Pomerančovou kůru nevyhazujte do koše: Tohle všechno ještě zvládne!
-
Pomeranč je zdravý, šťavnatý a dobrý a v období chřipek a nachlazení víc než potřebný. Ale hodit se vám může i jeho kůra! Rozhodně ji nevyhazujte a vyzkoušejte následující fígle.
- 1.
Pro krásnou pleť
Sušenou kůru rozmixujte a smíchejte ji se stejným množstvím bílého jogurtu. Do kašičky nakapejte 5 kapek citronu a rozmíchejte. Naneste na pleť a nechte působit 15 – 20 minut.
- 2.
Základ pro svíčku
Odkrojte z pomeranče kůru tak, aby vám vznikla mistička. Nechte v ní i trochu bílé dřeně a uprostřed z ní vytvořte knot. Poté kůru naplňte olivovým nebo řepkovým olejem a knot zapalte.
- 3.
Provoní lednici i skříň
Oloupejte pomeranč tak, aby kůra měla větší části, nejlépe dvě až tři. Ty pak rozmístěte do lednice. Pomerančové aroma neutralizuje nepříjemný zápach.
Využití najde kůra i ve skříni. Kůru důkladně usušte, nakrájejte na malé kousky a naplňte jimi látkové pytlíčky nebo ubrousky. Rozmístěte je mezi poskládané oblečení nebo rozvěste mezi pověšené bundy a kabáty.
- 4.
Pohlcovač vlhkosti
Máte v hnědém cukru hrudky, protože vám navlhnul? Dejte k němu kousek pomerančové kůry, která spolehlivě pohltí vlhkost, a cukr bude zase sypký.
- 5.
Vypořádá se s mastnotou
Jaký je nejlepší přírodní čisticí prostředek? Směsí rozmixované pomerančové kůry s octem naplňte rozprašovač a postříkejte jí skvrny a mastnotu v kuchyni, nechte chvíli působit a vyčistěte.
- 6.
Vyžene zápach z bot
Do dvou kusů pečicího papíru vložte pomerančovou kůru a tu pak dejte do obou bot. Nechte působit alespoň 24 hodin.
- 7.
Na dezerty i na mlsání
Chcete dodat doma připraveným dezertům šmrnc? Ozdobte je kandovanou pomerančovou kůrou.
POTŘEBUJETE: Kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče, 100 g cukru, 100 ml vody, špetku kyseliny citronové a lžičku medu.
POSTUP: Kůru nakrájejte na nudličky, nechte přejít ve vodě varem, sceďte a nechte vystydnout a znovu celé opakujte. Poté vložte kůru do cukerného rozvaru připraveného ze zmíněných ingrediencí, povařte, nudličky osušte a obalte v cukru nebo v čokoládové polevě a nechte zatuhnout. Samozřejmě můžete kandovanou kůru mlsat i jen tak.
- 8.
Tři řezy a je to!
Stačí tři jednoduché řezy. Ostrým nožem odkrojte vrchní a spodní část pomeranče a pak řízněte podélně (od vrchu dolů). Poté pomeranč rozdělejte jako harmoniku a vyloupejte jednotlivé měsíčky.