Vzájemné sympatie sice lidské tělo prozradí, většinou tak činí skrytými signály, jako je synchronizovaný srdeční rytmus nebo synchronizované pocení. Zjistili to nizozemští vědci během propracovaného pokusu.

V současnosti existuje poměrně rozšířený názor, že pokud potenciální partner či partnerka během prvního rande kopíruje vaši řeč těla, mimiku, styl mluveného projevu nebo další fyzické projevy, je to jasný signál zájmu. Opak je však pravdou.

Vyplývá to z aktuálního výzkumu nizozemských vědců publikovaného v odborném žurnálu Nature Human Behaviour, dle kterého je silným ukazatelem vzájemné náklonnosti synchronizace v tělesných parametrech, jako je například pocení, srdeční rytmus nebo změny ve vodivosti kůže.

Jako schůzka naslepo

Tým odborníků z Univerzity v Leidenu zkoumal fyziologickou dynamiku mezi 70 páry dobrovolníků, kterým ve výzkumné místnosti nasimuloval podmínky schůzky naslepo. Participanti byli vybaveni speciálními zařízeními, jako jsou brýle sledující pohyb očí a mimiku tváře či zařízení pro monitorování srdečního rytmu nebo elektrodermální aktivity.

„Vyhodnocení fyziologických projevů a chování následně neukázalo žádnou spojitost mezi kopírováním řeči těla, například úsměvů a smíchu, gest rukou, pohybů hlavy či přímých pohledů, a tím, jak se k sobě potenciální partneři cítili přitahováni,“ komentuje výsledky průzkumu odborník na lidskou sexualitu Adam Durčák.

Hlubší emoční porozumění

Na druhou stranu však odborníci zjistili, že silným ukazatelem vzájemné náklonnosti byla synchronizace v tělesných parametrech, které jsou mnohdy jen stěží postřehnutelné, anebo dokonce nepostřehnutelné. Šlo například o pocení, srdeční rytmus nebo změny ve vodivosti kůže. Podobná „fyziologická synchronizace“ tak dle odborníků předznamenává hlubší emoční porozumění. Velmi zajímavě rovněž působí fakt, že tuto fyziologickou synchronizaci vědci pozorovali i během fáze experimentu, při níž měli účastníci zakázáno mluvit.

„Bližší porozumění tomu, jak funguje přitažlivost mezi lidmi, je v dnešní době, kdy je zcela běžné online randění, velmi relevantním tématem. Nejen tento výzkum ukazuje, jak důležité je potkávat se v reálném světě. Lidé často říkají, že při setkání s potenciálním partnerem hodně dají na ‚instinkt spřízněnosti‘, který se manifestuje určitým fyzickým pocitem. Ten se přitom spíše dostaví při setkání tváří v tvář a možná pramení z toho, že naše tělo na vhodného partnera či partnerku skutečně určitým způsobem reaguje,“ vysvětluje Adam Durčák.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Koronavirus swingers orgiím nepřál. Jak to vypadalo v oceňovaném klubu, prozradil majitel Jiří Marek

Fotogalerie
3 fotografie