Pokud se rozhodnete grilovat na balkoně svého bytu, je dobré se na tom se sousedy dohodnout. Grilování jako takové ale zakázáno není, pokud používáte gril a topivo k tomu určené.

Autor: Shutterstock.com

Zkuste dohodu

„Občanský zákoník, ve kterém jsou tzv. sousedská práva upravena, situaci s grilováním na balkoně přímo neřeší. Nicméně pamatuje na to, že vlastník bytu by neměl nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat své sousedy, a to ani kouřem či pachem z grilu,“ vysvětlila advokátka Mária Chvajová Staňková.

Ta doporučuje řešit spor dohodou. „Pokud by nepomohla, je možné podat žalobu, ale jedná se o zdlouhavé, a hlavně vyčerpávající řešení, které ve svém důsledku nemusí být efektivní,“ uvedla.

Pozor na požáry

K obezřetnosti pak nabádají i hasiči. „Před pár dny jsme zasahovali v Novém Boru u požáru výškové budovy. Šlo o požár grilu na balkoně bytu v 10. patře. Takové zásahy jsou vždy velmi komplikované,“ popsal liberecký hasič David Kořínek.

Nejrizikovější bývají grily na tuhá paliva. I při důmyslné konstrukci grilu není možné zcela při silnějším větru vyloučit úlet žhavého popela. „Rozžhavený uhlík, který je unášen vzduchem, má dost vysokou energii na to, aby sám o sobě zapálil snadno hořlavé látky. Může vlétnout otevřenými balkonovými dveřmi zpátky do domácnosti, ale může také ulétnout k sousedům,“ varuje hasič.

Jak grilovat bezpečně?

◆ Vyberte vhodný gril. V dnešní době se prodávají i tzv. bezkouřové grily, které jsou ke grilování na balkoně určené.

◆ Určete vhodné místo, aby nedošlo k převrácení grilu nebo odletu žhavých uhlíků.

◆ Mějte připravený dostatek vody nebo písku pro případ, že by se oheň vymkl kontrole.

◆ Nikdy nenechávejte gril bez dozoru.

◆ Horké uhlíky je třeba nechat úplně dohasnout a vychladnout.

1827508:full:true:true

Dejte to do stanov

Pokud chcete zabránit grilování v domě, sdružení vlastníků má možnost zákaz zanést přímo do stanov. Pak jsou všechny osoby žijící v takovém domě povinny tento zákaz respektovat.

Každý gril má svá rizika

ELEKTRICKÝ GRIL – nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Nesmí být používán v blízkosti hořlavých látek, jako jsou papíry, záclony, závěsy, textilie atd.

PLYNOVÝ GRIL – pozor na únik plynu. Sestavujeme je se zvýšenou opatrností.

GRIL NA DŘEVĚNÉ UHLÍ – největší nebezpečí způsobuje tuk, který kape přímo do rozžhaveného uhlí. Tyto grily jsou také méně stabilní a mohou se snadno převrhnout, toto riziko hrozí hlavně u těch levnějších plechových grilů. Pozor si musíme dát také na uhlíky a po ukončení grilování je důkladně uhasit.

Fotogalerie
1 fotografie