny  

Další kategorie – BMX helmy – jsou pro pro fanoušky skate subkultury a dají se použít i na bruslení a skateboarding. Integrální helmy na sjezd a freeride se podobají helmám na motocykl a poskytují maximum ochrany.

Nepodceňte správnou velikost

„Při zkoušení by vám měla helma dobře sedět na hlavě bez toho, aby kdekoliv tlačila či byla volná. Pokud vás tlačí, zkuste jiný model nebo jinou značku,“ doporučuje Lukáš Princ z portálu kola-radotin.cz. Cyklistické helmy jsou na rozdíl od lyžařských vybaveny kolečkem na regulaci velikosti. V případě helem pro dospělé je velikost odstupňována S: 50-54 cm (rozměr obvodu hlavy), M: 54-58, L: 58-62. Dělají se ovšem i větší helmy s obvodem 64 cm.

U dětí se zaměřte i na to, aby helma nebyla příliš volná – i rozepnutá by neměla při předklonu spadnout z hlavy. Nejmenší dětské helmy mají při plném utažení vnitřní obvod 44 cm.

Větrejte a třikrát važte

Při jízdě ve špatně odvětrané helmě může za letních dnů docházet k přehřátí. Proto dnes výrobci pracují s důmyslnými systémy.Hmotnost je u cyklistické helmy taky  velice důležitá, vždyť při celodenní vyjížďce můžete mít helmu na hlavě několik hodin. Váha by nikdy neměla jít na úkor bezpečnosti
A pozor: Nekupujte nikdy helmu (dospěláckou, natož dětskou) která není vybavena příslušnými bezpečnostními certifikáty, byť by její cena byla sebelákavější! Všechny přilby prodávané v ČR musí splňovat normu ČSN EN 1078. Narazit můžete i na zahraniční či mezinárodní atesty s označením CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS. O certifikaci se přesvědčte zejména u neznačkových levných helem.

Na hlavě, ale správně!

„Aby helma dokonale plnila svou ochrannou funkci, musí být na hlavě umístěna ve správné – tedy přibližně vodorovné pozici, a to jak u dospělých, tak u dětí. Přední část by měla zasahovat asi doprostřed čela. Při nošení musí být zapnutý podbradní řemínek, za nějž by měly jít zastrčit maximálně dva prsty. Při jejím nákupu věnujte pozornost i systému zapínání. Pásky by neměly přijít do kontaktu s ušima, protože při delší vyjížďce by vás mohly začít dřít.

Pod helmu s šátkem
 „V chladnějších dnech je dobré nosit pod helmu cyklošátek, který ochrání hlavu dítěte před studeným větrem. V teplejších dnech se zase hodí čelenka, která zamezí stékání potu do obličeje. U dětí je velmi vhodné doplnit helmu zadní blikačkou. Vzhledem k tomu, že dítě je malé a snadno přehlédnutelné, může umístění blikačky na helmu – tedy vlastně na nejvyšší bod dětského cyklisty – výrazně pomoci k jeho zviditelnění, a tím pádem i bezpečnosti.

Zdroj a foto: Ski a Bike Centrum Radotín