Kam s vejci po Velikonocích: Zkuste »tatarák« s avokádem, jarní kuřátka i salát
-
Jestě stále vám v lednici zbývají vajíčka z Velikonoc? Přinášíme čtyři úžasné jarní recepty, které potěší i nejmenší strávníky. A do výroby vaječné pochoutky je rovnou můžete zapojit!
- 1.
Vejce ve tvaru kuřátek
Potřebujeme: ◗ 12 – 15 křepelčích vajec (nebo slepičích) ◗ 10 g dijonské hořčice ◗ 20 g majonézy ◗ 100 g smetanového sýru ◗ sůl, pepř ◗ ½ mrkve ◗ 30 kuliček pepře ◗ baby špenát
Postup: Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte pod proudem studené vody a oloupejte. Pak je překrojte, žloutky vydlabejte a v misce je rozmačkejte a smíchejte s hořčicí, majonézou a sýrem. Osolte a opepřete.
Vzniklou hladkou pastu dejte do cukrářského sáčku s trubičkou a pomocí ní znovu naplňte mističky z bílků. Nasaďte bílkové čepičky a z mrkve udělejte kuřatům zobáčky, z pepře oči. Podávejte na špenátových listech.
- 2.
Lehká vajíčková pomazánka
Potřebujeme: ◗ 8 velkých vajec ◗ 3 lžíce lučiny ◗ 3 lžíce hustého jogurtu ◗ 2 lžičky dijonské hořčice ◗ 2 lžičky pažitky ◗ sůl, pepř ◗ 2 hrsti polníčku ◗ žitné pečivo k podávání
Postup: Vejce uvařte natvrdo, nechte je lehce zchladnout, pak oloupejte a protáhněte kráječem na vajíčka. Lučinu smíchejte v míse s jogurtem, hořčicí a pažitkou. Přidejte vejce, umíchejte vidličkou a podle chuti osolte a opepřete. Servírujte na žitném pečivu, zasypané polníčkem.
- 3.
Vajíčkový tatarák s avokádem
Potřebujeme: ◗ 12 vajec natvrdo ◗ 2 – 3 lžíce majonézy ◗ 1 lžičku dijonské hořčice ◗ 1 lžíce citronové šťávy ◗ 1 avokádo (polovina rozmačkaná, druhá pokrájená na kousky) ◗ sůl, pepř ◗ kadeřavý salát jako lůžko pro zajíčka
Na zajíčka: ◗ 1 vejce natvrdo ◗ ½ lžičky majonézy ◗ 1 vařený hrášek ◗ 2 kuličky pepře ◗ snítku kopru ◗ 2 plátky oloupané mrkve
Postup: Deset natvrdo uvařených vajec a dva další žloutky nakrájejte nadrobno a dejte do mísy. Přidejte majonézu, hořčici, citronovou šťávu a rozmačkanou polovinu avokáda. Umíchejte do pomazánky. Nakonec do ní přidejte kousky avokáda, osolte a opepřete podle chuti.
Pomazánku můžete servírovat s ozdobeným vajíčkem – zajíčkem. Vyrobte ho podle obrázku z vejce uvařeného natvrdo. Majonéza vám poslouží k přilepení nosu z hrášku, očí z pepře, fousků z kopru.
Ze šikmých plátků mrkve udělejte uši. Pomazánku dejte na talíř, vršek zakryjte salátem a do salátového lůžka posaďte zajíčka.
- 4.
Svěží salát s vejci
Potřebujeme: ◗ polovinu okurky ◗ 8 cherry rajčat ◗ avokádo ◗ 2 hrsti rukoly ◗ 2 lžíce kaparů ◗ 2 lžíce olivového oleje ◗ šťávu z poloviny citronu ◗ lžičku dijonské hořčice ◗ 200 g krůtí šunky v celku
Postup: Nakrájejte okurku, rajčata, avokádo a vajíčka. Vše dejte do mísy spolu s rukolou a proházejte. Kapary nasekejte a smíchejte s olejem, citronovou šťávou a hořčicí a takto vzniklým dresinkem zalijte salát. Ozdobte kousky opečené šunky a podávejte.