„Ještě v březnu byly kobky, lodě a vlastně celé náplavky mimo provoz a sezona od dubna do září byla ze stejných důvodů relativně slabší, hlavně z pohledu velkokapacitních akcí. Přesto se několik věcí podařilo a doufáme, že příští sezona bude bez významnějších omezení,“ přeje si kurátor pražských náplavek Petr Hozman.

Autor: TCP

Mezi letošní úspěšné akce patří především letní otevření Čapadla Hollar, které si Pražané okamžitě oblíbili a v současné době si zde mohou zabruslit. V létě také proběhl festival ARENA bratří Formanů a ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze se uskutečnily dva podzimní festivaly Otevřených dílen. Obě akce se plánují i na sezonu 2022.

Autor: TCP

„Nesmíme zapomenout, že náplavky také letos získaly svou turistickou známku. Věřím, že příští rok bude hodně příležitostí, kde si ji Pražené a návštěvníci metropole pořídí. Plánujeme toho opravdu hodně,“ dodává radní hlavního města Prahy Jan Chabr.

Autor: TCP

Kromě zmíněných festivalů ARENA a Otevřených dílen se chystají dvě velké akce pro děti. „Náplavka dětem“ je pracovní název spolupráce Prahy 2 a 5 na oslavu Dne dětí. Předcházet mu bude květnový festival Ratolestfest, který s dětským programem obsadí obě nábřeží. Chybět budou tradiční Food festy na Hořejším nábřeží každou druhou sezonu v sezoně a každou sobotu Farmářské trhy na Rašínově nábřeží.

„Plánujeme i úplné novinky. Veřejnosti chceme představit plán na elektrifikaci plavidel na Vltavě, realizovat výstavbu schodiště ze Štefánikova mostu na náplavku i řadu venkovních panelových výstav. Ale také třeba rybářská mola na obou březích, na což by měly navázat Rybářské slavnosti na Hořejším nábřeží,“ vypočítává Hozman.

Mezi další významné akce, do kterých se pražské náplavky zapojí, bude tradiční DESIGNBLOK, chystá se spolupráce s PRAGUE BIENNALE 2022 a v neposlední řadě 109. ročník závodu Primátorek. Naproti tomu plánuje Praha i opatření, které by naopak měla náplavky zklidnit v nočních hodinách. Od půlnoci by se oba břehy měly změnit v bezalkoholovou zónu.