Žijete-li v domnění, že zkontrolování zpráv, e-mailů nebo sociálních sítí nemůže škodit, jste na omylu, podle odborníků může vést k závažným problémům! Důvod? Světlo z displeje, nebo chcete-li proud fotonů, který vyzařuje. Stimuluje totiž mozek k další produkci hormonu kortizolu, díky němuž se věk cítí bdělý.

„Záření dává mozku signál: Zůstaň vzhůru, ještě není čas spát. Mozek tak zůstává aktivní, nedává pokyn k vyplavení melatoninu a vám déle trvá, než usnete. Což je zásadní problém,“ tvrdí profesor klinické psychiatrie z kalifornské univerzity UCLA Dan Siegel.

7–9 hodin!

Hned 95 % lidí (až na geneticky jinak disponované jedince) přitom podle výzkumů potřebuje 7 až 9 hodin spánku denně. „Když jdete do postele v jedenáct s tím, že vstáváte v šest, ale do jedné v noci koukáte do mobilu, jednoduše si neodpočinete,“ vysvětluje Siegel s tím, že nedostatek odpočinku může mít fatální následky.

„Spánek je pro organismus prospěšný zejména proto, že během něj tzv. gliové buňky v mozku čistí toxiny, které jsou produkovány aktivními neurony. Když spíte třeba jen pět hodin, toxiny v mozku zůstávají. To vede k únavě, stresu i poruchám příjmu potravy,“ objasňuje Siegel. „Alespoň hodinu předtím, než ulehnete, mobily a tablety vypněte. Mozek se lépe nachystá na spaní,“ radí.

Dopady nočního zírání do telefonu

  • Tělo je méně odpočaté, tudíž se člověk cítí celý den napjatý.
  • Dochází k poruchám soustředění a také krátkodobé paměti.
  • Vaše schopnost řešit problémy a krizové situace se rapidně snižuje.
  • Dokonce dochází i k poruše tvorby inzulinu, takže můžete tloustnout.
  • V krajních případech může dojít i k bolestem hlavy a závratím.


Škodí i během spánku

Mobil vám může škodit i během samotného spánku. Když se totiž rozbliká či »zavrní«, tělo to podvědomě zaznamená a dochází k narušení kvality spánku. I použití telefonu jako budíku má podobný efekt. „Vede k tzv. hyperostražitosti, která negativně ovlivní spánek a může poškodit i metabolismus,“ tvrdí londýnský specialista na poruchy spánku Guy Meadow.

Fotogalerie
4 fotografie