Zeleninu lze zužitkovat všelijak. Vlastnoručně vypěstované, ale i nakoupené plody se hodí třeba i na přípravu slaných koláčů, známých jako quiche. V oblibě je má Patricie Štenglová (52) z Karlových Varů.

„Na zahradě ve skleníku pěstuji papriky řadu let. Z prvních pokusů, kdy mi jich vzešlo jen pár, jsem se dostala až k bohatým úrodám. Pak je potřeba plody nějak zužitkovat. Do salátů jsou fajn, ale když jich je pak hromada? Rádi z nich máme lečo, poslední dobou jsme si oblíbili i jednoduché slané koláče, jejichž základem je třeba italský krémový sýr ricotta,“ dává tip hospodyňka a hobby zahrádkářka. Podělila se o recept na rychlou a lehkou letní večeři.

Potřebujete: 1 ks chlazeného listového těsta, 3 ks paprik různých barev, 200 g ricotty, 80 g sýra s modrou plísní, stroužek česneku, jeden bílek, vejce na potření, sůl, pepř, 2 snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu, olivový olej na zakápnutí.

Postup: V misce smícháme ricottu s bílkem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Listové těsto dáme na pečicí papír (pokud není, vyválíme na cca 4 mm), vytvoříme okraje a směs z ricotty na ně vylijeme. Poklademe je nakrájenými paprikami. Místy přidáme sýr s modrou plísní a ozdobíme snítkami bylinek. Na závěr zakápneme olivovým olejem a kraje pomažeme vajíčkem. Pečeme na 200 stupňů asi 35 minut.

 

Video
Video se připravuje ...

Recept na klasické lečo Videohub/recepty

Fotogalerie
6 fotografií