1. Některé věci budete potřebovat až večer či další den, jiné už za pár hodin. “Přizpůsobte tomu balení. Méně potřebné věci můžou být dál od vstupních otvorů,” radí Vít Hruška, odborník na outdoorové vybavení z portálu www.4camping.cz

2. Potřeby první pomoci a nejvyšší nouze mějte vždy po ruce ve víku batohu. Rychlý přístup k nim může v extrémním případě zachránit život. Nepromokavou bundu či pláštěnku mějte také na dosah. Mezi jídlem jsou vám k ničemu.

3. Do nepromokavých obalů zabalte všechny důležité věci (telefon, mapa, kompas, doklady, lékárnička, nouzové oblečení, nouzové jídlo, KáPéZetka…), postačí i igelitový sáček, nikdy nevíte, kdy skončíte v potoce…

4. Nesete vodu v lahvích? “Pak zohledněte při balení fakt, že ji budete upíjet a tím měnit těžiště batohu. V případě, že rádi nosíte „petky“ po stranách, nadělají jedna plná a druhá prázdná slušnou neplechu ve stabilitě. Lepší, než voda v lahvích, je hydrovak. Lépe se přepravuje, je skladnější a přístup k tekutinám máte neustálý, bez nutnosti shazovat batoh,” doporučuje Vít hruška.

5. Počítejte s odpadky, zejména při delší túře jejich objem naroste. Nezapomeňte si na ně proto vzít nějaký pytlík či vak.

6. Spacák vyjmutý z obalu snáze vyplní přebývající prázdné místo v batohu, čehož se dá dobře využít například jako polstrování v zádové oblasti, aby nikde nic netlačilo. Naopak spacák v kvalitním kompresním obalu zabere méně místa.

7. Karimatku je někdy dobré připevnit navrch či naspod ruksaku pomocí speciálních popruhů. Ušetříte spoustu místa na jiné podstatné věci.

8. Nezapomínejte utáhnout všechny kompresní popruhy na batohu. Obsah pak necestuje na vašich zádech a lépe se s ním pohybuje v terénu.

9. Tělo není nezničitelné. “Na zádech bychom neměli nosit více než 40% naší tělesné hmotnosti. Nechte proto doma vše, co nutně nepotřebujete!” uzavírá Vít Hruška.

Pravidla pro balení batohu

Túry: Přenášíme batoh na větší vzdálenost  v lehčím terénu. Měli bychom se snažit dostat těžiště batohu co nejvíce nad těžiště těla. Nejtěžší věci je dobré umístit v prvních dvou čtvrtinách výšky batohu co nejblíže k zádům, nejlehčí věci do spodní části. Středně těžkými věcmi lze vyplnit zbývající prostor batohu.

Sport v přírodě: Při aktivitách jako jsou běh, cyklistika nebo běžkování, lepší ledviny umístěné v pase a maloobjemové batohy. Větší roli hraje upevnění zavazadla na zádech/těle, než jak je sbalené. Batoh by měl být vždy pevně na těle, aby se co nejméně pohyboval. Platí pravidlo s těžkými předměty u těla: čím blíž – tím líp.

 

Zdroj a foto:  www.4camping.cz