Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem

Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem
Autor: nebespan.cz, Billa
Suroviny: 400 g zeleného chřestu, 150 g schwarzwaldské šunky, 4 vejce, 50 g sýra typu Grana Padano, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce bílého vinného octa, 1 bobkový list, sůl a pepř

Postup: Tenké stonky chřestu očistěte a ulomte dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujte je a použijte je později například k přípravě zeleninového vývaru. Stonky svažte kuchyňským provázkem do svazečků a vložte do vařící osolené vody na 10 minut. Ihned po uvaření ponořte chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny.

Rozdělte ho do 4 svazečků, každý zabalte do šunky, přendejte do zapékací mísy a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a zapékejte po dobu 15 minut. Mezitím si připravte ztracená vejce: do rendlíku dejte 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvořte ve vodě vír a vklepněte do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjměte, rozložte na zapečený chřest, opepřete a osolte.

Velikonoční paštika 

Velikonoční paštika
Autor: nebespan.cz, Billa
Suroviny pro 6 osob: 400 g listového těsta, 400 g libového vepřového masa, 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle své chuti (nebo můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích), 150 g kvalitní šunky, 250 g zelené bylinky (doporučujeme ½ čerstvého špenátu a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí atp. podle vašich možností a chuti), 3 větší cibule, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 7 vajec + 1 žloutek (na potření), sůl, pepř + forma na biskupský chlebíček

Postup: Dejte vařit 6 vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte troškou vody. Dejte stranou. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout na jemně nakrájenou cibuli a česnek. V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.

Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a skrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe. Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbylo cca 2 cm na přesah na všechny strany.  Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte. Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečícím papírem. Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky.

Telecí plátky saltimbocca s jarním salátem

Telecí plátky saltimbocca s jarním salátem
Autor: nebespan.cz, Billa
Suroviny: 4 plátky z telecí kýty, 4 plátky prosciutta, 4 lístky čerstvé šalvěje, 1 dl suchého bílého vína, olivový olej, máslo, sůl a pepř

Suroviny na jarní bramborový salát: 1 kg brambor uvařených ve slupce, 1 balení červené řepy vařené, svazek jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce Condimento balsamico bianco, špetka soli a cukru, 1 bílý jogurt

Postup:  Vařené brambory na salát oloupejte, nakrájejte na kolečka. Přidejte na kolečka nakrájenou řepu a nasekanou jarní cibulku podle chuti. Na směs nalijte olej, ocet, osolte, oslaďte. Salát lehce promíchejte a polijte jogurtem. Plátky z telecí kýty jemně naklepejte. Na každý položte plátek prosciutta, na něj list šalvěje, zabalte a vše propíchněte párátkem. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte olivový olej. Až směs zpění, vložte do ní telecí plátky. Dvě minuty opékejte a obraťte. Maso osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Jakmile bude maso měkké, podávejte s jarním bramborovým salátem.

Moravský třený beránek

Moravský třený beránek
Autor: nebespan.cz, Billa
Suroviny: 160 g másla, 4 vejce, 300 g moučkového prosátého cukru + cukr na posypání, 300 g prosáté hladké mouky, 1 dl čerstvého selského mléka, ½ sáčku prášku do pečiva, kůra z poloviny citronu, máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup: Máslo, 4 žloutky a cukr utřete do pěny. Poté přidejte mléko a mouku, do které jste zamíchali prášek do pečiva a strouhanou citronovou kůru. Na závěr zlehka vmíchejte 4 bílky vyšlehané do tuha. Těsto vlijte do formy na beránka, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečte 45 minut při teplotě 180 °C. Zda je těsto dostatečně tuhé, se přesvědčíte špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky těsta, velikonoční beránek je hotový. Upečeného, trochu prochladlého beránka vyklopte a pocukrujte.