Aby se (ideálně bílá) vajíčka obarvila hezky rovnoměrně, odmastěte je nejprve přípravkem na mytí nádobí. Červené razítko ze skořápky smyjete kapkou jemného tekutého písku.

Na každou barvu si připravte základní roztok: smíchejte litr vody se dvěma lžícemi octa a lžičkou soli. Do roztoku přidejte barvicí surovinu a ještě 30 minut povařte.

Do vychladlých barevných nálevů pomocí lžičky opatrně ponořte vajíčka uvařená natvrdo. Ohlídejte si, ať jsou v barvě potopená celá. Čím déle je ve skleničce s barvou necháte, tím bude jejich odstín sytější. Nakonec vajíčka potřeme tukem, aby se krásně leskla.

Přírodní barviva

Žluté vajíčko: koření kurkuma

Oranžové vajíčko: cibulové slupky

Fialové vajíčko: lesní borůvky (mohou být i mražené)

Modré vajíčko: červené zelí

Červené vajíčko: červená řepa

Zelené vajíčko: Nejprve jej obarvěte v kurkumě a poté ho vykoupejte v roztoku ze zelí.

Kanadské lívance

SUROVINY • 170 g hladké mouky • 1 lžíce prášku do pečiva • špetka soli 1 • lžíce krupicového cukru • 2 velká vejce • 350 ml mléka • 2 lžíce másla + na smažení • javorový sirup

POSTUP • Do větší mísy nasypte hladkou mouku, prášek do pečiva, lžíci krupicového cukru, špetku soli a vše spolu promíchejte.

• Přidejte mléko prošlehané s vejci. Vymíchejte husté těsto a nakonec do něj zašlehejte rozpuštěné máslo. Těsto nechte deset minut odpočívat.

• Na pánvi rozpusťte oříšek másla. Naběračkou pak na pánev nalijte tolik těsta, aby vznikl malý bochánek, který se sám rozteče do stran.

• Lívance smažte, dokud se na povrchu nezačnou dělat takové puchýřky. Pak lívance obraťte a pokračujte ve smažení ještě minutu.

Tip: Kanaďané dělají lívance asi tak centimetr silné a na talíř je skládají do komínku. Ještě teplé je ozdobí kopečkem másla a polijí javorovým sirupem. Krájejí je všechny najednou jako dort.

Veselé servírování: Ozdobte lívance marmeládou, šlehačkou a spoustou ovoce. Z lívance můžete na talíři udělat třeba takového parádního zajíčka. Ten bude dětem chutnat!

VIDEO: Lívance s javorovým sirupem krok za krokem.

Video
Video se připravuje ...

Videorecept: Americké lívance Recepty.cz/Tomáš Reitz