Světová zdravotnická organizace doporučuje výlučné kojení do šesti měsíců věku dítěte a kojení s odpovídající další výživou do dvou let i déle. Mezinárodní unie pro podporu a propagaci kojení WABA vyhlásila pro letošek heslo "Kojení - dar pro život", aby zdůraznila, že kojení je nejlepším dárkem, který může maminka dítěti dát do života na jeho startu.

Na několikaleté studii, která se zaměřila na růst dětí kojených a nekojených, spolupracoval Státní zdravotní ústav s třetí lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a pěti desítkami dětských lékařů.

Studie z let 2008 až 2011 ukázala, že při preventivní prohlídce v šesti měsících věku jen u tří procent dětí výlučně kojených byla zjištěna nadváha a u jednoho procenta obezita. To je hluboko pod očekávaným podílem daným růstovou normou, která uvádí nadváhu u sedmi procent a obezitu u tří procent dětí v tomto věku.

"Znalost odlišností růstu kojených dětí, zejména ve věku kolem druhého a třetího měsíce věku, zabraňuje předčasnému a mnohdy neopodstatněnému zavedení dokrmu. Přibližně v tomto věku se začíná zpomalovat rychlost, s jakou dosud miminko přibývalo, což někdy bývá nesprávně interpretováno jako neprospívání dítěte a zdůvodňováno tím, že výživa pouze mateřským mlékem už dítěti nestačí," uvedla Markéta Paulová ze SZÚ.

Studie podle ní také potvrdila, že maminky, které déle kojí bez dalšího dokrmování, pak déle udržují kojení i po zavedení doplňkové stravy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) navrhla podporu výlučného kojení do šesti měsíců věku dítěte a zachování kojení i po zavedení běžné stravy jako jedno z nejčasnějších účinných preventivních opatření proti šíření dětské obezity. "Ve srovnání s normální populací bylo v souboru kojených dětí výrazně méně dětí jak s nadváhou, tak s obezitou, a tento efekt byl zřejmý i po skončení výlučného kojení," uvedla řešitelka projektu Jana Vignerová.

Kojení prospívá matce i dítěti

Lékaři kojení doporučují, protože mateřské mléko je vždy "po ruce", a to v ideálním složení odpovídajícím věku dítěte a ve správné teplotě. Obsahuje protilátky potřebné pro zdravý vývoj miminka, přispívá k prevenci obezity, cukrovky, alergií a vysoké hladiny cholesterolu. Chrání před průjmy, infekcemi dýchacích cest. Přirozeně posiluje vazbu mezi maminkou a dítětem a ženskému tělu pomáhá v návratu do stavu před těhotenstvím. Ženu chrání před rakovinou prsu, vaječníků a osteoporózou.

Co udělat pro úspěšné kojení
1. Dítě přiložit k prsu do jedné hodiny po porodu.
2. Dodržovat správnou techniku kojení.
3. Neomezovat frekvenci ani délku kojení.
4. Nedokrmovat dítě z lahvičky, je-li to nutné, tak pouze injekční stříkačkou, lžičkou nebo z hrníčku.
5. Nedávat nejmenším dětem dudlíky.
6. Nevzdávat kojení, když se nedaří, poradit se například s lékařem nebo na www.kojeni.cz