Představení nadace a její hlavní činnost

Většina podporovaných dětí ve sponzorském programu jsou sirotci nebo pochází z extrémně chudých rodin bydlících ve slumu u městečka Nanyuki. Některé z dětí jsou HIV pozitivní nebo mají či měly HIV pozitivní rodiče. Další větší skupina dětí pochází z rodin, zasažených kmenovými boji, při kterých přišly o část nebo i celou svou rodinu. V dětském domově žijí i dívky z tzv. předčasného manželství, kdy rodiče svoji dceru prodají výměnou za hospodářská zvířata. Ta pak musí svému bohatému manželovi sloužit a bohužel mnohdy i poskytovat sexuální služby. Většinou se jedná o mladé dívky - nejčastěji ve věku od čtyř až do patnácti let. Jedna ze zachráněných dívek se takto nakazila virem HIV již ve svých čtyřech letech.

Dívka jménem Tupusha, které byla nalezena v rozpadlé chatrči. Je možné ji adoptovat.
Autor: NADAČNÍ FOND - One More Day for Children

Ženská obřízka? V Keni nic neobvyklého!

"Většina těchhle dívek byla v minulosti prodána do nuceného manželství a některým byla provedena obřízka. Za pomoci keňské vlády se nám je podařilo odtrhnout z tohoto svazku a nyní jsou rozmístěné v různých dětských domovech po Keni a my pro ně stavíme náš vlastní dětský domov. Z některých příběhů, smutných příběhů našich holčiček vybíráme tuhle: Risianu Lepalo sekali do ruky mačetou a bili do hlavy, protože utíkala od manžela zpátky ke své rodině. Otec ji ale zmlátil, aby ji donutil vrátit se k manželovi, protože mu nechtěl vracet peníze, které za svou dceru obdržel. Za pomoci místních lidí a policie jsme jich dodnes zachránili asi třicet, každá má trochu jiný příběh," vypráví Hellen, národní koordinátorka OMDC, kterou většina svěřenkyň považuje za svou novou mámu.

Autor: NADAČNÍ FOND - One More Day for Children

Jak můžete pomoci…

Bohužel podporované děti jsou rozmístěny v rodinách nebo dětských domovech, které jsou od sebe značně vzdálené. Z toho důvodu postavila One more day for Children v Keni svůj vlastní dětský domov. V městečku Doldol získala organizace od vlády bezplatně pozemek, na své náklady jej oplotila a připravila příjezdovou cestu a základy pod hlavní budovu. V poslední době mediálně podpořili tuto organizaci známé osobnosti jako zpěvák Michal David, moderátorka Eva Decastelo, fotograf Adolf Zika a mnozí další. Pro tento účel byly zřízeny i dárcovské SMS, kterými lze přispět 30Kč zasláním SMS ve tvaru DMS OMDC na tel. číslo 87777. Organizaci můžete podpořit také adopcí dětí na dálku. Odměnou vám budou dětské úsměvy a hřejivý pocit u srdce.

Autor: NADAČNÍ FOND - One More Day for Children

Bližší informace můžete nalézt na webových stránkách www.omdc.cz.