Nejlepší recepty na nakládaný hermelín, utopence a domácí tatarák!
-
Chybí vám posezení v oblíbené hospůdce, jedno orosené a nějaká ta dobrota k němu? Jelikož je otevření restaurací v nedohlednu, kupte si oblíbené pivo domů a připravte si typické hospodské chuťovky. Dáte přednost utopencům, tataráku, řádně uleželému nakládanému hermelínu, nebo si rovnou uděláte vše?
- 1.
Hovězí tatarák
Suroviny • 600 g jemně krájeného nebo škrábaného hovězí maso na tatarák (svíčková, falešná svíčková, zadní, roštěnec) • lžíce kaparů • lžíce worcesterské omáčky • lžíce kečupu • lžíce dijonské hořčice • 4 žloutky • 1 malá cibule • 4 stroužky česneku • sůl a čerstvě namletý pepř
Postup • Maso nakrájíme na malé kousky a umeleme v mlýnku na maso. Dále prolisujeme česnek a oloupanou cibuli si nakrájíme na malé kousky. • Maso zamícháme s cibulí a česnekem a následně ještě dvakrát umeleme. • Do směsi přidáme hořčici, kečup a podle chuti trošku worcestrové omáčky. Dále ji posypeme mletou paprikou a opepříme.
• Nyní přidáme do tataráku žloutky, olej, česnek, osolíme jej a pořádně zamícháme. • Tatarák necháme 3 hodiny uležet v ledničce a poté podáváme s topinkami.
Vyzkoušet můžete i tatarák z lososa:
- 2.
Utopenci
Suroviny • 1 kg špekáčků • plnotučná hořčice • 2 cibule • sladká paprika • feferonka Na nálev: • 20 kuliček pepře • 8 kuliček nového koření • 3 bobkové listy • 1 lžička soli • 300 ml octa 8% • 600 ml vody
Postup • Nejprve si připravíme nálev: koření, sůl, ocet a vodu přivedeme k varu a necháme asi pět minut probublávat. Stáhneme z plamene. • Špekáčky oloupeme, podélně nařízneme, ale úplně nedokrojíme a zevnitř potřeme hořčicí a posypeme paprikou. • Cibule nakrájíme na půlkolečka. Do každého špekáčku vložíme plátek cibule a spojíme párátky. Ve vrstvách skládáme špekáčky do sklenic střídavě se zbylou cibulí a feferonkami.
• Na závěr vše přelijeme ještě teplým nálevem a po vychladnutí necháme v lednici asi pět dnů odležet. Čím teplejší nálev bude, tím rychleji se špekáčky odleží.
- 3.
Nakládaný hermelín
Suroviny • 6 stroužků česneku • špetka soli • lžička sladké papriky • lžička plnotučné hořčice • 5 hermelínů • nakládané (kozí) rohy • feferonky dle chuti • 4 cibule • snítka rozmarýnu • 3 kuličky nového koření • 5 kuliček černého pepře • 3 bobkové listy • cca 400 ml slunečnicového oleje
Postup: Nejdřív utřeme na prkénku stroužky česneku s troškou soli, přendáme do misky a smícháme s paprikou a hořčicí. • Hermelíny podélně rozkrojíme na dvě části. Vnitřní část pomažeme tenčí vrstvou česnekové pasty a »slepíme« obě půlky k sobě. • Slité kozí rohy a oloupané cibule nakrájíme na kolečka.
Vezmeme uzavíratelnou čistou sklenici a postupně dáváme část cibule, rohy, namazané hermelíny, dokud ji nenaplníme. • Pak přidáme rozmarýn, nové koření, černý pepř a bobkové listy.
Zalijeme až po okraj olejem a uzavřeme, tak aby se nedostal do sklenice žádný vzduch. • V chladu a ideálně ve tmě necháme hermelíny uležet 10 až 14 dnů.
Rozpečený camembert s česnekem. Ideální chuťovka k vínu!