Lahodné vánoční drinky: Punč, horká čokoláda i vaječňák s kávovým sirupem!
-
Horké alkoholické, ale i nealkoholické nápoje neodmyslitelně k vánočním svátkům patří. Popíjení těch »dospěláckých« je venku sice pro letošek pasé, ale doma nám je nikdo zakázat nemůže. Dáte přednost punči, čokoládě, či vaječnému likéru s kapkou kávového sirupu?
- 1.
Vánoční punč
Suroviny • 500 ml červeného vína • 200 ml rumu • 750 ml slabého čaje • 140 g cukru • 3 pomeranče • 1 citron • 2 hřebíčky • kousek celé skořice
Postup • Čaj smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou a vše přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu. • Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu.
- 2.
Horká čokoláda s pomeranči
Suroviny • 800 ml čerstvého mléka • 100 ml smetany 30 % • 2 kusy skořice • 150 g hořké čokolády • 50 g hnědého cukru • 100 ml pomerančové šťávy • 2 plátky pomerančové kůry
Postup • V rendlíku svaříme při nízké teplotě pomerančovou šťávu s cukrem na polovinu. V kastrůlku přivedeme k varu mléko a zvolna 10 minut povaříme s pomerančovou kůrou a skořicí. • V dalším kastrůlku nahřejeme smetanu, přimícháme do ní rozlámanou čokoládu. Když se čokoláda rozpustí, vmícháme do ní postupně přecezené mléko a rozmícháme.
• Na dno nahřátých šálků nebo teplovzdorných sklenic rozdělíme pomerančový sirup, zalijeme čokoládou, a kdo chce, může přidat šlehačku i malé množství kvalitní brandy nebo rumu.
- 3.
Horký vaječňák s kávovým sirupem
Suroviny • 100 ml vaječného likéru • 2 žloutky • 500 ml čerstvého mléka • 60 g hnědého cukru • kousek celé skořice • ½ vanilkového lusku Sirup: • 1 lžíce rozpustné kávy • 3 lžíce cukru • 1 lžíce rumu • 150 ml vařící vody
Postup • V rendlíku povaříme asi 5 minut mléko s rozkrojenou vanilkou a skořicí. Přiklopíme poklicí a necháme stát. Skořici vyndáme a z vanilky vyškrábneme zbylá zrníčka a vrátíme je do mléka. • Likér smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Potom do směsi postupně zašleháme horké mléko a společně zahřejeme na 80 °C.
• V malém rendlíku rozpustíme cukr, zalijeme vodou a necháme rozvařit. Přimícháme kávu, rum a pomalu svaříme na sirupovitou konzistenci. • Na dno varných sklenic nalijeme lžičku sirupu a zalijeme horkým likérem.