Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pomerančovou kůru nevyhazujte do koše: Tohle všechno ještě zvládne!

/
  • 21. listopadu 2019 ● 09:14

    Pomeranč je zdravý, šťavnatý a dobrý a v období chřipek a nachlazení víc než potřebný. Ale hodit se vám může i jeho kůra! Rozhodně ji nevyhazujte a vyzkoušejte následující fígle.

  • 1.

    Pro krásnou pleť

    Sušenou kůru rozmixujte a smíchejte ji se stejným množstvím bílého jogurtu. Do kašičky nakapejte 5 kapek citronu a rozmíchejte. Naneste na pleť a nechte působit 15 – 20 minut.

    Autor: iStock

  • 2.

    Základ pro svíčku

    Odkrojte z pomeranče kůru tak, aby vám vznikla mistička. Nechte v ní i trochu bílé dřeně a uprostřed z ní vytvořte knot. Poté kůru naplňte olivovým nebo řepkovým olejem a knot zapalte.

    Autor: handymania.com

     

  • 3.

    Provoní lednici i skříň

    Oloupejte pomeranč tak, aby kůra měla větší části, nejlépe dvě až tři. Ty pak rozmístěte do lednice. Pomerančové aroma neutralizuje nepříjemný zápach.

     

    Využití najde kůra i ve skříni. Kůru důkladně usušte, nakrájejte na malé kousky a naplňte jimi látkové pytlíčky nebo ubrousky. Rozmístěte je mezi poskládané oblečení nebo rozvěste mezi pověšené bundy a kabáty. 

    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Pohlcovač vlhkosti

    Máte v hnědém cukru hrudky, protože vám navlhnul? Dejte k němu kousek pomerančové kůry, která spolehlivě pohltí vlhkost, a cukr bude zase sypký.

    Autor: iStock

  • 5.

    Vypořádá se s mastnotou

    Jaký je nejlepší přírodní čisticí prostředek? Směsí rozmixované pomerančové kůry s octem naplňte rozprašovač a postříkejte jí skvrny a mastnotu v kuchyni, nechte chvíli působit a vyčistěte.

    Autor: iStock

  • 6.

    Vyžene zápach z bot

    Do dvou kusů pečicího papíru vložte pomerančovou kůru a tu pak dejte do obou bot. Nechte působit alespoň 24 hodin. 

    Autor: iStock

  • 7.

    Na dezerty i na mlsání

    Chcete dodat doma připraveným dezertům šmrnc? Ozdobte je kandovanou pomerančovou kůrou.

     

    POTŘEBUJETE: Kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče, 100 g cukru, 100 ml vody, špetku kyseliny citronové a lžičku medu.

     

    POSTUP: Kůru nakrájejte na nudličky, nechte přejít ve vodě varem, sceďte a nechte vystydnout a znovu celé opakujte. Poté vložte kůru do cukerného rozvaru připraveného ze zmíněných ingrediencí, povařte, nudličky osušte a obalte v cukru nebo v čokoládové polevě a nechte zatuhnout. Samozřejmě můžete kandovanou kůru mlsat i jen tak.

    Autor: Shutterstock

  • 8.

    Tři řezy a je to!

    Stačí tři jednoduché řezy. Ostrým nožem odkrojte vrchní a spodní část pomeranče a pak řízněte podélně (od vrchu dolů). Poté pomeranč rozdělejte jako harmoniku a vyloupejte jednotlivé měsíčky.

    Autor: handymania.com

Dnešní horoskopy