Ne každý si při návštěvě supermarketu uvědomuje, jaké rozdíly mezi jednotlivými skleněnými či PET lahvemi s vodou vlastně jsou. Řada lidí se orientuje vyloženě podle ceny a možná jen tuší, že třeba „minerálka“ má v sobě nějaké ty minerály.  Nabídka je přitom velmi rozmanitá a je dobré se v ní orientovat, abyste zbytečně neplatili to, co jinde můžete mít zdarma.

Balená pitná voda
V podstatě platíte za plastový obal a obyčejnou vodu, podobnou té z kohoutku. Jistě, je zdravotně nezávadná, ale doma v kuchyni by vyšla mnohem levněji. 


Přírodní minerální voda
Přírodní minerální vody jsou z kontrolovaných a schválených podzemních zdrojů a mají významné množství minerálních látek s fyziologicky prospěšným účinkem na člověka. Proto je nutné věnovat pozornost tomu, který který prvek je v které minerálce zastoupen, a myslet na zlaté pravidlo „všeho s mírou“.

Pozor, k častějšímu pití se doporučují jen slabě mineralizované (do 500 mg/l). Silnější minerálky by se měly naopak pít jen výjimečně, případně na lékařský předpis. Neplatí, že čím více minerálů, tím lépe. Naopak, jejich nadbytek nám může i uškodit.

Stolní voda
Velmi oblíbené jsou v poslední době pramenité vody, dříve také nazývané stolní. Jde o kvalitní a sledované vody z podzemních chráněných zdrojů, které mohou být upravovány pouze stanoveným způsobem. I zde je ale dobré věnovat pozornost výběru, protože ty skutečně nejkvalitnější přírodní vody nepotřebují úpravu vůbec žádnou. Pokud pramenitá voda splňuje příslušné limity, může být použita i pro přípravu kojenecké stravy.

Kojenecká voda
Vůbec nejpřísnější požadavky splňují kojenecké vody, které mají velmi nekompromisní limity na obsah nežádoucích látek a minerálů, které by mohly miminkům škodit. Kojenecké vody také nelze nijak upravovat, maximálně se smí ozařovat UV paprsky.

Doporučený obsah minerálů podle Státního zdravotního ústavu

Látka

Ca

Mg

K

Na

Cl

SO42-

N03-

Hodnota

> 40-80 mg/litr

> 20 mg/litr

> 1 mg/litr

< 20 mg/litr

< 25 mg/litr

< 240 mg/litr

< 10 mg/litr

 

Zdroj: Toma Natura