Sobota 12. června 2021
Svátek slaví Antonie, zítra Antonín
Oblačno, bouřka 25°C

Den matek oslavte sladkým: Mini větrníky, vafle i květinové sušenky! Jak na ně?

/
  • Tipy na sladké pečení ke Dni matek
    8. května 2021 ● 06:00

    Druhá květnová neděle se blíží a s ní svátek všech maminek! Jak udělat té své radost? Upečte jí něco sladkého! Přinášíme tři recepty, které zaručeně potěší!

  • 1.

     Banánové vafle

    Potřebujete: ✔ 100 g hladké mouky ✔ 1 lžíci cukru, ✔ 2 lžičky prášku do pečiva ✔ špetku soli ✔1 zralý banán ✔ 90 ml plnotučného mléka ✔ 2 vejce ✔ 2 lžíce rozpuštěného másla.

     

    Na ozdobu: ✔ nakrájený banán ✔ javorový sirup ✔ hrst malin.

     

    Postup: Smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Pomocí tyčového mixéru udělejte z mléka a banánu pyré. Do něj vmíchejte vejce a rozpuštěné máslo, vlijte do sypké směsi a vypracujte hladké těsto. Předehřejte vaflovač (nebo si připravte silikonovou formu). Vaflovač potřete olejem a nalijte do něj polovinu směsi a dodržte čas podle instrukcí výrobce.

     

    Pokud používáte silikonovou formu, vlijte těsto zhruba do ¾ jejího objemu a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 15 minut. Podávejte s kousky banánu a malinami, přelité javorovým sirupem.

  • 2.

    Květinové sušenky

    Potřebujete: ✔ 175 g polohrubé mouky ✔ 75 g krystalového cukru ✔ 65 g změklého másla ✔ ¼ sáčku vanilkového cukru ✔ 1 vejce ✔ ½ lžičky citronové kůry ✔ 3 hrsti jedlých kvítků (např. fialky, šeřík, sedmikrásky).

     

    Postup: Smíchejte všechny ingredience, kromě kvítků, vypracujte hladké těsto, nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C. Těsto vyndejte z lednice, vyválejte z něj placku o tloušťce cca 4 mm. Naklaďte na něj kvítky, položte na něj pečicí papír a vyválejte placku o tloušťce 3 mm. Vykrájejte sušenky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte zhruba 10 – 12 minut.

  • 3.

    Mini větrníky se šlehačkou

    Potřebujete: ✔ ½ hrnku vody ✔ ½ hrnku plnotučného mléka ✔ 100 g másla ✔ 1 lžičku cukru ✔ špetku soli ✔ hrnek hladké mouky ✔ 4 vejce ✔ 500 ml 33% šlehačky ✔ 1 balíček vanilkového cukru ✔ cca 2 hrsti malin ✔ moučkový cukr na posypání.

     

    Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Začněte odpalovaným těstem. V kastrolu smíchejte vodu, mléko, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přiveďte k varu a postupně přisypávejte mouku. Ztlumte výkon plotýnky a důkladně promíchávejte směs, dokud se nepřestane lepit ke kastrolu.

    Nechte chvilku vychladnout, pomocí ručního mixéru postupně zapracujte vejce a vypracujte hladké těsto. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem vykružte od středu větrníky. Pečte 30 minut. Nechte vychladnout a větrníky rozpulte.

     

    Vychladlou smetanu vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem dotuha. Naplňte jí cukrářský sáček a šlehačkou ozdobte spodní část mini větrníků. Doprostřed dejte malinu a přiklopte vrchní částí. Posypejte moučkovým cukrem.

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy