Slaďoučké meruňky a broskve: Tři rychlé recepty na dezerty, po kterých se doma zapráší
-
Ovoce je ideální mlsání na léto. Vyrovnává glukózu v našem těle a přitom udržuje štíhlou linii. Nejzdravější je, když je ovoce konzumujete čerstvé. Protože je právě sezona meruněk a broskví, máme pro vás tři recepty, po kterých se doma jen zapráší.
- 1.
Limetkovo-broskvový chiapuding
Potřebujete: 2 broskve, 1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka, 1 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžička stéviového sladidla, 1 lžička limetkové šťávy, 1 lžička limetkové kůry, 3 lžíce chia semínek, na ozdobu pokrájená broskev, ¼ šálku borůvek
Postup: Broskve spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu jedné broskve rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Druhou nakrájíme na kostičky na ozdobu.
*Vmícháme rostlinné mléko, přidáme med nebo stévii, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka.
*Dáme stranou na 2 až 3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu.
*Rozdělíme do misek a zdobíme pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.
- 2.
Čokoládové brownie s broskvemi
Potřebujete: 3 lžíce ghí (přepuštěné máslo), 80 g hořké čokolády, 100 g mletých nebo rozmixovaných ořechů, 3 bílky, 2 žloutky, 1 až2 lžíce stéviového sladidla, 2 broskve, máslo nebo kokosový olej na vymazání, mleté ořechy na vysypání, strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu
Postup:Nejdříve si vymažte formu tukem a vysypte mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C.
*Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky.
*Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte ghí a čokoládu. Po rozpuštění odstavte z tepla.
*Namelte ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte.
*V jedné míse vyšlehejte žloutky, přidejte sladidlo nebo kokosový cukr, vyšlehejte do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu.
*Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi. Těsto vlijte do připravené formy. Povrch pokryjte měsíčky broskve, posypte kokosem a případně kousky hořké čokolády.
*Pečte přibližně třicet minut.
- 3.
Meruňkový sorbet
Potřebujete: 800 g zralých meruněk, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, citronová šťáva, dle potřeby med nebo kokosový cukr nebo stéviové sladidlo, lístky máty nebo meduňky na ozdobení
Postup: Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout.
*Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou a případně, s ohledem na kyselost šťávy, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem nebo stéviovým sladidlem.
*Zakápněte citronem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.
Zdroj: naturhouse-cz.cz