Božské podzimní recepty: Ochutnejte hovězí na rajčatech nebo dýni na smetaně!
-
Kuchařka »Jednoduché a zdravé recepty pro seniory« je určena pro osoby vyššího věku, které si chtějí udržet co možná nejlepší fyzické a psychické zdraví. V úvodu lékaře se dozvíte o rizicích a stravovacích problémech seniorů a o vhodných potravinách. U každého receptu je také propočtený obsah bílkovin, tuků a sacharidů.
- 1.
HOVĚZÍ DUŠENÉ NA RAJČATECH
Potřebujete: 2 hovězí plátky, 1 plechovku loupaných pokrájených rajčat, 15 g hladké mouky, 20g oleje, 100g mrkve, 100g celeru, sůl.
Postup: Maso naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, zprudka opečeme na oleji a vyjmeme. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle a orestujeme na výpeku z masa. K zelenině přidáme maso, loupaná pokrájená rajčata, podlijeme trochou vody a ochutíme solí. Přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 2 hodiny. Podle potřeby ještě podlijeme. Pokud je šťáva řídká, sundáme pokličku a necháme šťávu vyvařit do požadované hustoty. Podáváme s dušenou rýží nebo vařenými brambory.
- 2.
VEPŘOVÉ MASO S LILKEM
Potřebujete: 200g vepřové kýty (2 plátky), 20g oleje, 60g cibule, 150g lilku, 50g 30% tvrdého sýra, 1 vejce, sůl, zelenou petrželovou nať.
Postup: Cibuli nakrájíme najemno, lilek nakrájíme na 3mm silné plátky a pak na nudličky. Tvrdý sýr nastrouháme. Maso nakrájíme na nudličky, které osolíme a opečeme na oleji. Opečené maso vyndáme, na výpeku z masa zpěníme cibuli, přidáme lilek, opečeme a osolíme. Do zapékací misky střídavě pokládáme maso a lilek. Vejce rozšleháme, přidáme sýr, petrželku a promícháme. Směsí zalijeme maso s lilkem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.
- 3.
DÝNĚ NA SMETANĚ
Potřebujete: 300g dýně, 10g oleje, 50g cibule, ½ l zeleninového vývaru, 15 g hladké mouky, 150 ml smetany 12%, sůl, lžičku mleté sladké papriky, čerstvý libeček.
Postup: Dýni zbavíme jadřince a nakrájíme na nudličky. Libeček nakrájíme najemno. Na oleji zpěníme cibuli, poprášíme mletou sladkou paprikou, osmahneme a mírně podlijeme vývarem. Přidáme nakrájenou dýni, libeček, osolíme a dusíme doměkka. Pak vmícháme hladkou mouku rozmíchanou ve smetaně a necháme povařit. Podáváme s bramborami nebo s máslovými noky.
- 4.
POHANKA S CUKETOU A SUŠENÝMI RAJČATY
Potřebujete: 150g pohanky, 20g oleje, 200g cukety, 25 g sušených rajčat, 100g cibule, 50g strouhaného parmezánu, sůl, drcený kmín, zelenou petrželku.
Postup: Pohanku propláchneme, zalijeme dvojnásobným množství vody a uvedeme do varu. Když se začne vařit, ztlumíme teplotu a dusíme asi 10 minut, pak teplotu vypneme a necháme pod pokličkou „dojít“. Cibulku nakrájíme najemno, cuketu na kostky. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme cuketu, pokrájená sušená rajčata, vše osmahneme, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. K cuketě přidáme pohanku a promícháme. Na talíři zdobíme zelenou petrželkou a sypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.