Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Boršč, guláš i indická korma: Napumpujte je kořením, zahřejí vás!

/
  • 6. ledna 2020 ● 10:39

    V mrazu přijdou k chuti trochu jiná jídla než v létě. Výborně fungují kořeněné pokrmy se zeleninou, které nejen hřejí v žaludku, ale prospívají i zažívání a působí preventivně proti nachlazení.

  • 1.

    Pikantní guláš

    POTŘEBUJETE: 300 g fazolí z plechovky (můžou být i klasické, uvařené), 3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 50 g cibule, 1 lžíci oleje, 3 menší zelené papriky, 100 g vepřové plece nebo kýty, kmín, 1 lžíci hladké mouky, 2 špetky kari koření, 1 lžíci rajského protlaku, 200 ml vývaru, 100 ml piva, sůl, pepř, petrželovou nať

     

    POSTUP: Maso nakrájejte na kostičky a zprudka orestujte na jedné lžíci oleje. Posypte drceným kmínem, 2 špetkami kari a moukou, zarestujte, zalijte vývarem a duste doměkka. Fazole slijte, propláchněte vodou, papriku nakrájejte na proužky, česnek nadrobno nasekejte. Vše přidejte k měkkému masu spolu s protlakem, zalijte pivem a duste do změknutí papriky. Posypte zelenou petrželkou. Podávejte s chlebem.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Korma

    POTŘEBUJETE: rozporcované kuře, 2 cibule, 50 g mandlí, 50 g kokosové moučky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce másla, 40 g čerstvého zázvoru, 3 lžíce máty, čerstvý koriandr, 2 lžíce sušeného koriandru, ½ lžičky kurkumy, 1lžičku koření garam masala, 3 lžíce citronové šťávy, 3 dl bílého jogurtu, sůl

     

    POSTUP: Vykuchané kuře bez kůže rozdělte asi na 12 kousků. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobnější kostičky. Česnek a zázvor oloupejte a nadrobno nasekejte. V kastrolu orestujte dozlatova cibuli, česnek a zázvor. Přidejte kuřecí kousky a prudce opečte. Míchejte, dokud se neodpaří tekutina. Smíchejte 2 lžíce sekaného koriandru, sekanou mátu a všechno další koření se solí.

     

    Přidejte do kastrolu a dobře promíchejte. Spařte, oloupejte a orestujte mandle, smíchejte s kokosem a velmi jemně nasekejte. Přidejte do kastrolu, za stálého míchání přilijte dvě třetiny jogurtu a restujte, dokud se nezačne oddělovat tuk. Podlijte horkou vodou tak, aby bylo kuře sotva pokryté, a na mírném ohni pod pokličkou duste 30 minut. Vmíchejte zbytek jogurtu, prohřejte a posypte lžící koriandrových listů. Podávejte s rýží nebo pečivem.

    indická korma
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Boršč

    POTŘEBUJETE: zelí, 2 lžíce rajského protlaku, 5 kuliček černého pepře, 200 g brambor, 100 g mrkve, 2 ks bobkového listu, 300 g červené řepy, 500 g hovězího s kostí, 2 stroužky česneku, 100 g cibule, mletý pepř, sůl, petržel a kopr podle chuti

     

    POSTUP: Základem je správně uvařený vývar. Hovězí s kostí umyjte ve studené vodě, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a dejte vařit. Po vícenásobném vzkypění stáhněte teplotu, seberte z vývaru pěnu.

     

    Osolte, pak vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny. 10 – 15 minut před koncem vaření vývaru přidejte celý pepř a bobkový list. Vyjměte maso, vývar přeceďte. Maso musí být měkké, rozeberte ho na kousky a ty znovu vraťte do vývaru. Nakrájejte brambory na kostky 2 x 2 cm a vložte do vývaru. Po vzkypění stáhněte teplotu a necháte vařit asi 15 minut.

    Autor: Shutterstock.com

    Zelí nakrájejte na nudličky a vložte do hrnce. Nechte vzkypět, pak vařte na mírném ohni. Zatím připravte zbylou zeleninu. Cibuli nakrájejte na menší kostky, mrkev a červenou řepu oškrábejte a nastrouhejte. Na pánvi osmažte cibuli dozlatova, pak přidejte mrkev. Prohoďte a přidejte nastrouhanou řepu a nechte osmahnout. Z hrnce, kde se vaří brambory se zelím, vezměte jen vývar (asi 2 naběračky) a přidejte ho do pánve.

     

    Osolte, opepřete, přidejte rajský protlak, vše pečlivě promíchejte a nechte dusit doměkka. Po změknutí řepy přesypte obsah pánve do hrnce a zvyšte teplotu. Po vzkypění vařte boršč jen 2 minuty, pak přidejte rozdrcený česnek, stáhněte ze sporáku a nechte 15 minut stát. Podávejte se zakysanou smetanou, nasekaným koprem a petrželkou

Dnešní horoskopy