Zakopl a objevil grafit

Jak to celé začalo? V 16. století v Jezerní oblasti nedaleko anglické vesnice Borrowdale jeden vesničan zakopl neznámý černý kovově lesklý kámen. V celé oblasti se poté našlo bohaté ložisko grafitu – minerálu, kterým se dalo kreslit, navíc se hodil i k výrobě dělových koulí.

Dva vynálezci najednou

Předchůdcem tužky byly stříbrný drát a písátko, které mělo kovový hrot (z cínu, olova, stříbra nebo jejich slitin). Třením hrotu o podložku vznikala kresba. Tuto kreslící pomůcku umělců ale vytlačila tužka, již v druhé polovině 18. století nezávisle na sobě vynalezli Rakušan Josef Hardtmuth a Francouz Nicolas-Jacques Conté.

Čistý grafit rozemleli, smíchali s jílem (jeho množství určuje tvrdost) a vypálili v peci. Tuhu pak vložili do dřevěného pouzdra.

V 19. století pak došlo ke všeobecnému rozšíření tužek. Rakušan Josef Hardtmuth začal vyrábět tužky ve velkém ve vídeňské továrně společnosti Koh-I-Noor. Jeho syn Carl v roce 1848 přesunul továrnu z Vídně do Českých Budějovic.

45 tisíc slov

Od svého prvního prototypu zažila tužka velmi málo změn, takže vypadá prakticky pořád stejně. Ale na oblíbenosti jí to rozhodně neubralo. A taková obyčejná výtvarná a psací pomůcka dovede neobyčejné věci.

● Jednou tužkou se dá napsat prý okolo 45 000 slov.

● S její pomocí můžete nakreslit až 56kilometrovou čáru.

● Průměrně tužku upravíte ořezávátkem 17x.

● Z jednoho průměrně vzrostlého stromu lze vyrobit okolo 300 000 tužek.

Tužka ve vesmíru

Když ve 20. století Američané odstartovali vesmírný program, astronauti zjistili, nulové gravitaci nedá psát propisovacími tužkami. A tak začali používat obyčejné tužky. Občas se ale museli potýkat s tím, že když se jim tuha zlomila, poletovala pak po kabině.

Vyznejte se v tvrdosti

Tvrdost tuhy se označuje číslicemi ve stupnici od 1 do 9 a ve spojení s písmeny H (hard = tvrdý), B (black = černý) a F (firm = pevný).

Měkké tuhy obsahují více grafitu, zatímco tvrdé více jílu. Nejměkčí tužka je tedy 8B (9B už je přírodní grafit), nejtvrdší pak 10H. Nejprodávanější jsou tužky HB a F, které se prodávají uprostřed stupnice tvrdosti. Čím tvrdší tužka, tím světlejší linka, naopak čím měkčí tuha je, tím je stopa tmavší.

Jak správně vybrat psací potřeby pro prvňáčka?

Video
Video se připravuje ...

Jak správně vybrat psací potřeby pro prvňáčka? Videohub

Fotogalerie
6 fotografií