Důvodů, proč dochází k popraskání rtů, je mnoho. Někdy vadí příliš velké horko, jindy suchý vzduch z klimatizace. Někomu způsobí potíže přetopené místnosti, jinému chladné, či přímo mrazivé počasí.

Vítr a mráz nebo naopak horký vzduch jsou nejčastější příčinou suchých a popraskaných rtů
Autor: shutterstock.com

Co dalšího je problém?

• Rtům nedělá dobře ani mořská slaná voda nebo naopak hodně chlorovaná v bazénech.

• Další příčinou, proč váš úsměv nevypadá jako z časopisu, může být dehydratace. A nejedná se jen o dlouhodobou dehydrataci, s popraskanými rty můžete skončit i po jedné propité noci, kdy nadměrně konzumujete alkohol (tzv. jednorázová dehydratace).

Na tohle pozor

• Pamatujte, že časté olizování rtů nevede k jejich hydrataci, ale k naprostému opaku. Sice si na chvíli od nepříjemných pocitů ulevíte, ale dlouhodobě to rtům neprospívá a vysušuje je to.

• Pozor na výběr rtěnky. Ty s matným efektem mohou vysušovat. Trpíte-li na popraskané a vysušené rty, volte rtěnky hydratační.

• Určitě jste to zažili. U televize vás honí mlsná, sáhnete po slaných brambůrkách a po chvíli cítíte pálení úst. Slaná a ostrá jídla vysušují.

• Suché rty mohou být i příznakem vážných onemocnění – například cukrovky, kvasinkové infekce nebo Crohnovy choroby.

Po jakém balzámu sáhnout?

Pokud vás trápí právě popraskání, porozhlédněte se v obchodě po balzámu s bambuckým máslem (shea butter) či včelím voskem. Vhodný je i s mandlovým, jojobovým olejem, případně s olejem z konopných semínek.

Pokud jste náchylní k zanícení popraskaných rtů, hledejte tyčinky na rty s antibakteriálními esenciálními oleji, jako je rozmarýn a máta. Balzám používejte během celého dne, doporučuje se každé dvě hodiny. Tedy mazejte, mazejte a mazejte.

RYCHLÁ RADA

Jste venku, nemáte u sebe balzám a bolí vás rty? Dýchejte nosem. Neustálá cirkulace vzduchu při dýchání ústy může vysušovat rty a způsobovat jejich praskání.

Častou chybou, které se při dýchání dopouštíme, je otevírání úst. Používejme více nos!
Autor: Shutterstock.com

Účinná domácí záchrana

Na popraskané rty zabírají peelingy, zkuste si jeden vyrobit doma.

Jak na to? V mističce smíchejte lžičku medu s trochou hnědého cukru. Ten představuje přírodní peeling, med zase obsahuje hydratační enzymy, a navíc je mírně antiseptický, takže pomáhá zničit bakterie a uchovává rty hydratované.

Použití: Naneste tenkou vrstvu směsi rovnoměrně na rty. Jemně masírujte sem a tam prstem nebo měkkým zubním kartáčkem. Nechte 20 minut působit. Pak omyjte teplou vodou.

Fotogalerie
4 fotografie