Kam s vejci po Velikonocích: Zkuste »tatarák« s avokádem, jarní kuřátka i salát

/
  • Pořád ještě přebývají uvařená vajíčka? Zkuste tyto čtyři recepty.
    Aktualizováno - 20. dubna 2022 ● 09:40
    20. dubna 2022 ● 08:17

    Jestě stále vám v lednici zbývají vajíčka z Velikonoc? Přinášíme čtyři úžasné jarní recepty, které potěší i nejmenší strávníky. A do výroby vaječné pochoutky je rovnou můžete zapojit!

  • 1.

    Vejce ve tvaru kuřátek 

    Potřebujeme: ◗ 12 – 15 křepelčích vajec (nebo slepičích) ◗ 10 g dijonské hořčice ◗ 20 g majonézy ◗ 100 g smetanového sýru ◗ sůl, pepř ◗ ½ mrkve ◗ 30 kuliček pepře ◗ baby špenát

     

    Postup: Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte pod proudem studené vody a oloupejte. Pak je překrojte, žloutky vydlabejte a v misce je rozmačkejte a smíchejte s hořčicí, majonézou a sýrem. Osolte a opepřete.

     

    Vzniklou hladkou pastu dejte do cukrářského sáčku s trubičkou a pomocí ní znovu naplňte mističky z bílků. Nasaďte bílkové čepičky a z mrkve udělejte kuřatům zobáčky, z pepře oči. Podávejte na špenátových listech.

  • 2.

    Lehká vajíčková pomazánka

    Potřebujeme: ◗ 8 velkých vajec ◗ 3 lžíce lučiny ◗ 3 lžíce hustého jogurtu ◗ 2 lžičky dijonské hořčice ◗ 2 lžičky pažitky ◗ sůl, pepř ◗ 2 hrsti polníčku ◗ žitné pečivo k podávání

     

    Postup: Vejce uvařte natvrdo, nechte je lehce zchladnout, pak oloupejte a protáhněte kráječem na vajíčka. Lučinu smíchejte v míse s jogurtem, hořčicí a pažitkou. Přidejte vejce, umíchejte vidličkou a podle chuti osolte a opepřete. Servírujte na žitném pečivu, zasypané polníčkem.

  • 3.

     Vajíčkový tatarák s avokádem

    Potřebujeme: ◗ 12 vajec natvrdo ◗ 2 – 3 lžíce majonézy ◗ 1 lžičku dijonské hořčice ◗ 1 lžíce citronové šťávy ◗ 1 avokádo (polovina rozmačkaná, druhá pokrájená na kousky) ◗ sůl, pepř ◗ kadeřavý salát jako lůžko pro zajíčka

     

    Na zajíčka: ◗ 1 vejce natvrdo ◗ ½ lžičky majonézy ◗ 1 vařený hrášek ◗ 2 kuličky pepře ◗ snítku kopru ◗ 2 plátky oloupané mrkve

    Postup: Deset natvrdo uvařených vajec a dva další žloutky nakrájejte nadrobno a dejte do mísy. Přidejte majonézu, hořčici, citronovou šťávu a rozmačkanou polovinu avokáda. Umíchejte do pomazánky. Nakonec do ní přidejte kousky avokáda, osolte a opepřete podle chuti.

     

    Pomazánku můžete servírovat s ozdobeným vajíčkem – zajíčkem. Vyrobte ho podle obrázku z vejce uvařeného natvrdo. Majonéza vám poslouží k přilepení nosu z hrášku, očí z pepře, fousků z kopru.

     

    Ze šikmých plátků mrkve udělejte uši. Pomazánku dejte na talíř, vršek zakryjte salátem a do salátového lůžka posaďte zajíčka.

  • 4.

    Svěží salát s vejci

    Potřebujeme: ◗ polovinu okurky ◗ 8 cherry rajčat ◗ avokádo ◗ 2 hrsti rukoly ◗ 2 lžíce kaparů ◗ 2 lžíce olivového oleje ◗ šťávu z poloviny citronu ◗ lžičku dijonské hořčice ◗ 200 g krůtí šunky v celku

     

    Postup: Nakrájejte okurku, rajčata, avokádo a vajíčka. Vše dejte do mísy spolu s rukolou a proházejte. Kapary nasekejte a smíchejte s olejem, citronovou šťávou a hořčicí a takto vzniklým dresinkem zalijte salát. Ozdobte kousky opečené šunky a podávejte.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy