Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velikonoční beránek třikrát jinak: Vyzkoušejte třeného, šlehačkového i tvarohového!

/
  • Velikonoce se bez beránka neobejdou. Vyzkoušejte tři nejlepší recepty.
    9. dubna 2020 ● 09:59

    Velikonoční beránek je neodmyslitelnou součástí slavnostního stolu. V křesťanské společnosti je beránek symbolem Krista, jenž je nazýván beránkem Božím na znamení čistoty, nevinnosti, poslušnosti a obětování. Vyzkoušejte některý z těchto tří receptů, všechny jsou výtečné!

  • 1.

    Beránek jako symbol

    Proč patří k svátkům jara právě beránek? Symbol beránka jakožto narozeného mláděte značícího nový život a počínající nový roční cyklus, byl velmi rozšířený již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci, kde k hlavnímu zdroji obživy patřilo zejména pastevectví. V hebrejské tradici symbolizuje ovce Izraelitu jako člena „Božího stáda“, které vede pastýř Hospodin.

     

    V křesťanské společnosti je beránek symbolem Krista, jenž je nazýván beránkem Božím na znamení čistoty, nevinnosti, poslušnosti a obětování.

  • 2.

    Šlehačkový beránek

    Suroviny: 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 220 ml smetany ke šlehání 31%, 4 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce prášku do pečiva, několik rozinek na ozdobu, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy.

     

    Postup:

    Vyšleháme smetanu, vejce a oba cukry do pěny. Pak do směsi zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Obě části formy na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, pak do hlubší části nalijeme těsto a zaklopíme.

     

    Pečeme v troubě předehřáté na 170 - 180 °C přibližně hodinu. Mírně vychladlého beránka vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout. Pak dozdobíme barevnou mašlí a rozinkami - vytvoříme očka a čumáček.

    šlehačkový beránek
    Autor: scom

  • 3.

    Třený beránek

    Suroviny: 350 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 4 vejce, lžička citronové kůry, 1 kypřicí prášek do pečiva, 200 g cukru krupice, tuk na vymazání, strouhanka na vysypání.

     

    Postup:  Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Vše lehce promícháme.

     

    Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Třené těsto přesuneme do připravené formy. Pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

     

    Po upečení vyklopíme beránka z formy a necháme vychladnout. Vychladlého beránka polijeme čokoládovou polevou a dozdobíme mašlí.

    Třený beránek
    Autor: scom

  • 4.

    Tvarohový beránek

    Suroviny: 250 g másla, 250 g cukru krupice, 250 g polotučného tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 3 ks vejce, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 50 g vlašských jader, citronová kůra.

     

    Postup: Máslo a tvaroh utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, na drobno nasekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Následně naplníme těstem a přiklopíme.

     

    Beránka pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.

    Tvarohový beránek
    Autor: scom

Dnešní horoskopy