Květák třikrát jinak: Jako těsto na pizzu, rýže ke kuřeti i polévka!
-
„Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem,“ řekl kdysi Mark Twain. Tato košťálová zelenina obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků, 18 aminokyselin a pro svůj vysoce sytící efekt a množství vlákniny je oblíbená při redukci hmotnosti.
- 1.
Chrání proti rakovině
Květák obsahuje sloučeniny síry, u nichž bylo prokázáno, že zabíjejí kmenové rakovinové buňky a zpomalují růst nádorů. Díky látce sulforafan výrazně zlepšuje krevní tlak a funkci ledvin. Funguje jako prevence proti zánětům. Jedna porce květáku obsahuje 77 % denní dávky vitaminu C.
Má též vysoký obsah cholinu a vitaminů B, B1, B2, B6, niacinu, kyseliny listové a pantotenové, které podporují funkci mozku. Je výborným zdrojem vlákniny, chrání sliznici žaludku a napomáhá trávení.
- 2.
Pečené kuře s květákovou rýží
SUROVINY • 1 kuře • 1/2 většího květáku • 250 ml vývaru (zeleninový, kuřecí) • 1 citron • 1 pomeranč • 4 stroužky česneku • čerstvý tymián • sůl, pepř • olivový olej nebo máslo
POSTUP• Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Podle chuti osolíme a opepříme. Oloupeme pomeranč a citron, bílé části odkrojíme a nakrájíme na kolečka. • Na plech naskládáme na plátky nakrájený pomeranč, citron, stroužky česneku a kuře kůží směrem nahoru. Vše jemně potřeme olejem či máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 – 25 minut. Podle velikosti porcí se může doba pečení lišit.
• V době pečení si připravíme rýži. Nakrájíme květák na menší části, omyjeme jej a ideálně pomocí mixéru nasekáme na malé kousky. Můžeme jej nasekat i nožem nebo nastrouhat na hrubém struhadle. • Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme květák a za neustálého míchání chvíli restujeme. Podlijeme vývarem a necháme úplně odpařit.
Na závěr ochutíme solí a pepřem. Celkově nevaříme dlouho, stačí pár minut, aby květáková rýže nezhnědla a zůstala křupavá. • Upečené kuře podáváme s květákovou rýží posypanou čerstvou petrželkou.
- 3.
Pizza z květákového těsta
SUROVINY Na korpus: • 1 střední květák • 1 vejce • ½ lžičky soli • koření podle chuti (pepř, sušený česnek, provensálské bylinky) • 2 lžíce strouhaného parmazánu
Na rajčatové sugo: • olivový olej • 1 šalotka • 1 lžíce rajského protlaku • 1 plechovka loupaných krájených rajčat • sůl, pepř a sušené oregano
Na obložení: • šunka/salám, žampiony, olivy, sušená rajčata, zelenina, mozarella či jiný sýr podle chuti, rukola.
POSTUP • Omytý květák rozebereme na růžičky, uvaříme je nebo upečeme a necháme částečně vychladnout. Poté z nich pomocí látkové utěrky vymačkáme přebytečnou tekutinu. • Smícháme květák s vejcem, solí a kořením. Přidáme strouhaný parmazán a těsto dobře propracujeme vidličkou. Na plechu s pečicím papírem vytvarujeme z těsta tenkou placku a předpečeme ji do zlatova (15 až 20 minut při 200 °C). • V mezičase zpěníme na lžíci oleje šalotku nakrájenou nadrobno, přidáme rajský protlak a necháme ho minutu a půl zarestovat. Přidáme rajčata a směs osolíme, opepříme a ochutíme lžičkou sušeného oregana. Na mírném ohni necháme omáčku asi 5 minut redukovat.
• Jakmile je korpus dozlatova, vyjmeme ho z trouby a necháme pár minut zchladnout. Na povrch rozetřeme rajčatové sugo a přidáme další ingredience podle chuti. Pečeme dalších 10 až 15 minut, po vytažení ozdobíme bazalkou, rukolou apod. a ihned podáváme.
- 4.
Květákový krém se sýrem s modrou plísní
SUROVINY • 2 lžíce olivového oleje • cibule • 2 stroužky česneku • 1,5 lžíce lístků rozmarýnu • 1 květák • 500 ml mléka • 500 – 600 ml kuřecího vývaru • 200 g den starého chleba (můžeme použít i jiné pečivo) • 80 ml smetany • sůl, pepř • 100 g sýru s modrou plísní.
POSTUP• Polovinu oleje rozpálíme v hrnci, přidáme nakrájenou cibuli a 5 minut opékáme. Vmícháme nakrájené 2 stroužky česneku a necháme minutu opékat. • Poté přidáme na růžičky rozebraný květák bez košťálu. Krátce opečeme a přidáme mléko a vývar. Přivedeme k varu a necháme 20 minut probublávat. • Mezitím smícháme na kostičky nakrájený chleba se zbytkem oleje a rozmarýnem a dáme na plech. Při 200 °C pečeme cca 10 minut. • Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme do ní smetanu, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s krutonky, sýrem a pokapané olejemem.
VideoVideo se připravuje ...Smažený obalovaný květák Videohub/recepty